Автор Тема: Lada Granta  (Прочитано 7422 пати)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Lada Granta
« на: 15 Мај 2011, 21:28:28 pm »

Рускиот „Автоваз“ најави дека сериското производство на новиот, народен автомобил Lada Granta, чија цена ќе се движи околу 5000 евра, ќе почне во октомври.

Основата на ефтиниот автомобил ќе биде моделот Lada Kalina, а заштедата во цената ќе биде постигната со смалувањето на бројот на компоненти кои досега се користеа во фамилијата на возила Kalina, пренесува Итар-Тас.

Претседателот за маркетинг на „Автоваз“ Артем Федосов изјави минатиот септември дека Lada Granta, најефтиниот автомобил во Европа, ќе чини во зависност од конфигурацијата, од 190.000 рубљи (околу 4750 евра) до 250.000 рубљи (околу 6250 евра). Поскапата Lada Granta ќе има мотор од Renault и автоматски менувач од Nissan.

Француските акционери на „Автоваз“ заинтересирани се за учество во проектот на ефтината верзија на Lada Granta. Претставниците на Renault истакнуваат дека, ако овој автомобил биде успешен на рускиот пазар, компанијата ќе ја разгледа можноста за купување на правата за производство на платформата за Lada Granta.

Компанијата „Автоваз“, позната во светот по производството на Lada, основана е во 60-тите години во соработка со италијанскиот Fiat, а денес е најголема компанија во руската автомобилска индустрија. „Автоваз“ годишно иразботува околу милион возила, вклучувајќи модели како што се Kalina, Lada 110 и теренското возило Niva.

Lada obrukala Putina
Vladimir Putin, premijer Rusije, veliki je zaljubljenik u svoju zemlju i sve što potiče iz nje, pa tako i u ruske automobile. Putin ne propušta priliku da se pojavi na premijernim vožnjama novih ruskih automobila, te se tako našao i na premijeri nove Lade Grante.

Samo pojavljivanje Putina na nekom događaju garancija je velikog publiciteta, pa je tako trebalo da bude i na prezentaciji nove Lade - i jeste bilo publiciteta, ali ne onako kako su se nadali, jer Lada nije htela da upali iz prve! Putin je Ladu uspeo da upali tek iz šestog pokušaja, a da bi "izvadio" stvar, Putin se "našalio" rekavši da Lada Granta ima prtljažnik dovoljno velik da u njega stanu tri državna neprijatelja. Neko bi rekao "jednom KGB, uvek KGB"...

Not a valid youtube URL

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10960
  • 430i
Одг: Lada Granta
« Одговори #1 на: 15 Мај 2011, 21:38:37 pm »
Бар не треба многу да се доведе до Когаре мод :)

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #2 на: 15 Мај 2011, 22:29:14 pm »
Хахаха а бе супер е, колку пари толку музика :) Ја па сум сентиментално врзан за Лада како бренд, пошто таа ми е првото возило со кое полагав, душа му вадев, одев по одмори зима и лето ... и никад не ме оставила на пат !!! ;)

Отсутен Dean

• Редовен
  • Пораки: 1340
« Одговори #3 на: 15 Мај 2011, 22:40:28 pm »
добро бе до кога рускиве коли ќе ги прават дизајнери од времето на Сталин, дај нека пуштат некој од младите дизајнери на пракса малку во Италија, за уметност најмногу ги бива ама кога е дизајн на коли во прашање се катастрофа, кинескине черешни се полични од ладава

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #4 на: 15 Мај 2011, 22:49:18 pm »
добро бе до кога рускиве коли ќе ги прават дизајнери од времето на Сталин, дај нека пуштат некој од младите дизајнери на пракса малку во Италија, за уметност најмногу ги бива ама кога е дизајн на коли во прашање се катастрофа, кинескине черешни се полични од ладава
Хехе е да, редизајнирана Калина, јебига под Рено е исто како и братучед му Логан, кој исто така е прилично ружен ... Крв не е вода изгледа, а ??? :D

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20663
« Одговори #5 на: 16 Мај 2011, 02:32:04 am »
Супер си е бе... Му доџе нешо као „Логан Еволушн“ :D
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #6 на: 16 Мај 2011, 02:47:10 am »
Супер си е бе... Му доџе нешо као „Логан Еволушн“ :D

Задницата цела е од логан :) дефинитивно

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #7 на: 16 Мај 2011, 09:50:08 am »
Хахаха а бе супер е, колку пари толку музика :) Ја па сум сентиментално врзан за Лада како бренд, пошто таа ми е првото возило со кое полагав, душа му вадев, одев по одмори зима и лето ... и никад не ме оставила на пат !!! ;)

Потпис.

Лето Зимо палење чакмак ;D

Ладата на Чале мој.

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #8 на: 16 Мај 2011, 11:41:50 am »

Потпис.

Лето Зимо палење чакмак ;D

Ладата на Чале мој.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

E па баш за истата Лада праев муабет :) 1600 кубика, 80 конји 1979 год., мах. брзина 155 км/ч ... !!! Алал да ти е ;)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #9 на: 16 Мај 2011, 13:28:33 pm »
Како тегнеше у трета, леле леле ;D ;D ;D

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #10 на: 16 Мај 2011, 13:30:02 pm »
Да да, ама ја гледаш стрелката за бензин како се намалува :)))

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6128
  • 69
« Одговори #11 на: 16 Мај 2011, 13:36:59 pm »
Како троши ова леле леле :D :D :D
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Dean

• Редовен
  • Пораки: 1340
« Одговори #12 на: 16 Мај 2011, 16:26:07 pm »

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #13 на: 16 Мај 2011, 16:42:56 pm »
Види и уградив електронско палење и петромизер, на отворено никад не одела преку 8 (пошто другариве имаа југа, фиќовци и стојадини-секогаш беше поекономична од 101 на пример, а ги бркавме како луди у тие години). У град не памтам искрено, ама рецимо дека беше околу 11 у спротивно татко ми одма би ја „решил“ :) Поентата е дека беше редовно одржувана, мазена и пазена со све до тогаш познато (незнам МоS2 ...), штелувани вентили, ланче затегано, пееше едноставно коа работеше, на шофершајбната имав залепено PRINCE, па девојките ме викаа Принцот со жолтата Лада :D Еден куп луѓе се нудеа да ја купат, а у свое време (1979) беше службена или како сега ги викаат бизнис ауто. Квалитетот на ентериерот беше беспрекорен, а имаше вградено инструменти за кои сега многу нови коли сонуваат ... ОК, можда е тоа мојата вистинска прва љубов, иако пред тоа имавме Шкода и Фиќо, како и Диана, пеглица и Југо 45. После купив Југо 55, па Киа Прајд, Ситроен АХ 1.5Д, Форд Ескорт 1.8ТД караван и сеа последно Астрава ;) 

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #14 на: 16 Мај 2011, 19:13:25 pm »

Пази вози двогрли карбуратор кој е стар 30 години, и нема дизна да му е во исправна состојба, секоја дизна моча на страна :)