Автор Тема: Цена на горива  (Прочитано 1412193 пати)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Одг: Цена на горива
« Одговори #7350 на: 16 Септември 2015, 19:08:25 pm »
Ха, колку и да не ги сакам Мак Петрол морам да признам дека со последниве два резервари плин поминав скоро 10% повеќе (точено на Илинденска кај салонот на МП) во однос на сите претходно. Ист стил на возење, исто време и исти релации. Невероватно али истинито :) Таман треба пак да го напунам до крај, ќе опетујем на исто место и ќе пишам покасно резултати ;)  

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43930
  • Il Moderatore
« Одговори #7351 на: 16 Септември 2015, 20:11:27 pm »
Да не почнале со зимска смеша (повеќе пропан), мада малце рано е.....
Ја некако само кога ќе се смени од летна во зимска смеша осеќам разлика. И тоа, нешто благодарение на смешата (5%) нешто благодарение на некористењето клима (5-10%) и нешто благодарение на повеќе возење на бензин поради загревање, а си го есапиме у километражата на поминато со плин, и тука некои 5-10% (зависно од должината на релациите)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #7352 на: 17 Септември 2015, 00:37:56 am »
не е рано... сега почнуваат со промена на смешата...

него за проценитете на пропанот... во летен микс иде 35% пропан, другото бутан... до среде зимо иде обратен процентот... ама не почнуваат одма со друга смеша туку “лагано“ почнуваат да мењаваат по 5% најмногу, се до средзимо... затоа и сега е можно да има за некој процент поише пропан, па да го осеќаш тоа на колата...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #7353 на: 17 Септември 2015, 00:55:33 am »
Да не почнале со зимска смеша (повеќе пропан), мада малце рано е.....
Ја некако само кога ќе се смени од летна во зимска смеша осеќам разлика. И тоа, нешто благодарение на смешата (5%) нешто благодарение на некористењето клима (5-10%) и нешто благодарение на повеќе возење на бензин поради загревање, а си го есапиме у километражата на поминато со плин, и тука некои 5-10% (зависно од должината на релациите)

Летово полнев неколку пати на макпетрол и пресметките се тие во споредба со октан.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #7354 на: 17 Септември 2015, 01:59:12 am »
за цената зборевме... инаку да, со по зимска смеша помалку троши секоја кола... ке приметите...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2209
« Одговори #7355 на: 21 Септември 2015, 14:23:23 pm »
Баш така,мајка ми кажува дека зимно време побрзи се вари гравот а и јајцата кога ги пржам ми загоруваат,до тоа е.

П.С Тоа што за УСА е ареа 51,кај нас е формулата на регулаторна за пресметка на цената за горивото.Топ сикрет.
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #7356 на: 21 Септември 2015, 19:16:14 pm »
П.С Се гледа дека си доста упатен во темата :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #7357 на: 21 Септември 2015, 21:35:59 pm »
Во Хрватска поефтине, кај нас поскапе... Тибам горивото...

http://www.hrt.hr/299727/vijesti/od-utorka-ponovno-pad-cijena-goriva

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2209
« Одговори #7358 на: 22 Септември 2015, 06:44:56 am »
П.С Се гледа дека си доста упатен во темата :)

Малку ги тролав плинашите,а ако си и ти плинаш значи и тебе сум те тролал,па.......

А П.С от е поради промената на цената на гориво во милата ни државичка,а како што кажа Симо некаде е поефтинета а кај нас поскапена,а по која формула е тоа,ни господ не знае.
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен achtung

• Сениор
Одг:
« Одговори #7359 на: 22 Септември 2015, 06:56:34 am »
Паааа пак нене точно, симо пошто е поупатен добро знае дека врска му нема постот ама ете сака да се најде нешто на муабет па си трола малку. Ако веќе толку ви е репер хрватска споредете ги цените и ти и симо на литрото со Македонија па пишете пак. Чисто за инфо на секој што не му е јасно слободно имаш нет страници да се информираш околу регулаторна и нивните одлуки.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #7360 на: 22 Септември 2015, 09:51:03 am »
Не знам дали нема врска мојот пост. Во Хрватска цената на горивата се регулира на неделно ниво - две недели по ред паѓа цената на горивата кај нив. Кај нас во овие две недели порасна. Се прашувам зошто?

Отсутен achtung

• Сениор
Одг:
« Одговори #7361 на: 22 Септември 2015, 10:00:14 am »
Симо во хрватска е слободен пазар и никој не ѓи почитува цените од регулаторна,  доволно е да ја прочиташ втората реченица од текстот. Не сакам ни да замислам како ќе беше кај нас ако регулаторна не ја одредуваше НАЈВИСОКАТА можна цена. Како и да е на мегдан ја имаш цената на нафтата за последните две недели, курсната листа долар-евро, математика знаеш два плус два па бујрум јавно прикажи што си прерачунал.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #7362 на: 22 Септември 2015, 10:10:31 am »
Немој да мислиш дека во хрватска е поразлично. И таму имаат со Закон регулирана највисоката цена на нафтените деривати: http://www.propisi.hr/print.php?id=5911 И пак не ми е јасно како кај нив 2 недели по ред поефтинува, а кај нас за две недели поскапува горивото.

Отсутен achtung

• Сениор
Одг:
« Одговори #7363 на: 22 Септември 2015, 10:23:30 am »
А пресмета ли според информациите за цените?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #7364 на: 22 Септември 2015, 10:51:49 am »
Ајде кажи ми како се разликува хрватската методологија од нашата методологија на пресметка? Зошто кај нив две недели по ред има пад на цените? Барем хрватите во закон ставиле дека цените на дериватите ги земаат од „Platt’s European Marketscan“. Кај нас како е? Од каде ја вадат просечната берзанска цена на дериватите? Хрватите погрешиле во пресметките? Не разбирам. Пресметале РКЕ, пресметале Хрватски РКЕ. Едните за две недели ги поскапуваат дериватите, другите две недели последователно ги поефитнуваат. Ако сакаш, ти пресметај, па кажи им на хрватите дека промашиле во есапот.....