Автор Тема: Цена на горива  (Прочитано 1734129 пати)

Отсутен otrakan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 281
Одг: Цена на горива
« Одговори #4530 на: 14 Февруари 2013, 09:47:58 am »
Поефтино е на метан него на плин?која е разликата?
;)

Отсутен FAZ

• Почетник
  • *
  • Пораки: 5
« Одговори #4531 на: 14 Февруари 2013, 12:32:31 pm »
jas sum momentalno so prestoj vo Ravenna italija i rabotam na benziska pumpa AGIP,imame LPG i metan.
soodnosot medze LPG i metan e 2:1.
tuka so 10evra metan se pominuva okolu 300km,a za istite tie 300km potrebni se skoro 20-25evra LPG.
ovaa go znam od iskustvo pokraj toa sto rabotam na takva benziska pumpa posetuvam i lancia Y so vgraden metano sistem.
so 10-12 evra pominavam od 280-320km gradska voznja.a na otvoren i podolg pat max imam dostignato so 9.50 evra pominav 387km

Отсутен edonos

• Сениор
  • Пораки: 3557
« Одговори #4532 на: 14 Февруари 2013, 12:37:53 pm »
Добро сеа каде е најдобриот плин за да се стави.?

во плимонт веке имаат искуство со јагуари... мој совет значи е таму..

п.с. прееска точев во нас гас 37 е плинот... ако е на М 42 тоа се 5 денари разлика... фина разлика...

Не бе каков јагуар на плин,бмв-то со кое требаше да го сменам голфот имаше и плинче атестирано ама не бидна работата..
People should not fear their government.The goverment should fear its people.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55240
  • Махер
« Одговори #4533 на: 14 Февруари 2013, 12:38:23 pm »
Супер е метан, ама сеуште не му е дојдено времето.

Отсутен FAZ

• Почетник
  • *
« Одговори #4534 на: 14 Февруари 2013, 13:01:19 pm »
moe licno mislenje za zitelite na skopje i kumanovo poisplatliva investicija od vozilo so metan nema!

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9214
« Одговори #4535 на: 14 Февруари 2013, 13:03:21 pm »
метанот се исплати за големи потрошувачи,за мали не,зошто сепак е многу поскапа инвестиција од плинот,околу 1200-1300 евра е уредот а метан има само на 1 бензиска

Отсутен FAZ

• Почетник
  • *
« Одговори #4536 на: 14 Февруари 2013, 13:07:49 pm »
ahh da toa imash pravo!medzutoa jas mislev na tie koj sto bi sakale da kupat vozilo,a ziveat vo SK ili KU navistina ne bi napravile greska dokulku zemat na metan!...

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7118
« Одговори #4537 на: 14 Февруари 2013, 13:25:35 pm »
Ама метанот треба да биде позастапен на бензинскиве, не само 1 бензинска во скопјево.
Еве ја живеам во кисела вода, а треба метан да наполнам во влае, 7-8 км од дома да одам до бензинска, или пак некој ако живее во драчево да иде до влае да наполни метан и кај е тука заштедата ? Сега засега плинот и нафтата се економични горива моментално

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55240
  • Махер
« Одговори #4538 на: 14 Февруари 2013, 13:28:06 pm »
Со метан неможеш до ОХрид да се прошеташ а тек па подалеку. Грција ја плиноризираа колку-толку па некако се вози на плин и низ балканов.

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4087
  • MadaFunker
« Одговори #4539 на: 14 Февруари 2013, 13:33:00 pm »
Со метан неможеш до ОХрид да се прошеташ а тек па подалеку. Грција ја плиноризираа колку-толку па некако се вози на плин и низ балканов.

Метанот ке биде исплатлив кај нас кога ке го има на сите бензиски и кога ке поефтини монтажата,a за Грција незнам Дени ама лани од Игуменица до Битола плин не начекав на ниедна бензиска..
New blood of old school

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #4540 на: 14 Февруари 2013, 13:38:29 pm »
Najisplatlivo e da se zeme Skoda CityGo na metan. 4 kila metan trosi gradska. 200 denari na 100km. Ne e loso no za zal mala e bocata (mislam 15kg sobira). Ako zivees blisku do stanica za metan se isplakja. Za zal vo Skopje ima na 2 mesta da polnis CNG i toa vlae i avtokomanda.
Zaradi specificnosta na pogonot na metan ubavo e voziloto da e so fabricki sistem. Sepak poinakvi se mapite vo ECU-to za metan. Samo uste nasiov sugav diler da gi ima ke bese top. Se ocekuva da pristigne vo Bugarija sekoj moment.
Vtora opcija e Caddy Ecofuel isto na
Metan. Taxi vo Sofija se na metan. 40lv 400 km gradska trosat. Sum videl takvo Caddy so 300000km. Rabotese kako saat. Motor - dobriot star 2.0 so 109 konja bez "skapanite" moderni dodatoci kako TFSI, TSI i ostanato.
Eftin za poddrska i mnogu doverliv.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #4541 на: 14 Февруари 2013, 14:11:35 pm »

Метанот ке биде исплатлив кај нас кога ке го има на сите бензиски и кога ке поефтини монтажата,a за Грција незнам Дени ама лани од Игуменица до Битола плин не начекав на ниедна бензиска..
И кога промена на гумите и подвозјето ќе бидат бесплатни.

Ако знаете некој кој монтирал метан на автомобилиот, прашајте го за колку дена почнал да гледа во небо.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Bauer

• Редовен
  • Пораки: 1223
« Одговори #4542 на: 14 Февруари 2013, 14:26:40 pm »
Ако е иста цената на плинот и метанот зашто метан? Не триши помалце?!

Отсутен srbeen

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 102
« Одговори #4543 на: 14 Февруари 2013, 14:33:38 pm »
U SRB je cena plina 0,73 eura, na NIS pumpi (to je državna firma kao što je MAK petrol).
Sipam i EP BMB, on je 1,38 eura, na istoj pumpi.
Pošto imamo i mi LUKoil, cene su slične i tamo, ali nisam nešto zadovoljan njihovim gorivom, jer mi je stalno palio check engine lampicu dok sam vozio Golfa 4 1.4.
Ako sam dobro video, kod vas su cene svuda iste, nevezano koja je pumpa u pitanju.
Kod nas su cene raznolike i razlikuju se od pumpe do pumpe, kao i od toga da li su u gradu ili na avtopat :)
Tamo su naravno cene veće.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #4544 на: 15 Февруари 2013, 00:47:53 am »
U SRB je cena plina 0,73 eura, na NIS pumpi (to je državna firma kao što je MAK petrol).
Sipam i EP BMB, on je 1,38 eura, na istoj pumpi.
Pošto imamo i mi LUKoil, cene su slične i tamo, ali nisam nešto zadovoljan njihovim gorivom, jer mi je stalno palio check engine lampicu dok sam vozio Golfa 4 1.4.
Ako sam dobro video, kod vas su cene svuda iste, nevezano koja je pumpa u pitanju.
Kod nas su cene raznolike i razlikuju se od pumpe do pumpe, kao i od toga da li su u gradu ili na avtopat :)
Tamo su naravno cene veće.

денес бев во ниш...

мешу третиот и вториот кружен ток имаше станица за точење на гас на која редовно точам плин, ама овој пат на нејзе со огромни букви пишуваше МЕТАН...

плинот ви е поскап од нашиот за околу 10 дИнари...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време