Автор Тема: Цена на горива  (Прочитано 1873605 пати)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15256
  • Пудингот на шоферството
Одг: Цена на горива
« Одговори #9825 на: 01 Септември 2021, 09:59:28 am »
Пумпата е штелов ана да кради.Кога точевме нафта директно од цистерна в камион,10л на 100л крадеа.
Ама стапчето тука па ќе си доточи колку шо треба. :)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 382
« Одговори #9826 на: 01 Септември 2021, 12:33:45 pm »
Пумпата е штелов ана да кради.Кога точевме нафта директно од цистерна в камион,10л на 100л крадеа.
Ама стапчето тука па ќе си доточи колку шо треба. :)
Ај објасни ми какво е тоа точење од цистерна во камион и која пумпа тогаш се користи? Оваа што е поврзана со касата или пумпата од самата цистерна.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #9827 на: 01 Септември 2021, 12:36:32 pm »
Точење од камион-цистерна директно во друг камион се користи претежно теренски и самиот камион-цистерна има пумпа со бројчаник кој исто е баждарен.Ама си крадеа...

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **
« Одговори #9828 на: 01 Септември 2021, 12:40:45 pm »
Точење од камион-цистерна директно во друг камион се користи претежно теренски и самиот камион-цистерна има пумпа со бројчаник кој исто е баждарен.Ама си крадеа...
Тоа е интерен бројчаник кој не верувам дека некој го проверува и тоа е сосем друга приказна тотално неспоредлива со пумпа која е фиксна и поврзана со фискална каса и која може да биде контролирана од пазарна инспекција. Ако може на една пумпа такви далавери да се прават кој тврди дека другите фирми тоа не го прават, не верувам дека Макпетрол и Лукоил се глупи и наивни фирми.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #9829 на: 01 Септември 2021, 12:45:18 pm »
Макпетрол и Лукоил се као „сигурни“. Макар што ништо не е сигурно овде. Сомнежи се јавуваат од помали пумпи ете како Макоил. 3 пати сум полнел таму по викенд цени сум немал проблем, ама пак не ни проверив ни борд ни колку имам ни колку треба да стават. Отпилика од око колку што мислев плус минус 3 пати толку ставија.
А пумпи со сомнително потекло по патот Гостивар - Охрид, околку Кичево/Зајас, ги избегнувам 10000% па макар и гратис бензин давале.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #9830 на: 01 Септември 2021, 12:50:00 pm »
Тоа е интерен бројчаник кој не верувам дека некој го проверува и тоа е сосем друга приказна тотално неспоредлива со пумпа која е фиксна и поврзана со фискална каса и која може да биде контролирана од пазарна инспекција. Ако може на една пумпа такви далавери да се прават кој тврди дека другите фирми тоа не го прават, не верувам дека Макпетрол и Лукоил се глупи и наивни фирми.
Јас кажав само една можност,пошо членот предходно кажа како му наточиле повеќе бензин.Друго логично објаснување незнам.

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **
« Одговори #9831 на: 01 Септември 2021, 12:56:30 pm »
Не би бранел ниедна фирма, немам никаков интерес ама нема шанси пумпа која се наоѓа во град да прави такви далавери пред очите на конкуренцијата. Лукоил и Макпетрол можеби продаваат гориво ама не пијат гориво. Ако такво нешто навистина се случува досега 100 пати ќе разберевме. Сигурен сум дека 100 пати им имаат праќано најразлични инспекции да им го контролираат и квалитетот на горивото и точноста на пумпите. И пак во викенд тие продаваат за 3 денари поевтино а пред исклучувањето Велес Југ продаваат преку цела недела за 3 денари поевтино и тоа пред носот на пумпата од Окта. За пумпите од “привилегираните“ е друга приказна. А дека конкуренцијата знае да биде сурова покажа примерот со Гулф.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #9832 на: 01 Септември 2021, 13:19:11 pm »
И јас така мислам. Особено што макоил секаде е опкружено со конкуренција, па ако има утка, особено за викенд цените конкуренцијата ептен ќе реагира. Јас сум немал проблем и ако сум на поминување би ставил од таму пак. Овде пред некое време некој што пишуваше дека 2-3 литри му украле, ама стриктно по борд гледано, нит ми е за верување, нит за неверување, ама повеќе за неверување ми е.

