Автор Тема: Цена на горива  (Прочитано 1524968 пати)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Одг: Цена на горива
« Одговори #195 на: 13 Април 2011, 22:12:44 pm »
Владата на Република Македонија вечерва донесе одлука со што се намалуваат цените на нафтата и бензините.
Во насока на ублажување на ефектите од растот на цената на нафтата на светските пазари, и со цел заштита на стандардот на граѓаните, Владата на Република Македонија донесе одлука за намалување на акцизата на безоловниот бензин за 4 денари по литар и на дизел горивото за 2 денари по литар. Истовремено намален е надоместокот за задолжителна резерва на нафта за 0,5 денари.

Со тоа цената на безоловниот бензин ќе се намали за 4,5 (четири и пол) денари по литар, а цената на дизел горивото ќе се намали за 2,5 (два и пол) денари по литар.

Ивор:http://kurir.mk/makedonija/vesti/26137-Vladata-gi-namali-cenite-na-naftata-i-benzinite

Што ти значат избори, бреее
Ова у ствари беше игра ... поскупиш намерно, а треба да пофтини-па намалиш као на свој трошак, уште и добар ќе испаднеш ц ц ц

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #196 на: 13 Април 2011, 22:30:09 pm »
Пак исто пари е бензинот. Последниве две покачувања си ги изнегираа. Мамата зашто не ја намалија и на дизелот за 4 денари. Пак сме под 80, добро е. Куоре немора да оди со аутобус.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #197 на: 13 Април 2011, 22:38:31 pm »
Dobro e, neka prodolzat vaka!

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #198 на: 13 Април 2011, 22:39:52 pm »
 а бе што е добро.... кај беа до сега да излезат со таков чекор...... 

Отсутен Schmitt

• Редовен
  • Пораки: 1818
« Одговори #199 на: 13 Април 2011, 22:40:37 pm »
избори се ближат, избори се ближат...
Never drive faster than your Angels can fly.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #200 на: 13 Април 2011, 22:44:36 pm »
а бе што е добро.... кај беа до сега да излезат со таков чекор......  
избори се ближат, избори се ближат...
Aбе добро е да се намали цената. Тоа е факт. Само што прво ја качија до небеса за да ја намалат. А за една ипол недела ќе паднат горивата за уште денар. Така да, до избори нема да е над 80 денари.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #201 на: 13 Април 2011, 22:46:04 pm »
Inaku vo Libija cenata e 5 denari za litar :)

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #202 на: 13 Април 2011, 22:55:28 pm »
MафијА.

Отсутен Bad-Gamer

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 430
  • Тркач! Брм брм!
    • Официјален сајт на АКК „Никола Карев“ - Скопје
« Одговори #203 на: 14 Април 2011, 00:37:34 am »
Денес на пазар3 листав и најдов италианско ауди со метан...

Кажете ми, има некој инофрмации за метанот, кај нас коа ке почне да се користи... муабети... што се шират и слично...

Jas imam slusnato muabeti deka postrojkata sto e vo JSP i uste dve drugi ke gi otvoran naskoro i za obicnite lugje, nekoi zborat deka i dosega mozelo da se polni metan od kaj niv no jas licno ne poznavam voopsto nekoj sto ima kola na metan, isto taka ima muabet za privatna benziska koja do letovo ke bila gotova kaj Tinex-ot do avtopazarot odnosno Fersped, a ke go prodavale metanot po cena od 23den. (ova se samo muabeti, ne znam nisto sigurno) Isto taka interesen podatok e sto metanot se toci pod visok pritisok pri sto doagja vo tecna sostojba, a poradi visokata kaloricnost potrosuvackata na kolata treba da se namali duplo od onaa koga bi bila na LPG. (ako e stavarno taka, da si kupime so vreme po edno Audi pa neka stoi dodeka donesat metan, inaku nasive preprodavaci ima da gi napravat po 10.000E koga ke navali narodov :D)
No more Project Seicento, it is gone forever... :cry:
Race Project Yugo 1150ccm3 - Gr.A so aneks - Nacional Class :)
New Project Clio 2.0 16V Sport is here, going on... :P

Just do it! :P

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #204 на: 14 Април 2011, 01:13:58 am »
Јас знам чоек кој има возило на метан во земјава. Чичко Плимонт. Штета што једина метнаска пумпа е у пичке си мајчине после тумбе и 4 бандере во Кумановско па треба да се носи метан со хелихоптер.

