Автор Тема: Градина  (Прочитано 156750 пати)

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2608
  • Custom made interiors
Одг: Градина
« Одговори #180 на: 09 Мај 2017, 00:02:41 am »
@Power to the people слези долу до пилана ќе си собериш за беспари вакви парченца колку душа ти сака, само ќе си здумаш да ги исфарбаш некако наеднаш сите :)

Него да прашам и јас во темава, имав земено семиња од лидл од домати, кромид, праз и разно и на нив пишуваше дека може дирек во земја да се стават, без расад, ама еве 3 недели  ништо не излезе од ни едно.. Дали се наоѓа на пазар да земам готов расад, да нечекам пак да ги ставам во саксии да правам расад па да ги пресадвам ?

Ќе причекаш уште малце, ако не си ги покрил со најлон сеуште неможат да ја достигнат потребната сума топлина за да дојде до ртење. Исто можно е предлабоко да си ги насадил. Ситно семе се сее максимум на 3-4 цм длабочина. Друг пат ако правиш земи саксии од 10 литра, напуни ги со хумус посеј го семето и покриј ги со тенок слој од хумусот а после со најлон. Детево нешто беше у тој фазон саделе нешто у школо и за нејзин атар купив хибрид домат 5 грама - 150 денари, еве го за непуни 3 недели истераа по 10 цм и веќе се во фаза на први прави листови.
Многу е и 3 сантиметри длабочина за вакви семиња.
Доволно е само да се покрие колку да не се гледа, пола сантим до сантим максимум. Најлон за топлина и секојдневно наводнување секое утро.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10963
  • 430i
« Одговори #181 на: 09 Мај 2017, 09:02:59 am »
расад брокула и цвеќе за во жардињери

а веќе посадивме морков и магдонос
изгледа ги утнавме чери патлиџанчињата, ама ќе пробаме пак

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #182 на: 09 Мај 2017, 09:12:04 am »
Нема бољи хоби ...

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #183 на: 09 Мај 2017, 09:14:46 am »
Хобија колку сакаш, само малку е еден живот за сите :)
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен Mihail

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 187
« Одговори #184 на: 09 Мај 2017, 10:02:17 am »
Браво @marjanot , јас иам расад костен и благ компир а сеа скоро стаив семе за тикви (големите) и тиквички само некако времево не ми е доволно топло а ставени се на балкон :)
Еве ги костените од другото неам слика моментално

Отсутен Mikroos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 921
« Одговори #185 на: 15 Мај 2017, 23:03:47 pm »
Kade mozham da najdam dobar i po pristapna cena elektricen trimer za treva? Potrebno mi e za kosenje na visoka treva i visoki koprivi, bi trebalo da gi kosi bez problem ili mislite deka tesko kje odi?

Gledav na net nesto vo Mr. bricolage

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Sent from my iPhone using

Se mislam pomegju ovie dva trimeri. Dali nekoj ima iskustvo so brendot Laawa? Ovoj trimer od laaws e 530 w i dsli nekoj znae dali mozhe da se stava podebel konec od fabrickiot. Bosh trimerot e 280 w.

https://m.bosch-garden.com/gb/en/garden-tools/garden-tools/art-23-sl-3165140689038-199961.jsp

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Passat3B

• Редовен
  • Пораки: 1726
« Одговори #186 на: 15 Мај 2017, 23:11:15 pm »
Јас го имам бошот 23сл и сум презадоволен. Цел плац ги средив високите треви, само долг продужен кабел и немаш мака.  ;)

Отсутен Mikroos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 921
« Одговори #187 на: 15 Мај 2017, 23:12:57 pm »
Јас го имам бошот 23сл и сум презадоволен. Цел плац ги средив високите треви, само долг продужен кабел и немаш мака.  ;)
A koja debelina na konec koristish? I dali kosi i visoki koprivi?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Passat3B

• Редовен
« Одговори #188 на: 16 Мај 2017, 09:43:16 am »
Појма неам која дебелина е конецот. Го немам менувано, уште си е тој фабричкиот.
Моторот е доволно моќен и не загрева како некои кинески no name марки.
Не би претставувало никаков проблем да ги искоси и високите коприви според мене.
Е сеа дека е мал дијаметарот на косење па малце бавно оди работата, али не ми смета тоа мене.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10963
  • 430i
« Одговори #189 на: 16 Мај 2017, 10:02:10 am »
@Mikroos 1,6 e дебелина на конец на бош 23-ка

Отсутен zvonkog

• Редовен
  • Пораки: 1069
« Одговори #190 на: 18 Мај 2017, 15:47:11 pm »
луѓе, дајте предлози и препораки за електрични ножици за жива ограда??? гледам Бош-ови се движат околу 3200ден......нешто поефтино а солидно може ли да се најде??

Отсутен Passat3B

• Редовен
« Одговори #191 на: 19 Мај 2017, 07:28:04 am »
Појди во Mr.Bricolage има избор. Јас се мислев меѓу една (не ми текнува на марката) германска за околу 2500-600мкд и Bosch 3500мкд. На крај бидна Bosch-от.  :D

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5548
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #192 на: 19 Мај 2017, 09:32:46 am »
I jas sum na ista maka.
Vo Hubo po katalog gi ima istite.
Taa germanskata e 2150 na Skil ima 2700 a Bosch 3250.

Ke idam denes da vidam na lice mesto i ke odlucam tamu.
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен zvonkog

• Редовен
  • Пораки: 1069
« Одговори #193 на: 20 Мај 2017, 14:59:11 pm »
апдејт на последниов муабет за електрични ножици за жива ограда:
бев у бриколаж, електроелемент и меркур, избор нема богзнае каков, ама на крај се решив во Меркур за МТД .
значи машинкава у однос на Бош и слични изгледа многу подобро и поквалитетно изработена, друго има поголема јачина и поголем нож.
пробување вчера и денес и само пофални зборови, шиша, сече подебели гранки, такозвано маме е*ава.
гаранција има исто колку Бош 2 год, а карактеристики многу појаки (600вати и 61см должина на нож, размак на сечила 16см) ова во ценовен ранг, појаките од Бош и други се многу поскапи, и да не заборавам кошта 3200ден.

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5548
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #194 на: 20 Мај 2017, 17:50:35 pm »
Fala za info.
Jas bev samo do Hubo i nemaa bas mojznae kakov izbor.
Bosch nemaa na lager u vtornik .i rekoa da dojdam, za 3500 Boschot mislev da go zemam ali ti sega me predomisli.
Definotivno idam da zemam MTD.
Imam kosalka i eve me sluzi so godini.

Vikas pokvalitetno izrabotena a?
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!