Автор Тема: Фарови и осветлување  (Прочитано 480588 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44961
  • Il Moderatore
Одг: Фарови и осветлување
« Одговори #570 на: 14 Јуни 2015, 15:05:15 pm »
Си ги најдов на ејеб, не се секирај :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект
« Одговори #571 на: 14 Јуни 2015, 18:46:51 pm »
Ги најде поевтини?
Дај линк.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44961
  • Il Moderatore
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен bobimk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 311
« Одговори #573 на: 18 Јуни 2015, 15:59:57 pm »
Можно ли е да прегоре осигурувач заедно со трафото за ксенон светло? Денеска го сменив на десното светло, прво мислев дека е само ламбата како што беше случај со левото светло, ама и со нова ламба не работеше, со ново трафо исто, па се утврди дека има избиено и осигурувач. Го сменивме, ставивме ново трафо и ламба се разбира, 1200 ден. Се надевам осигурувачот прегорел од трафото, а не од некој друг проблем со електриката.
« Последно менување: 18 Јуни 2015, 16:07:31 pm bobimk »

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #574 на: 18 Јуни 2015, 19:09:58 pm »
Сoсемa верoјaтнo трaфoтo дa гo рикнaлo oсигурaчoт, пример пoвлеклo струјa пoвеќе oд нoрмaлнo и oсигурaчoт спречил штетa.

Отсутен bobimk

• Јуниор
  • **
« Одговори #575 на: 18 Јуни 2015, 22:39:06 pm »
Сoсемa верoјaтнo трaфoтo дa гo рикнaлo oсигурaчoт, пример пoвлеклo струјa пoвеќе oд нoрмaлнo и oсигурaчoт спречил штетa.
Интересно, а пред месец дена ја сменив ламбата на левото ама само ламбата беше прегорена, не и трафото, тоа си е во ред. Тоа е 2 скоро 2 и пол години фати откако ги користам, толку му е животниот век, па и со ова денски што се користат, што се вели една година тука се искористија само. Ме интересира дали се подесува снопот некако освен преку она копче што е за аголот (висината), инаку станува збор за Голф 4. Дали е можно ламбата да се ротира, т.е. дали има повеќе позиции на местење или една единствена? Пошто некако не ми свети како порано, посебно ова новово што ми го наместија денес, фаќа доста далеку и дури малце и надесно забегува, а не е како претходното, пократко ама поизедначено распределено.

Отсутен Диневски

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 492
  • www.imagine.mk
« Одговори #576 на: 19 Јуни 2015, 10:47:47 am »
Колку што знам ламбата има само една позиција и не може да се ротира може да не е убаво наместена или да е искривена посебно ако е евтина кинеска...

Отсутен bobimk

• Јуниор
  • **
« Одговори #577 на: 19 Јуни 2015, 11:37:30 am »
Колку што знам ламбата има само една позиција и не може да се ротира може да не е убаво наместена или да е искривена посебно ако е евтина кинеска...
па сите се кинески :O

Отсутен bobimk

• Јуниор
  • **
« Одговори #578 на: 19 Јуни 2015, 12:09:19 pm »
https://www.youtube.com/watch?v=qDudMM4J-ZE

Ваљда ова треба да го пробам?

Отсутен munja

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 111
« Одговори #579 на: 13 Јули 2015, 21:34:57 pm »
На корса б тие што се напред на светилката рефлекторите ми се многу темни додека задниот дел од фарот е ок е сега прашањето ми е дали тие се продаваат заменски и дали евентуално да ги извадам бидејки и самата светилка х4 има вгадено вакви рефекторчиња пробав во едниот фар ја извадив и се забележува подобра светлина ?

Отсутен bobimk

• Јуниор
  • **
« Одговори #580 на: 29 Јули 2015, 13:05:34 pm »
Десен заден фар за Клио 2001 година? Некој да знае да продава од оглас, или по продавници нешто поефтино...?

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6315
« Одговори #581 на: 29 Јули 2015, 13:09:49 pm »
autoking на форумов ги прашував пред еден месец имаа, половен 2500 денари..

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 794
  • .
« Одговори #582 на: 29 Јули 2015, 14:44:07 pm »
Дечки, опцијата "Daytime running light" кај поновите коли е замена за соборните светла за денско возење а  ова значи големо штедење на ел. енергија и на потрошните материјали како што се акумулатор, сјалици, хид, трафо, осигурувачи и ткн. Е сега законот наш го нема предвидено ова опција и вика дека "во сообраќај на пат, дење и ноќе, за време на управување со возилото, возачот на возилото задолжително треба да ги има запалено најмалку соборените светла за осветлување на патот" инаку за спротивното следува казна од 35 евра. Е сега правнички размислувано, се е дозволено се додека нема законска забрана на нештата и сакам да потенцирам дека не сум видел таков случај да џандарите казнуваат ради ова Daytime running light опција, па моето прашање е дали некој во Македонија монтира Deytime light со лед светла рецимо од 5 вати со автоматско уклучување на клучот на возилото? За ова сум заинтересиран ради тоа што еднаш сум бил казнуван ради неисполнување на законската обврска за дневното употребување на светлата, а јас мрзам да запалам светла дење чисто ради тоа што Европска Унија оваа обврска ја укинала ради штедење на горивото и другите потрошњи материјали а ние попаметниве кои копнееме по EU остануваме по старото, па после се чудиме како сјаличките или hid или акумулаторот се трошат за брзо време ::)
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
« Одговори #583 на: 29 Јули 2015, 14:52:16 pm »
Треба да се води сметка за DRL да се доволно јаки (поприлично јаки) за да се гледаат дење. Зошто обични LED диоди ни случајно нема да се гледаат дека се упалени денски.

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 489
« Одговори #584 на: 29 Јули 2015, 15:22:53 pm »
Ако можеш да најдеш ваков модул ќе ти заврши работа. Јас прашував на неколку места ама немаат и едино како опција останува да се нарача од СРБ или БГ или нешто да се ископа од алиекспрес.