Автор Тема: Formula 1 - Season 2013  (Прочитано 299183 пати)

Отсутен SELECT

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 517
Одг: Formula 1 - Season 2013
« Одговори #2415 на: 18 Септември 2013, 08:38:25 am »
погрешно! сена губеше од болидот на шумахер, а не од самиот шумахер. да се потсетиме дека бенетонот од 1994 година беше дискутабилен и вилијамс во тој период не беа „буљаши“ и не поднесоа приговор и покрај тоа што сена на неколку пати им сугерираше на патрик хед и френк вилијамс. болидот на бенетон-форд од 1994 не беше согласно правилата и таа година се смета како една од најголемите „утки“ во прогледување на прсти на шумахер и бенетон.

шумахер беше казнет само за даската од подлогата (белгија) и непочитување на црното знаме во силверстон. тие казни беа премали со оглед на нерегуларниот болид во текот на целата сезона!

потоа знаете што се случи. :( притисокот да се победи на трка со послаб болид и кој сеуште не беше комплетен... со премногу над и подуправливост е невозможно да се стигне прв на целта!

senna во последните негови 3-4 трки губеше од Шумахер, исто ко сега роси што губи од маркез
Ferrari International Assistance strikes again....

Отсутен SELECT

• Јуниор
  • **
« Одговори #2416 на: 18 Септември 2013, 08:55:08 am »
не те разбирам погрешно... се во ред и се сложувам со еден одреден дел... проблемот кај тој со „бубуљиците“ е што татко му во моментов фаќа „врски“ за неговиот син да влезе во Ф1. според правилата, тој не заслужува место меѓу најдобрите пилоти во светот и тоа не дај боже може да испадне погубно, како за него, така и за другите.

детето едвај има 17 години, средното уште не го завршило, резултатите во послабата категорија му се далеку од задоволителни... и сето ова кога ќе се земе во предвид, некој треба да се запраша колку е безбедно за него и за другите да се најде во Ф1!!!

веќе претходно кажав дека парите си го прават своето... тимските шефови најмногу сакаат да си играат со нив, а публиката има најмало влијание. некој кој не го исполнува просекот не смее да се најде во Ф1... тоа е исто како да му дадете на некој механичар да изврши операција на човек. нема познавања, нема доволна пракса, нема ништо!

резултатите на Фетел пред да влезе во Ф1 и овие на Сироткин се ден и ноќ разлика. провери ги на нет за двата возачи и самиот ќе ја видиш разликата. од три трки во Формула Рено 3.5, Фетел успеал да победи на една и на друга се нашол на подиум. Сироткин од 13 трки има само еден подиум... епа не е исто!!!

мора да напоменам дека болидите во Формула Рено 3.5 се речиси идентични... затоа тој што е шампион се смета дека навистина ги „истепал“ сите... таму нема шпекулации послаб тим, послаб болид... речиси и не постојат разлики во карактеристиките на болидите.

за неколку години тој со "бубуљици" ќе им го уништи сонот на повеќето F1 пилоти само ако продолжи со ова темпо , и ако има среќа да добие понуда од некој појак тим .. и Фетел имаше "бубуљици" коа почна да вози F1 .. и еве го резултатот , добар тим , талентиран возач , две години по ред никој нишо не му може , a и третата ја тера убедливо најдобро ..

да не ме сватите погрешно , јас навивам за Алонсо од коа ја освои првата титула со Renault Sport F1 .. ама тоа е реалноста , талентиран пилот + совршен болид = комбинација добитна  :)

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #2417 на: 18 Септември 2013, 09:07:03 am »
Што знае Маса, кој фактор е тој, сега Спортекс и кимимакедонскитролајтролајдрварче ќе го демамтираат..

Nemam namera da demantiram nikogo, a pa koj e Masa da dava takvi izjavi?

Obicen pilot vo F 1.

Za mene licno Sumaher nikogas ne bil najdobar vozac ! Ama koj me prasa mene, statistikata vika deka e najdobar, isto kako nekoj kosarkar koga ke go poglednes statisticki i gledas deka ima prosek od 30 kosa p utakmica, 5 asistencii i 8 skoka i si vikas auuu majkumu ovoj MVP. KOga ke vidis deka tie 30 kosa gi postignuva sekoja utakmica so igra "Sam protiv site" ke go smenis mislenjeto.

Statistikata e statistika, licnoto mislenje e licno mislenje, bez razlika od kogo proizleguva.

Za zal, statistikata e taa koja sklucuva dogovori i polni dzepovi i tribini a ne rekla kazala izjavi!

Отсутен SELECT

• Јуниор
  • **
« Одговори #2418 на: 18 Септември 2013, 10:05:48 am »
кошарката и формула 1 немаат никакви допирни точки... дури ниту статистиката!

најкорирен играч или МВП е оној кој има најголем број на трипл-дабл и дабл-дабл учинок, а не само број на поени постигнати по натпревар. во кошарката ја гледаат и тимската игра, а не само поените.

