Што мотори се D3 2.0 (163 КС) и D5 2.4 (205 КС) на Волво? На Фиат?
тој D5 2.4 е еден од нај старите дизели на волво.. 5 цилиндарец, на некој начин “поклонет“ од ауди... делумно изработен од ауди, но никогаш не монтиран во ниедно ауди, а целосно по исти нацрти изработен од волво со нивни личен избор на материјали т.е. познатиот “шведски челик“ за нај круцијалинте елементи.. го има уште од тогаш со и без турбо. последниве 15-тина години сите више се апсолутно само со турбо.
имам, читано цела историја за него од зародишот во 850-ка кога е прв пат монтиран со механичка бош пумпа и дизни, па се до денешен ден кога се монтира во Ѕ60, ХС70 и 80, со се сите “развивања“ што ги направиле на него, всушност промените се во “електронизацијата“ на истиот мотор... прво почнува со електронска бош пумпа, која прави по прецизно убризгување но сеуште со механички дизни, успеваат за некој децибел да го стишаат и напредок во потрошњата т.е. намалување... оваа прва електронска бош пумпа покажува добри резултати во издржливост.. минимум 400.000 километри пред било каков сервис. после преоѓаат со ел. пумпа во резервоар а класичната електронска бош пумпа ја менуваат со пумпа за надпритисок и тоа во сопствена изработка на волво. следниот чекор им е со додавање на електронски дизни, па кнок сензори, па еден куп модификации за да денеска во Ѕ/V60, 70 и 80 го има овој дизел агрегат осовремент, со скоро преполовена потрошувачка од иницијалниот сетап на моторот од тоа време. и секако издржливоста му е поднамалена... сега веројатно нема да издржи 2 милиони километри.. веројатно упола или нешто поише од упола...
како и да е, како љубител на овој бренд, јас НИКОГАШ нема да купам ниедно волво со дизел агрегат, па таман да ми даваат некој со 16.000 кубици и 3.000 коња што троши 3 литри на 100, по цена од половен ист таков бензинец... трактор си е трактор... во еден момент од животот ке се расипе нешто околу црева-цевки-дизни-пумпи дрн дрн дрн(ниеден куп од оформено железо не е вечно) и ке го осетиш гадниот мирис на нафта, кој ќе ти остане во такво сеќавање да секогаш кога ке седнеш во кола, иако одамна се излуфтирало, тебе ќе почне да ти мириса... јбг... не поднесувм дизели, ама тоа сум јас, и зборам во свое име...