Автор Тема: Тресење на воланот при кочење  (Прочитано 12462 пати)

Отсутен Bifrost

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 165
  • Шаб ме габри
Одг: Тресење на воланот при кочење
« Одговори #90 на: 25 Февруари 2013, 04:12:41 am »
Незнам колку е за споредба но го имав истиот проблем на фелиција, веќе мене над 70 км/ч малце да ја допрев кочницата тресење здраво мислев ке ми се распадне колата. И кога ги мењав дисковите, старите беа листови извитоперени максимално. Со нови дискови и плочки тресењето го снема ;D

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3801
« Одговори #91 на: 27 Март 2013, 16:19:04 pm »
Разврска на тресењето :)  Денеска бев во Порше со намера да менувам дискови, и за тоа ја оставив колата. Но решив за секој случај уште еднаш да ја проба механичарот. При пробата, колата јавуваше тресења од 150 до 110 при што механичарот даде негово мислење дека тоа не е од дискови, зошто од дискови би тресело од 50 па нагоре со зголемување на интензитетот пропорционално со брзината. И изгледа беше во право. Ја внесоа колата во сервис, ги извадија сите гуми, ги извадија сите балансни тегови и сите гуми одново ги исцентрираа. По новата проба, 90% од тресењето се изгуби, сега се осеќа некое многу мало некаде кај 140 но тоа е веројатно заради ротацијата на гумите напред назад, при што едните се малце деформирани, верувам дека ќе го снема набрзо. Така да ништо од смената на дисковите за денеска. Да не ми биде џабе одењето си купив пар бришачи, кој успат беа намалени за 20% од цената што им беше во декември.
« Последно менување: 27 Март 2013, 17:47:55 pm Sase_91 »
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7049
« Одговори #92 на: 27 Март 2013, 17:45:14 pm »
Џабе не рекле, некогаш лекот е пет пари. Ама од лекарот зависи дијагнозата ;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54951
  • Махер
« Одговори #93 на: 27 Март 2013, 17:49:32 pm »
Алатот е чекич и кошта 300 денари. Поправката е 30.000 денари.

Треба да знаеш кај да удриш.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #94 на: 27 Март 2013, 17:56:59 pm »
Идеш menu, па во settings бараш vibration и кликаш turn off и решен проблем. ;D

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3801
« Одговори #95 на: 27 Март 2013, 18:26:04 pm »
20.000 ден. беше првичниот лек. Сега не дека ги заштедив тие пари, но се пролонгира промената за 5-15.000км
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Charlie

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 195
« Одговори #96 на: 17 Април 2013, 19:00:17 pm »
може и не ми е прашањево за тука али е поврзано со воланот ,, пред некое време приметив кога свртувам во десно звук како на стругање ,нешто као метал кој не е подмачкан,,,

досега не сум забележал таков проблем никад,што ке да е проблемот? треба ли некаде да се подмачкува? инаку воланот не е серво

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43643
  • Il Moderatore
« Одговори #97 на: 17 Април 2013, 19:51:03 pm »
претпоставувам плочките за кочници го даваат тој звук..

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Charlie

• Јуниор
  • **
« Одговори #98 на: 17 Април 2013, 20:21:22 pm »
претпоставувам плочките за кочници го даваат тој звук..

незнам ,не разбирам ја многу
али па само у десно кога свртувам,пошто кога излегувам од двор најчесто се осека зашто вртам одма десен ,а кочница не стискам

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43643
  • Il Moderatore
« Одговори #99 на: 17 Април 2013, 20:22:33 pm »
Е па следниот пат притисни малку кочница, па кажи ми дали уште го има звукот. Плочките допираат од дисковите при десно вртење и го таваат тој звук. Тоа е мојата претпоставка..

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9193
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #100 на: 18 Април 2013, 01:09:03 am »
Proveri indikatorite za istrosenosta na diskovite... A i istrosenosta na diskovite i plockite.

Kaj mene nekoj ili nesto go imase pritisnato indikatorot pa grebese na nekoj takvi momenti :)

Отсутен Charlie

• Јуниор
  • **
« Одговори #101 на: 20 Април 2013, 19:23:51 pm »
Е па следниот пат притисни малку кочница, па кажи ми дали уште го има звукот. Плочките допираат од дисковите при десно вртење и го таваат тој звук. Тоа е мојата претпоставка..
Proveri indikatorite za istrosenosta na diskovite... A i istrosenosta na diskovite i plockite.

Kaj mene nekoj ili nesto go imase pritisnato indikatorot pa grebese na nekoj takvi momenti :)

бев на мајстор да провери ,, ја мислев дека е скината таа гумицата кај зглобот ,манжетна ја викаат таму ... тоа се беше у ред,, ..
единствено неуред беа јаболчниците скроз изедени, а и слабо улје во менувачот ,треба да го сменам тој семеринг,капело од него

во понеделник од сабалје тоа се ке средиме