Автор Тема: Фарови и осветлување  (Прочитано 377658 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34067
  • Таков е животот... јебига
Фарови и осветлување
« на: 18 Мај 2011, 11:25:04 am »
Пред некој ден ми цркна сијалицата за средно светло на спаркот (H4 60/55).

За замена купив OSRAM Night Breaker од CArs corner 1120 денари.
Ги пробав и навистина светат многу посилно од фабричките OEM.

Е сега, во истат продавница најдов и светла за магла што ќе пасуваат на Спаркот. Во упатството за Спаркот вели дека треба да се стават 2 х 27w халогенски сијалици а овие во продавницава се 2 х 55w односно дупло одошто пишува во упатството.

Прашањето ми е дали дополнителни 55w потрошувачка на струја (кога би биле вклучени) е значајно зголемување на потрошувачката за Спарк и како би се одразило тоа од аспект на оптеретување на целиот сдистем за снабдување со струја. Да ставам такви или да барам на друго место послаби сијалици?

Отсутен ace-106

• Сениор
  • Пораки: 3468
Одг: Фарови и осветлување
« Одговори #1 на: 18 Мај 2011, 11:28:51 am »
Falanga
Рече задоволен си од osram-от нели,прашувам зошто и јас планирам да зеам Night breaker !

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #2 на: 18 Мај 2011, 11:31:28 am »
А има инсталација готова или ти ќе ставаш? За магленки (кои според мене) не би имале некоја голема примена, стави какви сакаш. Ако си се одлучил на 27w јас би одел на HID 6000k, заедно со средните. Ама ти веќе си ставил најт брејкери - кои јас ги имав пред ХИДот, и сметам дека се исти со обичните.
Како електраш, логично е да ти кажам, дека не треба да ставаш 55w чисто заради инсталацијата и осигурачот. Е сега може да го погледнеш осигурачот на магленките и да видиш колкав е, ако е како на средните - тогаш не би требало да има проблем и со 55w. Ако е помал тогаш треба да бараш послаби.
Незнам која логика е да се стават 27w... aма ај.

@ace - не зимај најт брејкер, исти се ко обични. Ако не исти, тогаш барем 95% исти. Не вреди. Ако имаш H7 може и да ги пробаш моиве.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #3 на: 18 Мај 2011, 11:31:56 am »
Falanga
Рече задоволен си од osram-от нели,прашувам зошто и јас планирам да зеам Night breaker !
Еве ти поконкретно. Ги наместив денски и денски ги пробав (имаше комшиска кола на 7-8 метри пред мене, дење околу 18 часот).
Се штрекнав кога видов како колата му блешти на комшијата. А бидејќи возам во принцип со средни до сега немав забележано таква работа. После на пат за дома светлото се забележуваше на сите коли пред мене што се немаше случувано до сега. Ако сакаш вечер помини докај мене ќе ги пробаме заедно. Јас сум меѓу соборна црква и влада после 18:00. Пиши ми па ке ти го дадам бројот.

Отсутен ace-106

• Сениор
« Одговори #4 на: 18 Мај 2011, 11:37:02 am »
Ок-фала на инфо...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #5 на: 18 Мај 2011, 11:46:55 am »
А има инсталација готова или ти ќе ставаш? За магленки (кои според мене) не би имале некоја голема примена, стави какви сакаш. Ако си се одлучил на 27w јас би одел на HID 6000k, заедно со средните. Ама ти веќе си ставил најт брејкери - кои јас ги имав пред ХИДот, и сметам дека се исти со обичните.
Како електраш, логично е да ти кажам, дека не треба да ставаш 55w чисто заради инсталацијата и осигурачот. Е сега може да го погледнеш осигурачот на магленките и да видиш колкав е, ако е како на средните - тогаш не би требало да има проблем и со 55w. Ако е помал тогаш треба да бараш послаби.
Незнам која логика е да се стават 27w... aма ај.

