Автор Тема: Градина  (Прочитано 176842 пати)

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
Одг: Градина
« Одговори #360 на: 29 Јули 2018, 21:06:48 pm »
Имаме дома расправии околу имот, ако нема јак мирис остајте некоја капка ќе се најде

Отсутен Mikroos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 921
Градина
« Одговори #361 на: 03 Август 2018, 20:16:50 pm »
Neznam dali prasanjevo e vo soodvetna tema ama zosto e povrzano so insekti (mravki), prasuvam tuka:

Imeno se raboti za vikendicka na Popova Sapka, od pred odreden period mi se pojavija mravki vo edna od spalnite sobi na gorniot sprat. Gi ima dve vrsti golemi kako so krilja i obicni. Se krijat pozadi lamperijata i baram sovet kako da gi sredam, (istrebam). Dali so onie sredstvana protiv insekti sto se so crevca dolgi, da go protnam crevceto izmegju zlebovite odnosno prostorite od lamperijata, bi pomognalo.

Probav so osvezuvac (toa mi se najde pri raka), vo ovoj moment, i po prskanjeto pocnaa da izleguvaat nadvor.

Mislam deka brzo treba da reagiram za da ne se razmnozat povekje i povekje a isto taka stvarno nemam ideja od kade moze da vleguvaat. Ve zamoluvam za soveti. Sliki vo prilog:

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен zvonkog

• Редовен
  • Пораки: 1083
« Одговори #362 на: 04 Август 2018, 14:31:11 pm »
@Mikroos друже си ја нае*ал, сочуство........тие не влегуваат на „поминување“, туку прават гнезда и дупки во дрвото, трајно решение ти е растурање и фрлање на се што е нагризано и отстранување на леглата, превентивно прскање на новото и затворање.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #363 на: 04 Август 2018, 14:52:53 pm »
Во секој случај викај професионална фирма и најскап пакет на прскање... па после здравје.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
« Одговори #364 на: 04 Август 2018, 22:57:21 pm »
Во секој случај викај професионална фирма и најскап пакет на прскање... па после здравје.
Тоа е проблем на Шапка, треба од Скопје/Тетово да го земеш да го носиш, да го враќаш.....

Неопитроид или како и да беше, ама течен не знам дали уште има по аптекиве, да пробаш со тоа и со прскалка онаква како што користат инсектицид служби.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #365 на: 05 Август 2018, 13:10:53 pm »
Клабери, не се сеќавам дали сум спомнал тука но имам дива смоква во дворот која неконтролоирано се шири. Како ја сечам, така повеќе стебленца фрла, како трева се множи...

Пробано е да се сече, тазе сечена полевана е со изгорено уље, со крупна сол, со солна киселина и сега последно два пати ја прскам со некој прашок за сушење трева но абер нема да угине.

Некој да предложи некое конкретно решение?
Имав ист проблем во дворот. Појдов во земјоделска аптека и таму ми дадоа некоја хемикалија што се раствора во вода. Со растворот ги прскаш лисјата три дена по ред. Човекот во аптеката ми објасни дека преку најмалите жилички од листовите отровот продира до коренот. Смоквата се исуши и веќе четири години нема ништо да излезе. Извини ама не паметам како се викаше хемикалијата.
@nekojtamu Името на отровот или локацијата на аптеката?

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
« Одговори #366 на: 05 Август 2018, 14:37:10 pm »
Уште не сум во Скопје, а аптеката е на пазарчето Тафталиџе.

Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #367 на: 05 Август 2018, 15:09:50 pm »
@Mikroos се симнав да го сликам, ама случајно на тапаток ми ја даде сликава па ќе го цитирам. Многу ефикасно, ете го имало и во спреј имаше пишано некој.
Само ова е спасот од мравките. Проверено милион пати, мравка не стапнува каде што има од прашоков нафрлено

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Neznam dali prasanjevo e vo soodvetna tema ama zosto e povrzano so insekti (mravki), prasuvam tuka:

Imeno se raboti za vikendicka na Popova Sapka, od pred odreden period mi se pojavija mravki vo edna od spalnite sobi na gorniot sprat. Gi ima dve vrsti golemi kako so krilja i obicni. Se krijat pozadi lamperijata i baram sovet kako da gi sredam, (istrebam). Dali so onie sredstvana protiv insekti sto se so crevca dolgi, da go protnam crevceto izmegju zlebovite odnosno prostorite od lamperijata, bi pomognalo.

Probav so osvezuvac (toa mi se najde pri raka), vo ovoj moment, i po prskanjeto pocnaa da izleguvaat nadvor.

Mislam deka brzo treba da reagiram za da ne se razmnozat povekje i povekje a isto taka stvarno nemam ideja od kade moze da vleguvaat. Ve zamoluvam za soveti. Sliki vo prilog:

Отсутен Mikroos

• Јуниор
  • **
« Одговори #368 на: 05 Август 2018, 15:33:34 pm »
Fala za sovetite, kje se obidam so ova pa kje vidam sto kje napravam. A kade go ima vo sprej i kakvo e pakuvanjeto, ne zabelezav.

Deka mene bash vo sprej mi treba, za da isprskam vo zlebovite izmegju lamperijata.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #369 на: 05 Август 2018, 22:12:26 pm »
Прашокот како на сликата, моите го имаат земено од земјоделска аптека, така да би требало и спрејот да го има.
Спрејот го немаат користено, а прашаков каде и да ставеа, мравки не се појавија, а искачаа на многу места, и тоа исти такви како кај тебе, со крилца.

Отсутен Mikroos

• Јуниор
  • **
« Одговори #370 на: 06 Август 2018, 00:06:12 am »
Ok, super, kje go probam sigurno pa kje pisham za rezultatot.

Отсутен Mikroos

• Јуниор
  • **
« Одговори #371 на: 10 Август 2018, 13:22:00 pm »
Prasuvav po aptekive, bash od toj prasok vo sprej nema, sigurni ste deka go ima ovoj prasok vo sprej.

Ima sosema drugo pakuvanje sto go nudat skoro vo site apteki, tecnost e i se rastvora vo 4 L voda, 350 den e.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #372 на: 12 Август 2018, 23:18:00 pm »
Раид не помага?

Отсутен Mikroos

• Јуниор
  • **
« Одговори #373 на: 12 Август 2018, 23:20:29 pm »
Isprskav deneska so Neopitroid Alfa, tecen se rastvora, pa kje vidime do naredna nedela.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16758
  • Keep it 100
« Одговори #374 на: 14 Август 2018, 13:32:50 pm »