Автор Тема: Каков бензин да се користи 95 или 98  (Прочитано 38014 пати)

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
Одг: Каков бензин да се користи 95 или 98
« Одговори #45 на: 06 Мај 2011, 13:58:18 pm »
Кај го има Спид теч и колку пари е?

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #46 на: 06 Мај 2011, 14:21:48 pm »
Нашата кола е посебна, затоа нели и ставаме 98 октани. Но мислам дека грешиме.

Моја препорака и навика е 95 че едно танкање за од прилика месец дена и дупла доза Октан Бустер.

Јас трошам околу 40 литра месечно и смешата ја збогатувам со едно Октан Бустерче. Можеби е штетно али како прима мамаааа миааааа ;D

E да си ми жив и здрав, јас истото го напишав пред 2-3 месеци и некој се споротистави као, гола вода било тоа, па не знам октан бустерот, бил лош хемиски состав и слично...

Сеа не користам октан бустер, но обавезно пред трка, се витаминизирам :)

Многу полесно се обавува процесот на согорување. Едноставно се осеќа дека е нервозна машината.

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #47 на: 06 Мај 2011, 14:42:03 pm »
Нашата кола е посебна, затоа нели и ставаме 98 октани. Но мислам дека грешиме.

Моја препорака и навика е 95 че едно танкање за од прилика месец дена и дупла доза Октан Бустер.

Јас трошам околу 40 литра месечно и смешата ја збогатувам со едно Октан Бустерче. Можеби е штетно али како прима мамаааа миааааа ;D

E да си ми жив и здрав, јас истото го напишав пред 2-3 месеци и некој се споротистави као, гола вода било тоа, па не знам октан бустерот, бил лош хемиски состав и слично...

Сеа не користам октан бустер, но обавезно пред трка, се витаминизирам :)

Многу полесно се обавува процесот на согорување. Едноставно се осеќа дека е нервозна машината.

Jaс скоро цел октан бустер го бутам во 10-15 литри... бензин... немаш поим како иде колата :)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #48 на: 06 Мај 2011, 19:03:35 pm »

У Аутомакедонија има од LM е, незнам, 400 и кусур денари за еден резервоар...
http://www.liqui-moly.de/liquimoly/produktdb.nsf/id/en_3720.html?Opendocument&land=DE
http://www.liqui-moly.de/liquimoly/mediendb.nsf/gfx2/3720%20Speed%20Tec%20Benzin_EN.pdf/$file/3720%20Speed%20Tec%20Benzin_EN.pdf
« Последно менување: 06 Мај 2011, 19:05:34 pm djidji »

Отсутен Bad-Gamer

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 430
  • Тркач! Брм брм!
    • Официјален сајт на АКК „Никола Карев“ - Скопје
« Одговори #49 на: 07 Мај 2011, 01:46:40 am »

У Аутомакедонија има од LM е, незнам, 400 и кусур денари за еден резервоар...
http://www.liqui-moly.de/liquimoly/produktdb.nsf/id/en_3720.html?Opendocument&land=DE
http://www.liqui-moly.de/liquimoly/mediendb.nsf/gfx2/3720%20Speed%20Tec%20Benzin_EN.pdf/$file/3720%20Speed%20Tec%20Benzin_EN.pdf

Koga nemam dovolno pari go koristam ova na trka vo kombinacija so Octan Power na LM i navistina osekjam podobruvanje kaj kolata, od se sto sum koristel, rezultat sum osetil samo od ovaa kombinacija i Octan Power od ELF, na benzin 98-ca od Makoil ili Lukoil, e sega trkackoto mi ima kompresija 13:1 pa koga ke stavam benzin kako sto treba se slucuva ludilo so kolata, no za niz grad kombinacijata gore e ludilo i deluva, a isto taka vo posledno vreme sum mu se navrtel i na ona Bugarskoto Helios, na trkakoto deluva, a za niz grad ne sum osetil razlika.

Za gorivata kaj nas imam edna slucka so kolata na majka mi, odnosno VW Polo 1.2 koe na ~7.000km edno utro nesakase da zapali, sto kako paniki milion go odnesovme vo servis, pustea sturea i posle dva dena se javuvaat deka kolata e gotova necinelo gorivoto. Majka mi kako sto ja dal Gospod se podive i pravo po toa zavodi, inspekcii cuda pisma do direktori, pa na baranje odnesoa od gorivoto da se izmeri oktanskiot broj vo Makpetrol, a odgovorot sto go dobija od tamu e deka gorivoto sto sto go stavila vo kolata e so oktanski broj 89 i bogato so voda. Mene ova za oktanskiot ne mi bese verno so ogled na toa sto gorivoto bese od Lukoil (mene mi se pokazalo najdobro), a go merea vo Makpetrol, no za vodata ima logika zosto i kazaa deka komjuterot se blokiral za da ne go skrski motorot zosto vo toj slucaj ke detonira... Posle nekolku dena se smiri i tolku od tuzbite. :)

Jas licno imam oseteno razlika deka so 95-ka kolata mi e poziva na start i na niskite obrtai, a pak so visoko oktansko gorivo e pokonstantna na visoki i toa na podolg period, ako go brkam so 95-ka posle nekoe vreme oslabuva kolata, kako da gibi snaga, a mozebi e samo i placebo evekt. :D
No more Project Seicento, it is gone forever... :cry:
Race Project Yugo 1150ccm3 - Gr.A so aneks - Nacional Class :)
New Project Clio 2.0 16V Sport is here, going on... :P

Just do it! :P

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #50 на: 07 Мај 2011, 03:55:57 am »
Да знаеш Octan Power нa LM сум го пробал, сум го возел и топ е... и тоа во комбинација со уште Вурт клинер, за чистење инџекшан и Сонакс Octan Power и количето корнеше....