@ace - не зимај најт брејкер, исти се ко обични. Ако не исти, тогаш барем 95% исти. Не вреди. Ако имаш H7 може и да ги пробаш моиве.
И мене ми е чудно зошто 27 вати ама така пишува. Ќе го проверам осигурувачот па ќе одлучам.

А тоа дека Најтбрејкерите се исти како обичните не си во право. Пред да ги купам најтбрејкерите читав на некои форуми дека луѓето таму не можат да се одлучат меѓу ХИД и НБ. Прочитав дека ХИД биле за нијанса по сини и ништо повеќе.
Кој сака нека каже и може да дојде да ги види кај мене. Најодговорно тврдам дека има огромна разлика со обичните и тоа дење забележливо!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #6 на: 18 Мај 2011, 12:04:33 pm »
Нема везе, паралелна дискусија. Кажи што се десило со осигурачот.

А незнам дали си споредил, ама јас имав (и уште ги имам само извадени) најтбрејкери и ги заменив со ХИД. Разликата е огромна- ги видов едно ХИД, едно НБ и тоа на мојата кола.  Чисто мое искуство.

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #7 на: 18 Мај 2011, 12:17:40 pm »
Вака, на спаркот ваљда не се луди... халогенките да ги остават без реле, види од прилика пресекот на  доводната ислталација на халогенките дали е иста со доводната исталација за фаровите... ???

И 27вати е играчка за во халогенка... јас имам џебна сијалица од 25вати па сеа ти види...

Јас ти преглагам, да ставиш ксенон во халогенката и да завршиш работа... да не се мараш со возење по темници...

Отсутен ace-106

• Сениор
« Одговори #8 на: 18 Мај 2011, 12:19:18 pm »
Deni
Пиши моб.на ПП ке ти се јавам да ги пробаме,а може и да ти ги купам за пола цена  ;)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #9 на: 18 Мај 2011, 12:37:45 pm »
Вака, на спаркот ваљда не се луди... халогенките да ги остават без реле, види од прилика пресекот на  доводната ислталација на халогенките дали е иста со доводната исталација за фаровите... ???

И 27вати е играчка за во халогенка... јас имам џебна сијалица од 25вати па сеа ти види...

Јас ти преглагам, да ставиш ксенон во халогенката и да завршиш работа... да не се мараш со возење по темници...
Реле имало. Провери дечкото ама јас не му спомнав дека пишува 27вати бидејќи не знаев во тоа време. Ќе проверам со него денес или утре ако не врне па ќе кажам.
Иначе повеќе ми се светлата за естетика отколку за функционалност. Кога работев во Америка видов ист како мојот (само тој беше Понтиак Спарк) имаше такви светла  и многу убаво му стоеја. Од тогаш решив и јас да ставам.

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #10 на: 18 Мај 2011, 12:47:06 pm »
Прво види го пресекот на жицата, ако те буни и не си сигурен земи со шублер измери, па кажи ми тука и ке ти кажам јас, таа жица колкав потрошувач трпи...

И ако ставаш стави за да ги користиш, а не за естетика...  јас цело време возам со средни и халогенки...

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
« Одговори #11 на: 18 Мај 2011, 12:49:29 pm »
Прво види го пресекот на жицата, ако те буни и не си сигурен земи со шублер измери, па кажи ми тука и ке ти кажам јас, таа жица колкав потрошувач трпи...

И ако ставаш стави за да ги користиш, а не за естетика...  јас цело време возам со средни и халогенки...

Ама ти си џандар :):):)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29604
    • CARclub.mk
« Одговори #12 на: 18 Мај 2011, 13:00:01 pm »
Ваљда мисли магленки.

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
« Одговори #13 на: 18 Мај 2011, 13:15:19 pm »
Ваљда мисли магленки.

Нема "ваљда" бе Зеро, веќе доволно добро се познаваме за да знаеме што мисли  :):):)

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #14 на: 18 Мај 2011, 14:19:48 pm »
Ваљда мисли магленки.

Нема "ваљда" бе Зеро, веќе доволно добро се познаваме за да знаеме што мисли  :):):)

Да де, ја како старите... место магленки, халогенки :))))