Автор Тема: Паркинзи / Паркинг места низ нашите градови.  (Прочитано 285248 пати)

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 489
Одг: Паркинзи / Паркинг места низ нашите градови.
« Одговори #840 на: 06 Октомври 2015, 11:01:33 am »
И кога паркинг местото е твое лично (со имотен лист) треба дозвола од општина за поставување на столбче/рампа, исто ко што е твој станот и ако сакаш да поставиш тенда на тераса треба да побараш дозвола од општина, е сеа што никој тоа не го прави и мавта со имотниот лист као ова е мое никој ништо не ми може тоа е веќе друг муабет.

Отсутен koce1102

• Редовен
  • Пораки: 1554
« Одговори #841 на: 06 Октомври 2015, 11:30:23 am »
Дечки ја знае ли некој процедурата како да се одбележи/резервира со столб паркинг пред зграда - секој стан да има барем по 1 свое паркинг место-кое со купувањето на станот му било загарантирано, ама не си ги означиле и сега се користат од многу други кои немаат врска со зградата. фала однапред на споделените информации :)
Едно место неможе. Ама ако сите од зградата се сложите да обележите толку и толку места како што е според законот ќе може да ставите рампа на некој дел ако е возможно да се огради. И ќе биде паркингот „само за резидентите на Петко Станко“. Во тој стил нешто како што прават по некои места низ Скопје.
Баш ова и ме интересираше ^, ама мислам дека не е возможно да се стави рампа бидејки од друга зграда поминуваат преку ,,нашиот П,, па единствено решение би биле столбчињата

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #842 на: 06 Октомври 2015, 12:15:47 pm »
И кога паркинг местото е твое лично (со имотен лист) треба дозвола од општина за поставување на столбче/рампа, исто ко што е твој станот и ако сакаш да поставиш тенда на тераса треба да побараш дозвола од општина, е сеа што никој тоа не го прави и мавта со имотниот лист као ова е мое никој ништо не ми може тоа е веќе друг муабет.
Отворените паркинзи немаат имотен лист. Само подземните се со имотен така да никако не зависиш од општината за столбче а подземните на зградите си имаат и рампи.

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
« Одговори #843 на: 06 Октомври 2015, 13:49:28 pm »
Ахтунг, и "отворените" паркинг места имаат имотен лист ако се на приватно земјиште како кај повеќето нови згради што ги прават.

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #844 на: 06 Октомври 2015, 14:01:37 pm »
Па кај нив немаш никаков проблем пошто и земјиштето е на станарите.  Проблемот кај постарите згради е што земјиштето е државно.

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #845 на: 07 Октомври 2015, 02:07:13 am »
Ахтунг, и "отворените" паркинг места имаат имотен лист ако се на приватно земјиште како кај повеќето нови згради што ги прават.
kaj nas,dvete nivoa parking mesta sto se pod zgradata imaat imotni listovi. e sea, 17 parking mesta sto se pred zgradata,nemaat imoten list. zgradata ima 41 stan, i toj prostor pred zgradata kaj sto se tie 17mesta,imaat po 1/41 idealen del sekoj od stanovite. a zikol gi ima prodavano i tie mesta kako zasebni parking mesta,ama bez imoten list. lud,zbunet...
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #846 на: 07 Октомври 2015, 06:47:58 am »
Жикол правеле превара и може тие што ги платиле местата да им поднесат групна тужба.

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
« Одговори #847 на: 07 Октомври 2015, 09:23:10 am »
Станарите имаат право на дворното место околу зградата (некој 2-3м од зградата) а паркинг местата (доколку не влагаат во тие 2-3м од дворното место) секој инвеститор си ги продава. Пред 4-5г со еден пријател што прави згради се "расправавме" како се лакомат и ги продаваат паркинг местата за 1500е и дека тоа е пљачка невидена а он ми вика ќе видиш за некоја година самиот ќе бараш да купиш паркинг место за 2000е ама нема да има. За жал човекот беше во право сеа одма би дал 2000е за паркинг место пошто во расадник кај што живеам е катанга невидена.

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #848 на: 07 Октомври 2015, 09:33:53 am »
Поточно е метро од зградата.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #849 на: 09 Октомври 2015, 13:54:41 pm »
Not a valid youtube URL
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Присутен marchesk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 796
« Одговори #850 на: 15 Ноември 2015, 16:21:15 pm »
Дечки да не знаете каде би можело да се паркира бесплатно (за неколку саати во денот) во околината на Макпетрол/Автомакедонија, спроти бивш цветен пазар?

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5841
« Одговори #851 на: 15 Ноември 2015, 16:25:27 pm »
Во катната гаража карши макпетрол паркирај се, потоа кога ќе си одиш оди купи било што( мастики) од тинексот што е унутра и дај го паркинг билетот да го куцнат. 4 саати имаш фора.

А скроз бесплатно едино кај златно буренце кафанчето на јордан мијалков едносмерната позади.

Присутен marchesk

• Јуниор
  • **
« Одговори #852 на: 15 Ноември 2015, 16:33:03 pm »
Во катната гаража карши макпетрол паркирај се, потоа кога ќе си одиш оди купи било што( мастики) од тинексот што е унутра и дај го паркинг билетот да го куцнат. 4 саати имаш фора.

А скроз бесплатно едино кај златно буренце кафанчето на јордан мијалков едносмерната позади.
За повеќе од 4 часа ќе ми биде така да ова не ми е во игра, златно буренце спроти монтенегро е? тоа како магацин што личи?

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5841
« Одговори #853 на: 15 Ноември 2015, 16:40:51 pm »
 https://www.google.mk/maps/@41.9887188,21.4307306,3a,75y,195.36h,72.88t/data=!3m6!1e1!3m4!1sMRxQJuVuEn5Gg7JacphNPQ!2e0!7i13312!8i6656

Е сеа да ти кажам дека јас многу саата ја немам оставано, да не ти викнат пајак па да ме пцуеш после  :D Пошто нема да си гостин во кафанчето.
« Последно менување: 15 Ноември 2015, 16:48:03 pm Allexxander »

Присутен marchesk

• Јуниор
  • **
« Одговори #854 на: 15 Ноември 2015, 16:47:18 pm »
А јасно ми е сеа за каде збориш, а отворениот паркиг од таа катната пред тинекс што е, тука мислам не сум забележал рампи да има, бесплатно да не е? Исто одма од спроти камиони паркирани и по некоја кола често сум гледал, пајаци креваат? :/