Автор Тема: Ова лето, каде на одмор ???  (Прочитано 1525148 пати)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
Одг: Ова лето, каде на одмор ???
« Одговори #5565 на: 22 Јуни 2018, 08:12:56 am »
Другови и другарице.
Лани бевме во неа врасна. Ок беше. Сељачана на квадрат.
Едино ме нервираше што длабокото е после два метра, и имаше бранови неколку дена константно.
Оваа година идеме со другари со мали дечиња.
Кажете место, каде има песочна плажа, чисто море, и да има плитко малце повише.
Цената да не е астрономска само. :D

Ammoudia - Јонско

https://www.google.com/maps/place/Ammoudia,+Greece/@39.2385973,20.4730514,3493m/data=!3m2!1e3!4b1!4m5!3m4!1s0x135c6512dcc0728b:0x500bd2ce2baa830!8m2!3d39.2387227!4d20.4842425

Штама.
Залив еден со лежалки и чадори. 2-3 на ден мислам дека беа.
Одма до плажата има огромни дрвја.
Евтин смештај.
Морето тепсија.

Првите 30 см е длабоко 10см.
После наредните 30-50м е 5 см длабоко. И да сакат децата нема како да се удават.
Ако ви е досадно Парга е блиску за шетање.

Одма до плажата има 1-2 кафанчиња.
:)
Auuuu Bravo!

Ова изгледа многу добро, дај препорака за смештај.

Немам.
И јас барам.
ЈК травел има некој смештај. Ама не сакам преку наши агенции.

Отсутен igor_xxxx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 440
« Одговори #5566 на: 22 Јуни 2018, 08:16:44 am »
Не сум бил Амудија, ама сум бил повеќепати подолу, Loutsa - Vrachos, за плажата, сместување не би требало да е скапо, па и 5мин возење е од Амудија ако си сместен.

Песок, чиста вода, ни трска ни алга ни ништо, на 10 метра по пола метар длабочина добиваш,
има мали бранови, по пола метро, метар, на места се формираат, тамам интересно да биди.

По должината на плажата има доволно место за сите, има чадори, лежалки, кабини за преслекување, тушеви, ресторанчиња, гиро, вц, паркираш покрај пат.
https://www.google.com/maps/@39.1836803,20.5422844,3414m/data=!3m1!1e3

За две недели одам баш Врахос, како е со места за гиро/ресторанчиња/кафичи на плажата, има барем нешто или е пустелија?

Очекувам тапа да е од тој аспект, ама дека со мало бебе прв одмор, сакавме на сама плажа да сме сместени, а не ми се одеше по краците.

Баш ќе ја посетам Амудија, секако ми беше план да се развозувам и до Парга.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #5567 на: 22 Јуни 2018, 08:29:20 am »
Супер си е Врахос.
Јас лани бев таму со 3 месечно бебе.

Бев во септември и скоро пола град беше затворен.
Има некој кафичи. 2 дуќанчиња кои имаат најосновни работи и се скапички. Имаш една пекара која е ОДЛИЧНА.

Гиро има на повеќе места ама се шо пробав беше, онака. Просек. Мислам дека накај Vanila Cafe беше онака подобро. Кај еден папагал шо збора.

Парга ти е одлична за шетање и за кафичи, ресторани итн...

Отсутен igor_xxxx

• Јуниор
  • **
« Одговори #5568 на: 22 Јуни 2018, 08:39:26 am »
Супер си е Врахос.

Има некој кафичи. 2 дуќанчиња кои имаат најосновни работи и се скапички. Имаш една пекара која е ОДЛИЧНА.

Гиро има на повеќе места ама се шо пробав беше, онака. Просек. Мислам дека накај Vanila Cafe беше онака подобро. Кај еден папагал шо збора.

