Автор Тема: Фарови и осветлување  (Прочитано 478879 пати)

Отсутен coupe

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 115
Одг: Фарови и осветлување
« Одговори #480 на: 25 Декември 2014, 15:16:36 pm »
Дечки ај помош ако можи малце? Купив магленки за колата но нема пуштено фабричка инсталација за нив значи ке мора сам да пуштам жици и прекидач. Е сега бев по продавници ми велат 100w од прилика ке влечат 10A струја да си земиш лицнаста жица 2,5ка.Ги прашвам дали ке можи дирекно на прекидач само,каков прекидач ке треба, дали ке треба реле и какво реле креват рамена :D Aко знај некој од вас шо треба како треба како се поврзва нека поможва ?  ;D

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6221
« Одговори #481 на: 25 Декември 2014, 15:28:41 pm »
Реле ти е обавезно,освен ако не ставаш некој јак прекидач,иначе 2.5ка жица мислам дека ќе ти е доволна.

Отсутен coupe

• Јуниор
  • **
« Одговори #482 на: 25 Декември 2014, 16:41:30 pm »
Реле ти е обавезно,освен ако не ставаш некој јак прекидач,иначе 2.5ка жица мислам дека ќе ти е доволна.

А релето има врска која јачина треба да биди? или најарно да ја однесам на електричар па да ја средат :D

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6221
« Одговори #483 на: 25 Декември 2014, 16:48:10 pm »
Па ако немаш познавање од електрика однеси си најубаво на електричар,недај боже да не направиш беља па да се запалиш негде

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект
« Одговори #484 на: 25 Декември 2014, 23:54:15 pm »
Оди до кај тој електричарот во карпош, позади точаците или до кај Нојко. Ќе ти ги среди, не се замарај.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #485 на: 26 Декември 2014, 01:56:08 am »
Дечки ај помош ако можи малце? Купив магленки за колата но нема пуштено фабричка инсталација за нив значи ке мора сам да пуштам жици и прекидач. Е сега бев по продавници ми велат 100w од прилика ке влечат 10A струја да си земиш лицнаста жица 2,5ка.Ги прашвам дали ке можи дирекно на прекидач само,каков прекидач ке треба, дали ке треба реле и какво реле креват рамена :D Aко знај некој од вас шо треба како треба како се поврзва нека поможва ?  ;D

да друже... на елкетричар иди нај убаво. релето треба да е 30 амперско, струја да зима од акумулатор за халогените, а прекидачот да краде струја од позицијата на возилото само за да го активира релето, но не и халогените да влеат од позицијата... ке треба и 2 осигурачи по 10 ампера за секоја халогена или еден 20 амперски (може и 15, зависи од халогената) за двете наеднаш...

зашто од позиција?

затоа што прво и основно преку позицијата веке има осигурач, со кој ке се заштитиш во случај на некаков краток спој на релето во шпунглата... нема да счури, туку ке прегори осигурач... второ, кога ке изгасиш позиција, автоматски и халогените ке се изгасат...

и ако се ова што ти го обајснив не ти е јасно, сепак иди на елкетричар и кажи му дека сакаш кога ке изгасиш позиција да се гасат и халогените... така ек ти го врзе... и барај екое симпатично прекидаче, бидејки ке активира реле, немора да биде нешто многу јако, ама да биде лично.. немој оние прекидачи што и ден денес ги продаваат по локални продавничиња, а се користеа уште на времето во јсп автобусите...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен coupe

• Јуниор
  • **
« Одговори #486 на: 26 Декември 2014, 18:52:38 pm »
Фала ви за одговорите на сите, изгледа сепак ке ја носам на електричар.Прашав денес кај Горан еден електричар нај Наташа пекарата со решетиките шо е и ми побара 800-1000 ден да ми ги поврзи на рекетата од колата кај што се пуштат задните магленки и да бидат двете заедно.Вели дека ке клај реле и немала да има проблеми рекетата, колку е то паметно што мислите вие или да му велам на посебен прекидач да се предните ?

Отсутен martin_bt

• Редовен
  • Пораки: 2512
  • Дете Битолчанче
« Одговори #487 на: 26 Декември 2014, 20:33:58 pm »
Па Горан е добар електричар, чим сам ти рекол дека да ги намести таму не вервам дека ке има проблем. Види и кај Попето, јас на друго место не би носел моја кола. :)
Што вредат коњските сили ако зад воланот седи магаре ... ? ;D

Присутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8250
  • Плинаш!!!
« Одговори #488 на: 27 Декември 2014, 00:08:25 am »
Немаш гајле ако ги врзе така. И кај мене се така врзани и си тераат без проблем.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #489 на: 28 Декември 2014, 17:15:21 pm »
Фала ви за одговорите на сите, изгледа сепак ке ја носам на електричар.Прашав денес кај Горан еден електричар нај Наташа пекарата со решетиките шо е и ми побара 800-1000 ден да ми ги поврзи на рекетата од колата кај што се пуштат задните магленки и да бидат двете заедно.Вели дека ке клај реле и немала да има проблеми рекетата, колку е то паметно што мислите вие или да му велам на посебен прекидач да се предните ?

единствено нешто е што ке неможеш само преднте да ги пушташ... ако сакаш предни ке мора и задно а тоа значи ке оќоравуваш луѓе позади тебе... ке те пцујат, редат и тебе и се по женско колено... јас сепак би турил посебно копче за нив...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен coupe

• Јуниор
  • **
« Одговори #490 на: 29 Декември 2014, 00:31:38 am »
И јас сум појке за на посебно да се пуштат пошто задните и така не ги користам многу,нека престани снегот за некој ден и ке се поврзат  :D

Отсутен x01

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 729
« Одговори #491 на: 29 Декември 2014, 10:51:06 am »
Која е цената на h3 сијалица за магленки?

Отсутен timoha

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 79
« Одговори #492 на: 12 Јануари 2015, 20:10:56 pm »
Zdravo, ako moze malku pomos, si kupiv maglenki za fiestata i mi se javi problem : ne znam kako da go izvadam komplet kopceto od sal tablata sto sluzi za fklucuvanje na svetla maglenki pozicija.. koe izgleda vaka      guglav na internet i ne mozam da najdam ni fotografii ni video kako se vadi. se nadevam deka nema da treba da se vadi cela sal tabla :) ako znae nekoj neka kaze
« Последно менување: 12 Јануари 2015, 21:57:44 pm timoha »

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18029
« Одговори #493 на: 12 Јануари 2015, 20:36:13 pm »
Повели линк но ќе мора да се зачлениш на форумот.

http://www.fordownersclub.com/forums/index.php?showtopic=12409

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #494 на: 12 Јануари 2015, 21:27:58 pm »
Zdravo, ako moze malku pomos, si kupiv maglenki za fiestata i mi se javi problem : ne znam kako da go izvadam  kopceto za fklucuvanje na svetla maglenki pozicija.. koe izgleda vaka (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)     guglav na internet i ne mozam da najdam ni fotografii ni video kako se vadi. se nadevam deka nema da treba da se vadi cela sal tabla :) ako znae nekoj neka kaze

Притисни го навнатре и сврти го налево или надесно и ќе излезе. ;)