во формула 1 се гледаат само титулите и победите, а како се стигнало да нив, другите возачи не добиваат „награда“ за тоа... на пример на баричело никој не му препишал „асистенција“ во времето на шумахер, а во кошарката и другите екипни спортови тоа се гледа и стои како статистички податок!

невозможно е да направите споредба и во исто време да кажете дека Ф1 е тимски спорт... тој е тимски бидејќи има еден куп на луѓе кои работат околу болидот, но на патеката се сведува само на пилотот и болидот. никој не гледа кој кого пропуштил намерно па да му се препише „асистенција“ или блокада (банана) ако некој возач не биде претекнат. тоа во Ф1 не постои, а сепак велите тимски спорт.

Ф1 не е целосен тимски спорт кога се вреднуваат само титулуте на возачите и тимовите и другите учиноци никој не ги спомнува. паралелата не ви е на место кога никој не ги вреднува пропуштањата на баричело за шумахер или маса за алонсо... никој не им пишал рецка на овие, а велите тимски спорт. тоа не е тимски спорт!!!

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #2419 на: 18 Септември 2013, 10:16:49 am »
Select, nikoj ne sporeduva Kosarka i F1, muabetot bese za statistikata kako faktor vo sportot opsto i slikata sto taa ja dava!

Citaj megju redovi malku ne apla!

Отсутен SELECT

• Јуниор
  • **
« Одговори #2420 на: 18 Септември 2013, 10:28:35 am »
сите велат дека Ф1 е тимски спорт... и правите споредба со другите спортови... споредбите не се на место бидејќи не се споредуваат идентични работи. статистиката е сосема различна! како успеваат и нашиве коментатори тоа да го прават, секоја чест. јас на пример не знам каква паралела да најдам меѓу спортовите.

ова не важи за постот само од погоре, туку глобално за муабетите што се вртат по форумите... а само нашиве коментатори успеале да најдат некоја „патека“ која ги спојува Ф1 со кошарката, фудбалот или ракометот.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #2421 на: 18 Септември 2013, 10:33:24 am »
Според мене најдобра споредба на двајца шофери е кога возат ист болид. Затоа, покрај другото, наредната сезона ќе биде мелем за срце и душа...

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20821
« Одговори #2422 на: 18 Септември 2013, 10:48:02 am »
Според мене најдобра споредба на двајца шофери е кога возат ист болид. Затоа, покрај другото, наредната сезона ќе биде мелем за срце и душа...

Почеток и крај на муабетот. Нема подобар начин да споредиш способности на двајца шофери.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11077
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #2423 на: 18 Септември 2013, 11:38:58 am »
На пример Вебер го мавна Фетел во истиот болид на Top Gear :)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22225
« Одговори #2424 на: 18 Септември 2013, 11:45:48 am »

Narednata sezona ke bide sezona na kosilici.
Zatoa se nadevam deka na Ferari konecno ke im trgne na dobro.
Inace koj ke ve slusa 5 ta godina po red... ;D

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #2425 на: 18 Септември 2013, 11:47:38 am »
Се плашиме пред време а? Остај ти косилици кога има турбо. Перформансите јас мислам и декамподобри од сега ќе бидат.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #2426 на: 18 Септември 2013, 13:09:01 pm »
Не би требало да се побрзи догодина.

Со појакиот хибриден погон се очекува да имаат слична максимална сила, ама нема да можат цело време да ја користат. Ниту ќе добиваат доволно енергија од системите за регенерација ниту е дозволено постојано да се користат електричните мотори.

Од аеродинамички аспект, намелено е предното крило, што ќе ја уништи аеродинамиката околу предните тркала, спуштен е носот и со построго дефинираниот централен издув оневозможено ќе биде затворањето на дифузерот со издувните гасови.

Да не заборавиме и дека ќе бидат уште потешки болидите. Освен ако не се случи некој огромен скок во квалитетот на гумите, не би требало да бидат побрзи

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #2427 на: 18 Септември 2013, 13:12:20 pm »
Honda ke go snabduva Meclaren so motori od 2015 godina. Tolku od Mercedes.

Mozeme i dogodina da ocekuvame sterilen bolid na Meclaren so ogled na toa deka imaat dogovor samo na edna godina i so ogled na toa sto Mercedes sigurno nema da im go otovri gazot do kraj, znaejki koga im zavrsuva dogovorot.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22225
« Одговори #2428 на: 18 Септември 2013, 14:23:39 pm »
Перформансите јас мислам и декамподобри од сега ќе бидат.

..ako im se dozvoli vo boks pokraj gumi da menjaat i motori. ;D

Отсутен Harris

• Редовен
  • Пораки: 1285
    • http://www.facebook.com/RenaultOwnersClubMacedonia
« Одговори #2429 на: 18 Септември 2013, 14:34:44 pm »
SELECT друже грешиш ..само да те потсетам :

мислам дека не е битно колку години имаш .. копилево лани имаше 26 години , и 3 години во F1 и партал ги напраи другите болиди , а највише му наштети на Алонсо ..