Фала за информациите.Значи пазарење ако треба до Лидл ќе се прави тура (а ќе треба познавајќи ја женава), а за шетања/ресторани ќе си остане планот со Парга :)

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6812
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #5569 на: 22 Јуни 2018, 08:51:25 am »
Претежно сите се како ресторанчиња, во сите се јади, само некои се како и кафичи, помодерни, некои по старски по класични. Некои затворени.
Пошто е долга плажата, не се сите едно до едно набиени, ама во 100метра лево или десно ќе најдиш дали гиро, или негде со побогато мени со порции други работи. Зависи кај ќе се паркираш на плажа, можи до газ да ти е можи да попешачиш малку.

Кафичи гласна музика да лупаат нема или не сум заприметил, пустелија не е, народ полно е на плажа, денски(навечер не знам) а сепак лабаво, има место и тенда 3х3метра ако сакаш да крениш и на никој да не му сметаш. А лежалките не знам шо пари се, си носам чадор и трска.

Пожелно е да појдите до Ахерон реката што ја пешачат луѓето, интересно е, да видиш како можат нозете да ти се сечат.

Отсутен igor_xxxx

• Јуниор
  • **
« Одговори #5570 на: 22 Јуни 2018, 09:03:25 am »
Претежно сите се како ресторанчиња, во сите се јади, само некои се како и кафичи, помодерни, некои по старски по класични. Некои затворени.
Пошто е долга плажата, не се сите едно до едно набиени, ама во 100метра лево или десно ќе најдиш дали гиро, или негде со побогато мени со порции други работи. Зависи кај ќе се паркираш на плажа, можи до газ да ти е можи да попешачиш малку.

Кафичи гласна музика да лупаат нема или не сум заприметил, пустелија не е, народ полно е на плажа, денски(навечер не знам) а сепак лабаво, има место и тенда 3х3метра ако сакаш да крениш и на никој да не му сметаш. А лежалките не знам шо пари се, си носам чадор и трска.

Пожелно е да појдите до Ахерон реката што ја пешачат луѓето, интересно е, да видиш како можат нозете да ти се сечат.

Одлично, вака одговара :)

Баш фала за препораките за Ахерон и Амудиа, да не ги прочитав сега немаше да знам :) Не сум баш запознат со овој реон, ако имате уште некоја препорака за добро место/плажа/што-и-да-е интересно да се посети, кажете.Уште @osmica8 да може да каже која е одличната пекара, супер ќе биде :)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #5571 на: 22 Јуни 2018, 09:05:43 am »
Супер си е Врахос.

Фала за информациите.Значи пазарење ако треба до Лидл ќе се прави тура (а ќе треба познавајќи ја женава), а за шетања/ресторани ќе си остане планот со Парга :)

Пит стоп на одење во Лидл - Игуменица.
Темпирај да си таму во 8 сабаље по нивно. Тогаш отвора. Менуваш пелена се товариш и тераш до Врахос.  :)
Во Парга имаш 3-4 големи и добро снабдени маркети. Не мора да возиш во Лидл ако дојди нешто итно.

Тоа со лежалките ако се однесува на Врахос, тогаш скоро сите лежалки се на смештајот. Не се плаќа ништо. Има некои лежалки што се на кафичите, кај нив можиш да седиш по цел ден со мин една пијачка. 2-3 евра на ден.

Пекарата е една. Не можиш да ја промашиш.

Отсутен igor_xxxx

• Јуниор
  • **
« Одговори #5572 на: 22 Јуни 2018, 09:26:38 am »
Фала @osmica8.

Така ќе се организирам за Лидл и за ситници ако треба, јас мислев ако затреба да возам сам до Лидл Превеза на 30км е, ама кога ќе размислам без DSG не бива толку возење :D

Иначе овде сум сместен, гледам имам и пекара во близина, а лежалки знам дека има од хотелот.

https://www.google.com/maps/place/WhiteSands+Beach+Complex/@39.1773111,20.5447724,17z/data=!4m7!3m6!1s0x135c68d8abce4a9f:0xf5aa46ab6cc62db4!5m1!1s2018-06-22!8m2!3d39.177361!4d20.546489

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #5573 на: 22 Јуни 2018, 09:31:47 am »
Ааа имало Лидл во Превеза. Баш убаво.
Превеза ми го пофалија како интересен град за шетање. Не сум бил.

