Автор Тема: Цена на горива  (Прочитано 1521065 пати)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
Одг: Цена на горива
« Одговори #2040 на: 19 Март 2012, 15:20:02 pm »
Како може една наша бензинска да наплаќа бензин скоро колку што неплаќа некоја си бензинска во Англија(лупам) а да им дава на вработените тројно помала плата?

Неправдата не ја барајте кај нас, кај некој копук е.

Економијата е 10 јабуки и 10 круши, се што е по сложено од ова е направено за илузија за мамење за финта некој да се навлече за да се украде. Не објаснувајте многу многу, него држете газовите. 
Попроста математика, зет ми зема 3500-4000 долари плата со која можи да си купи околу 2+ тони бензин,а јас со мојата плата можам да купам 200-300 литри бензин...
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #2041 на: 19 Март 2012, 15:25:52 pm »
Ете така се споредува реално.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #2042 на: 19 Март 2012, 15:38:02 pm »
Уствари сега и не земам плата,ама ај ;D

Отсутен BokiCactusic

• Сениор
  • Пораки: 3825
  • Боинг 747
« Одговори #2043 на: 19 Март 2012, 15:44:21 pm »
Другата недела горивата идат за + 2 денари нагоре како што гледам на берза нафтата вртоглаво расте

Отсутен Pal Zileri

• Сијка Пиштолова
  • Редовен
  • Пораки: 2464
« Одговори #2044 на: 19 Март 2012, 16:31:10 pm »
@chlink

Банална ти е математиката. Кај нас бензин се точи за 300 денари во просек од кола. Во Англија точат до врв, а возат коли кои во просек трошат дупло од нашиве. Значи една иста бензинска со една иста цена на чинење на горивото заработува 5 пати повеќе пари во Англија.

Има и други држави кај што нетрошат колку нас, мада кога имаше просек на потрошувачка од глава на жител многу јако котиравме.

ne veruvam deka ima mnogu petardi kako nas gore, sto ednostavno ke zapalat kola i odat da se vozat bez nikakva pricina :D
Само на форумов ги има во голем број ;D
www.domitalia.mk

Замисли како би ни изгледале колите по форумов да имавме нормални 5000еур месечна плата by Deni

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #2045 на: 19 Март 2012, 16:40:22 pm »

ne veruvam deka ima mnogu petardi kako nas gore, sto ednostavno ke zapalat kola i odat da se vozat bez nikakva pricina :D
[/quote]
Ако не се вози незначи дека не прави трошок односно дека не троши пари...Јас ако ги потрошам парите на колата,некој ке ги потроши на нешто друго,така да погрешно мислиш,а и сите оние видеа на ЈТ каде се возат,бркаат и сл. не се случајно снимени...

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #2046 на: 20 Март 2012, 00:53:22 am »

Ако не се вози незначи дека не прави трошок односно дека не троши пари...Јас ако ги потрошам парите на колата,некој ке ги потроши на нешто друго,така да погрешно мислиш,а и сите оние видеа на ЈТ каде се возат,бркаат и сл. не се случајно снимени...
[/quote]

zborime za goriva da ne mesame babi i zabi,procentualno tamu i kaj nas,kaj nas povekje se vozi,tamu si koristat javen prevoz,kaj nas prva rabota za sto sobiras pari e kola

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #2047 на: 20 Март 2012, 03:14:58 am »
Ај да не ги мешаме баби те,дали ти сакаш да ме убедиш дека ние овде повеќе возиме коли,повеќе трошиме на бензин/нафта и побрзо доаѓаме до возило(купуваме) за разлика од нашите врсници од западните земји..

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2048 на: 20 Март 2012, 08:28:09 am »
Ние овде возиме од овде до онде. Тие таму возат од таму до ехеееј!!
Како може ние да возиме појќе од нив кога нивниот трошок за транспорт е колку цела наша плата и јаче?

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #2049 на: 20 Март 2012, 09:19:42 am »
И мене не ми е јасно како некој може тоа да си го помисли. Во Англија е нормално да патуваш по 200km за до работа и назад секој ден. Од нив 80% се поминуваат со јавен превоз, ама сепак тие 20% се неколку пати повеќе од нашиот просек за патување до работа и назад. Згора на тоа кај нас возиме колички со моторчиња од косилица. Кај нив не постојат како опција да се купат. На пример додека кај нас 50% од продадените возила се компакти со 1.4 атомсферец, кај нив 50% се лимузини со V6 од над 2.5 литри. По која логика 1.3 тони компакт со 1.4l атмосферец кој минува просечно 7000km годишно троши повеќе од 1.8 тони лимузина со 2.5l V6 која минува 15000km годишно?
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1887
« Одговори #2050 на: 20 Март 2012, 09:40:47 am »
Јас немам таква престава дека се поминува незнам колкава километража на запад, патуваат повеќе до работа, бидејќи голем дел од луѓето работат во фабрики кои се надвор од градовите 30-50 км во еден правец, ама таму работат многу луѓе па се договараат една недела 4 ца одат со колата на еден, друга со друг итн.(е да нивните коли се Е320, 528, Е240) ама пак го кратат трошокот и километрите поминати со својата кола. Скоро сите го прават тоа.Тврдам дека таму се вози можеби 15-20% повеќе од просекот тука, не ги гледајте колите што ги носат тука и што се превртени од возење.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7562
« Одговори #2051 на: 20 Март 2012, 09:42:50 am »
Калимеро, отвори да видиш колку коли на mobile.de има со по 200000 км а се купени во 2010/2009 ....

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #2052 на: 20 Март 2012, 09:55:18 am »
Тврдам дека таму се вози можеби 15-20% повеќе од просекот тука, не ги гледајте колите што ги носат тука и што се превртени од возење.
Јас тврдам дека со нивните возила се вози скоро три пати повеќе во просек во однос на нас. Односно тврдам дека кај нас во просек се вози околу 7000km годишно. Според државните истражувањата во Англија секое возило просечно поминува по 12000 милји, односно 19308km што е речиси 3 пати повеќе одошто кај нас. Во Германија, таа бројка е установена на 15000km, најверојатно затоа што градскиот превоз се користи многу повеќе.

На крајот на краиштата, да не си правиме бајрам со умот. Нема теорија ние да возиме повеќе од англичани кога за разлика од нив ние едвај се прехрануваме и горивото ни е невиден луксуз, а заработуваме 1/10 од англиските плати.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1887
« Одговори #2053 на: 20 Март 2012, 10:31:20 am »
Калимеро, отвори да видиш колку коли на mobile.de има со по 200000 км а се купени во 2010/2009 ....

Има и кај нас многу коли кои се прилично нови и со голема километража, Сарач ми е пример и не ми текнува, а не па во Германија со 82 милиони луѓе од кој 3,5 милиони Турци на кои едно идими дојди ми до родната грутка им е 10 000 км.

Отсутен passanger

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 431
  • [O__o]===[][]===[o__O]
« Одговори #2054 на: 20 Март 2012, 10:35:56 am »
за да возиме колку англичаните треба цела плата да ја потрошиме на бензин ,додека тие си ја трошат таа скромна 1/10(цела наша плата)  што ја спомна гојдо а тоа ти е како кај нас да потрошиш 1200 денари и да се утепаш од возење со 12000 ден посрана  плата
Сите шмркаат , никој не е настинат ?!