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **
« Одговори #9833 на: 01 Септември 2021, 13:30:32 pm »
И јас така мислам. Особено што макоил секаде е опкружено со конкуренција, па ако има утка, особено за викенд цените конкуренцијата ептен ќе реагира. Јас сум немал проблем и ако сум на поминување би ставил од таму пак. Овде пред некое време некој што пишуваше дека 2-3 литри му украле, ама стриктно по борд гледано, нит ми е за верување, нит за неверување, ама повеќе за неверување ми е.
Јас редовно полнам кај нив по викенд цена, никогаш не сум проверувал а ни на другите пумпи кога сум полнел не сум проверувал. И мене не ми е баш за верување ама да оставиме времето да покаже.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #9834 на: 01 Септември 2021, 13:30:52 pm »
Дека има начини како да те украдат има,дали и кој ги прави тоа е друг муабет.Дали ние го знаеме начинот на кој тоа го прават (тие што го прават) и тоа е друг муабет.
Е сеа вие сакаѕе некој да ви напиши овде вака и вака тоа го правиме,па чак дури и тогаш нема да верувате ќе паламудите,абе ова абе она.

п.с порано дур возев дрва,јас носам 21 мпр во 5 реда по 4.2.
И сеа муштеријата ми вика како ќе ми остајш ти мене 9мпр.
Епа два реда и плус од другиот со метрото до кај шо треба.
И сеа ти му даваш точно,тој вика абе кузнај шо напрај ти.
Ми вика најубаво со ФАП ко ќе ми донесат,знам дека во ред се 3мпр.А во ФАП од 2.5мпр во ред никој не товарал повеќе,така да наместо 9 тој зел 7.5мпр,ама убеден е дека 9. ;D

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #9835 на: 01 Септември 2021, 13:35:14 pm »

Не мерел по борд, туку му наточиле повеќе литри во резервоарот од што собира.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #9836 на: 01 Септември 2021, 13:37:05 pm »
Дека може да те украдат дефинитивно може. Цела држава се базира на превара.
Ама пак од друга страна да те краде на ситно и казни и негативна реклама и се да попие, а може да се врзе со некого па да штанцаат тендери... Затоа ми е малку неверојатна приказната. Инаку на никоја пумпа до сега не сум мерел по борд по незнам што. Вака од око отприлика коклку мислам дека ќе е и скоро секогаш толку излегува. Некогаш повеќе некогаш помалку.

Едит: @Mikius мерењето е по борд

Гориво до сега сум точел само на Макпетрол и секогаш полн резервоар. Приближно околу 40 литри сум точел  и бројките на пумпа и на борд секогаш биле исти (максимално 0,5 литри разлика)

Денес на Макоил очекував дека ке наточм околу 41 литар бидеќи на бордот стоеше 40,6 л дека имам потрошено, меѓутоа следеше изненадување (непријатно за жал) кога пумпашот ми наточи 43,5 литри бензин 95 октани (резервоарот е 45 л).

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **
« Одговори #9837 на: 01 Септември 2021, 13:37:39 pm »
Денес викенд цена на пумпите на Макоил, 3 денари пониска од актуелната највисока цена, односно 69 денари за " литро" бензин 95 октани.
И за прв пат решив да наточам од ова гориво на бензиската што се наооѓа на булевар Србија.

Се работи за возило Опел корса Д 1.2  2014г. На бордот има информација колку гориво е потрошено од последното ресетирање и исклучително прецизен.

Гориво до сега сум точел само на Макпетрол и секогаш полн резервоар. Приближно околу 40 литри сум точел  и бројките на пумпа и на борд секогаш биле исти (максимално 0,5 литри разлика)

Денес на Макоил очекував дека ке наточм околу 41 литар бидеќи на бордот стоеше 40,6 л дека имам потрошено, меѓутоа следеше изненадување (непријатно за жал) кога пумпашот ми наточи 43,5 литри бензин 95 октани (резервоарот е 45 л).

Толку од евтиното гориво на Макоил.

Прв и последен пат.

Толку за во оваа тема, за квалитетот не знам сеуште.
Можеби ке треба да пишувам и во друга тема.
Овде пишува дека мерел според бордот. Возилото собира 45 литри.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #9838 на: 01 Септември 2021, 13:45:53 pm »
Точно дека по бордот кој му кажувал 40,6, и не ја возел од вчера колата за да не знае кога му е за танкирање, и дека на тие податоци од бордот наточувал приближно 40 литри.

Што правиме да му наточеле 45/46 литри на резервоар кој собира 45 литри, а?

Отсутен TSI

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 202
« Одговори #9839 на: 01 Септември 2021, 13:50:54 pm »
На макпетрол 15 полнења, разлика помеѓу бордот и пумпата околу 0,5 литри.
Едно полнење на макоил околу 3 литри разлика.

Што не е јасно не знам.