Таа е пекарата јужно од тебе, Bake Bar.

Отсутен George

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 75
« Одговори #5574 на: 22 Јуни 2018, 13:22:50 pm »
Ако некого го интересира лани си напраив 12 месеци 12 земји

за летниот одмор ја одбрав Грција, поточно островот Керкира ( КРФ ) ангажманот за двајца кошташе 420 евра сместени блиску до плажа се беше топ, 6 дена уплативме екскурзии затоа што е голем остров и најубавите плажи се недостапни со возило па моравме со брод и тоа кошташе 30 евра од ден по човек што значи 360 евра за двајца.

Јадење имаше секакво од 15 евра хамбургер до 2 евра гиро ручек доручек и вечера ни беше у ресторан и потрошивме 900 евра дополнителен трошок за журки алкохол јадења пиења итд.

Островот е топ ќе пуштам некој слики додатно подоцна, само е малку скапичок ако не пазите кај влагате мада сегде има мени пред влез на ресторан кај шо може да ги видите цените за двајца одморот кошташе 1680 евра, ЕСКЕЈП травел беше агенцијата топла препорака (Ѕ)

А за алтернативен туризам си бев во Швајцарија во Мај, времето се погоди топ, седев 20 дена ( 3 дена снег, 3 дена дожд останато сонце ) сместен во Сен Гален во близина на Цирих, во посета на Швајцарски села се воодушевив од природата и културата пред се, се е под конец кај нив дефинитивно најдобра земја за живот, ама изгор скапо 150 франци платив влез во дискотека во Цирих кај што неможев да влезам кога сакам него кога ќе бидам повикан од нивна страна, јадења во ресторан исто скапо 50-60 франци нормална вечера, салата главно јадење и десерт, спиење скапо, ама затоа имаше мн поволности многу бесплатни жичари и возови топла препорака за сите кој што не мораат да идат на одмор на море !

Романија, да не навредам некого но курви на сите страни идеш по пат во Букурешт и ти велат за 5 евра ќе ти го испушам и исцедам до последна капка, катастрофа ама затоа замоците и карпатите беа супер, и ефтино !

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #5575 на: 22 Јуни 2018, 13:25:02 pm »
Кои се останатите 9 земји?
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен George

• Јуниор
  • **
« Одговори #5576 на: 22 Јуни 2018, 13:27:31 pm »
А годинава планирам 15 дена возење по Јадранска магистрала до Италија 3 допирања по 3 дена со спиење останато во пат негде во Август ако некој има некое искуство нека сподели ( патарини смештај итд )

Инаку допирања планираме во Будва, Дубровник, и некаде во Италија

Отсутен George

• Јуниор
  • **
« Одговори #5577 на: 22 Јуни 2018, 13:29:26 pm »
Германија, Романија, Грција ( 2 пати ), Бугарија, Албанија, Швајцарија, Австрија, Албанија, Србија, Хрватска, Косово и Турција ама останатите биле пократки екскурзии по 3-5 дена.

Забораив да ја напоменам Холандија ;Д

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #5578 на: 22 Јуни 2018, 13:35:14 pm »
3 допирања по 3 дена  - ова незнам како да го сфатам. Инаку можеш да се допираш кога сакаш и колку сакаш, иф јоу кнов ват и меан :)
инаку од се што наброја, Романија е најинтересна за најмногу допирања по најмала цена :)))

Отсутен George

• Јуниор
  • **
« Одговори #5579 на: 22 Јуни 2018, 13:46:03 pm »
Е сакав да кажам дека ќе мора негде да бидеме сместени затоа што турата е заморна 3 допирања се подразбира 3 дена седење во Будва 3 во Дубровник и 3 во Италија останато по пат, инаку нормално дека може да се допре кај ти душа сака :D