Автор Тема: Фарови и осветлување  (Прочитано 388198 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
Одг: Фарови и осветлување
« Одговори #2070 на: 06 Февруари 2021, 00:10:45 am »
Некој теоретизирал :)

Пробај да читаш книга на 6000к

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8621
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #2071 на: 06 Февруари 2021, 00:39:22 am »
The warm white (2700 – 3000K) is the firm favourite for bedrooms. LED warm white light creates a relaxing ambience that will help you to wind down after a long, hard day and prepare your mind for sleep. While the pristine, clinical brightness of cool white (6000 – 6500K) is excellent for task-centric environments.

Ама чекај... тоа некој вака му одговарало и сега треба на сите да нѝ биде исто?

Зошто тогаш кинеските ЛЕД-ови на колите ме прават привремено ќорав? :)

Госпо да ме почува, еве на четиријсе, уште сум далекуглед.
Секој пат кога ќе влезам во просторија со силно бело светло имам последици на очите.

Во оние трговски центри идиотски... губам нерв после пола саат и се карам со првиот што ќе го начекам.
Закључак: на нервоза ме тера дури :)
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20133
« Одговори #2072 на: 06 Февруари 2021, 02:27:57 am »
Очен преглед имаш направено?

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #2073 на: 06 Февруари 2021, 02:29:18 am »
Златен, читам 8px на 2700k од 2m растојание, не е до очите. :)))
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #2074 на: 06 Февруари 2021, 03:07:11 am »
Можно е да имаш минимален астигматизам, а да немаш диоптер и да не приметуваш. А од астигматизам ептен се ослепува.

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #2075 на: 06 Февруари 2021, 03:37:13 am »
Што е тоа чудо, бре, не ме вади од памет. :))
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43792
  • Il Moderatore
« Одговори #2076 на: 06 Февруари 2021, 09:01:41 am »
Не сум слушнал за очен преглед кој ќе открие слепило од кинески лед и ксенони :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4759
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #2077 на: 06 Февруари 2021, 09:45:32 am »
Јас имам тежок астигматизам со дупли цилиндар и голем диоптер од раѓање ама не ми пречи бело/неон/ксенон/лед светло, освен ако не ми свети директ во око, како и секое друго светло. Во повеќето простории дома имам бело лед светло, минимум 10 саати дневно поминувам пред монитор и станот ми е цел ден изложен на директна сончева светлина, која ја обожавам :)

https://prekrasensvet.mk/%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE%D1%84%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%BE%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0/

Лупз, остај не нас мамички што мудруваме тука, секое око си е различно, оди си на офталмолог.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #2078 на: 06 Февруари 2021, 13:36:55 pm »
The warm white (2700 – 3000K) is the firm favourite for bedrooms. LED warm white light creates a relaxing ambience that will help you to wind down after a long, hard day and prepare your mind for sleep. While the pristine, clinical brightness of cool white (6000 – 6500K) is excellent for task-centric environments.

И јас така знам.
Затоа цела куќа и внатре и надвор ми е со жолти (warm white) ЛЕД сијалици (од најјаки на плафон, до минимални како ѕидни и столни)  додека чисто бели имам само во купатилата (заради шминкање ;D) и на столната сијалица на ќерка ми, заради пишување домашно и читање која секако е насочена надоле кон книгите/тертатките.

За второво ако сум грешка, слободно корегирајте ме.

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #2079 на: 06 Февруари 2021, 14:03:47 pm »
не ми пречи бело/неон/ксенон/лед светло, освен ако не ми свети директ во око

Да се вратиме кон темата, баш како младичот од видеото што објаснуваше.

Идиотскине сијалички не прават сноп-светло, туку како да фршти на сите страни.

Во мрак, кога вози некој позади мене, си ја гледам сопствената сенка на плафонот од колата - мислам долги се, а не се.
Повеќе пати се случило, мислам дека е некоја џипетина позади мене, се исклучувам кон лево, ме одминуваат:
- Алфа 147
- БМЊ 1
- Ауди А3

Истиве, кога ќе те сретнат очи во очи, предизвикуваат моментално слепило на кривина...

Сум ги посматрал од страна, баш за да видам ова за ширината на снопот.
НЕМА сноп! :D

Тоа лајно едноставно само свети како круг.
Не се гледа никакво волуменско светло.

Поминува 101, слаби жолти светла, 35 години кола - снопот е јасно дефиниран. :)

Бемти живот со кинески играчки. :)
Добра плата.
Прав скопјАнец.

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #2080 на: 06 Февруари 2021, 14:06:37 pm »

И јас така знам.
Затоа цела куќа и внатре и надвор ми е со жолти (warm white) ЛЕД сијалици (од најјаки на плафон, до минимални како ѕидни и столни)  додека чисто бели имам само во купатилата (заради шминкање ;D) и на столната сијалица на ќерка ми, заради пишување домашно и читање која секако е насочена надоле кон книгите/тертатките.

За второво ако сум грешка, слободно корегирајте ме.

Тачно на тоа циљав, само недоволно сум пишал.

Додатно, за жолтото светло - ако имаш доволно ватажа можеш ептен да осветлиш просторија пак.
Не е само спектарот, туку и јачината. Ако сакаш јако светло во дневна, само ти требаат доволно сијаличиња. :)
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #2081 на: 06 Февруари 2021, 15:22:20 pm »
Јас па обратно на бела светила ми е убаво, на жолта депресија ме мава, ми се гади.  :-X

@NNN Исто исто, жолтата ми е единствено амбиентална, но многу брзо ме успива. И постојано пред пар години кога спремав испити, ги сменив сите во бели ЛЕД сијалици за да можам да си работам. Пак горе долу се враќаме на објаснувањето погоре на англиски пишано за ладна и топла бела.

@Stratro топ поставеност и за едните и за другите сијалици. Ако некогаш и пречи додека пишува домашно/чита/што и да е (често се случува 11W ЛЕД да се доста светли), може да се насочи кон ѕидот, да се одбива светлината па да и се враќа помека светлина. Друг начин е да се покрие чисто колку да се дифузира секако ледовите немаат дисипација на топлина.

Отсутен tomm1060

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 208
« Одговори #2082 на: 07 Февруари 2021, 00:22:13 am »
Кој модел на Zdatt H7 го препорачувате?
What is Alfa Romeo known for?
It was founded on 24 June 1910 in Milan, Italy, as A.L.F.A., an acronym for Anonima Lombarda Fabbrica Automobili. The brand is known for sport-oriented vehicles and has been involved in car racing since 1911.🍀

Возила на членови: https://forum.carclub.mk/index.php/topic,26160.0.html

Follow me on IG: https://www.instagram.com/d_volante159?igsh=MWlkM29rbHN1Y3d1cg==

Отсутен Napsterce

• Почетник
  • *
  • Пораки: 10
« Одговори #2083 на: 09 Февруари 2021, 14:56:57 pm »
Многу поучно!  :)

Пред неколку време го имам пишувано истото што го објаснува дечкото во видеото:

Околу ледот: 90% од тоа што го има во продажба кај нас е со промашен дизајн, лед чиповите на самите сијалици се преголеми, на погрешно место се поставени, светлосниот сноп е секаде освен таму каде што треба да е. Е сега постојат лед сијалици кои што се како што треба ама не се 500ден, осрам горе долу е околу 5500-6000ден за сет H7.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #2084 на: 09 Февруари 2021, 15:01:45 pm »
Не сум слушнал за очен преглед кој ќе открие слепило од кинески лед и ксенони :D

Од тие да, мене ме замисли само дека рече внатрешни светилки дека го ослепуваат.