А оваа горнава комбинација со спеед теч и октанот пауерот ке ја пробам, па ке ви кажам резултати... и искрено преферирам бензин од ЛукОил,мислам дека коментално имаат најбоље гориво :)

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5658
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #51 на: 07 Мај 2011, 12:06:20 pm »
Да знаеш Octan Power нa LM сум го пробал, сум го возел и топ е... и тоа во комбинација со уште Вурт клинер, за чистење инџекшан и Сонакс Octan Power и количето корнеше....

А оваа горнава комбинација со спеед теч и октанот пауерот ке ја пробам, па ке ви кажам резултати... и искрено преферирам бензин од ЛукОил,мислам дека коментално имаат најбоље гориво :)
Ali nemaat nasekade benziski.
Ke se gradi li nakaj Gjorce u dogledno vreme?

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #52 на: 07 Мај 2011, 12:41:35 pm »

Ali nemaat nasekade benziski.
Ke se gradi li nakaj Gjorce u dogledno vreme?

Ок, немаат... ама јас, например не палам кола, и стрикно само по бензин да идам... не знам, можеби патот ме води... девојка ми живее во Аеродром, во близина ми е ЛукОил, и тамо ставам по 2000 денари... и сум раат, едно 10 дена... а ако ми е чкрипац, ставам на Окта - Пуцко петрол во лептокарија... а Макперол ми е задња шанса :)

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5658
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #53 на: 07 Мај 2011, 12:43:48 pm »
Jas ovoj odmor punam do vrv sekoj pat koga idam negde nastrana.
Ali pozelno bi bilo da ima i na ovaa strana od gradot.
Neznam zasto ne otvaraat.

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #54 на: 07 Мај 2011, 13:21:08 pm »
Па не им даваат локации, се плашат од конкуренција :)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #55 на: 08 Мај 2011, 00:50:42 am »
Jas ovoj odmor punam do vrv sekoj pat koga idam negde nastrana.
Ali pozelno bi bilo da ima i na ovaa strana od gradot.
Neznam zasto ne otvaraat.
Имаш кога одиш накај Тетово, ама вртиш пред кривината (пред патарината) по стариот пат и влагаш на Лук Оил од задња страна. По истиот пат се враќаш назад...

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #56 на: 08 Мај 2011, 01:22:28 am »
pa na baranje odnesoa od gorivoto da se izmeri oktanskiot broj vo Makpetrol, a odgovorot sto go dobija od tamu e deka gorivoto sto sto go stavila vo kolata e so oktanski broj 89 i bogato so voda. Mene ova za oktanskiot ne mi bese verno so ogled na toa sto gorivoto bese od Lukoil (mene mi se pokazalo najdobro), a go merea vo Makpetrol, no za vodata ima logika zosto i kazaa deka komjuterot se blokiral za da ne go skrski motorot zosto vo toj slucaj ke detonira... Posle nekolku dena se smiri i tolku od tuzbite. :)

Како за информација...Тоа не е вода вода, пошто нафтата и водата не може да се мешаат...Како за пример земи малку бензин и стави му вода и види што ке се случи....Друго е кога е хигроскопно нештото а друго е кога има вода...Односно процент на влага во бензинот или нафтата, а не вода вода како што реков...
Тоа со сервисот и со тоа дека компјутер се блокирал од вода во горивото повторно се басни за мали деца...
Не оправдувам никого за квалитетот на бензините кај нас, и нормално дека се срање кај и да наполниш.
Но според договорот кој го има нашата рафинерија потпишано со сите бензински пумпи, факт е дека и на МП и на ЛУК и на сите други пумпи горивото е истото...Односно доаѓа од Окта...
Така да немојте да се филмате дека некој има подобро а некој полошо гориво ;)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен google

• Редовен
  • Пораки: 2396
« Одговори #57 на: 08 Мај 2011, 03:33:28 am »
potpolno se soglasuvam so salesk

Отсутен Bad-Gamer

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 430
  • Тркач! Брм брм!
    • Официјален сајт на АКК „Никола Карев“ - Скопје
« Одговори #58 на: 08 Мај 2011, 09:22:33 am »
Jas mislam deka se zavisi od aditivite i ne se soglasuvam deka sekade e isto, dojdi kaj mene na SuperTrejd stavi gorivo, a potoa od Makpetrol i primeti ja sam razlikata, a i dvata benzina se od rafinerija... ???
No more Project Seicento, it is gone forever... :cry:
Race Project Yugo 1150ccm3 - Gr.A so aneks - Nacional Class :)
New Project Clio 2.0 16V Sport is here, going on... :P

Just do it! :P

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #59 на: 08 Мај 2011, 10:35:24 am »
Jas mislam deka se zavisi od aditivite i ne se soglasuvam deka sekade e isto, dojdi kaj mene na SuperTrejd stavi gorivo, a potoa od Makpetrol i primeti ja sam razlikata, a i dvata benzina se od rafinerija... ???

И јас се сложувам со Џукле, јас ја осеќам разликата од бензинска до бензинска...