Метанот се складира како гас под голем притисок и не се мери во литри туку во килограми. Најголем проблем со тој тип на гориво, откако ќе се решат проблемите со штелување на возилата, е тоа што една боца за метан која собира 20 кила метан е тешка 80 кила. Што се однесува до потрошувачката 10 литри потрошен плин е еквивалент на 5 кила потрошен метан.

Што се однесува до методите на владата...патетични се. Еден виц:
- Имаш да ми позајмиш 100 денари?
- Немам 100, имам само 50.
- Епа дај ми ги тие 50 и ќе ми дужиш уште 50.
« Последно менување: 14 Април 2011, 01:16:03 am gOJDO »
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Bad-Gamer

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 430
  • Тркач! Брм брм!
    • Официјален сајт на АКК „Никола Карев“ - Скопје
« Одговори #205 на: 14 Април 2011, 01:21:01 am »
Јас знам чоек кој има возило на метан во земјава. Чичко Плимонт. Штета што једина метнаска пумпа е у пичке си мајчине после тумбе и 4 бандере во Кумановско па треба да се носи метан со хелихоптер.

Метанот се складира како гас под голем притисок и не се мери во литри туку во килограми. Најголем проблем со тој тип на гориво, откако ќе се решат проблемите со штелување на возилата, е тоа што една боца за метан која собира 20 кила метан е тешка 80 кила. Што се однесува до потрошувачката 10 литри потрошен плин е еквивалент на 5 кила потрошен метан.

Што се однесува до методите на владата...патетични се. Еден виц:
- Имаш да ми позајмиш 100 денари?
- Немам 100, имам само 50.
- Епа дај ми ги тие 50 и ќе ми дужиш уште 50.

A znaes li koja cena e metanot tamu?
No more Project Seicento, it is gone forever... :cry:
Race Project Yugo 1150ccm3 - Gr.A so aneks - Nacional Class :)
New Project Clio 2.0 16V Sport is here, going on... :P

Just do it! :P

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #206 на: 14 Април 2011, 08:22:31 am »
Јас сум слушнал, дека во бугарија сите коли од плин, ги правеле на метан... бидејки дупло поефтин бил метанот, а и исталацијата од плин до метан, само расплиљачата се вадела...

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #207 на: 14 Април 2011, 08:29:27 am »
Грешно имаш разбрано. Боцата за плин и метан е сосема различна, а ако не се лажам и дизните се менуваат.

Инаку, возење на метан не е за обични корисници. Како што разбрав, треба време за даможе да се префрли на метан, т.е. ако моторот не е добро загреан неговата работа е многу нерамномерна. Тоа е добра солуција за такси-возила и за градски автобуси. За обични корисници мајката му е плин.

Бед-Гејмер не знам колку е цената, ќе прашам па ќе пренесам.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #208 на: 14 Април 2011, 09:11:28 am »
Нова предизборна финта...Владата на РМ донесе одлука со секое купено ново возило да се даваат гратис по еден пар Патики Adibas/Made in China... за на пократки релации. Со тоа се овозможува да се подобри стандардот на граѓаните и се внесува еколошка компонента во приказната!

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #209 на: 14 Април 2011, 09:28:34 am »
Да, ама по избори ќе воведе регистрација за секое рало опинци. Јас бидејќи имам големи копита, опинците ќе ми имаат поголема зафатнина и ќе плаќам повеќе за регистрација...