Автор Тема: проблем со палење на лада самара-не вергла  (Прочитано 15824 пати)

Отсутен nefer

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 643
Одг: проблем со палење на лада самара-не вергла
« Одговори #15 на: 15 Јануари 2013, 20:51:16 pm »
nesum imal so niedno vozilo problem so anlaser, edino ednas so warburg 1.3,vtoriot sto go imav, akomulatorot ne sum go fiksiral i se odlabavil kabelot kon anlaserot...ama ne pagase napon, samo TAK se slusase na kontakt,  a ne verglase. Samo fiksirav akomulatorot i go stegnav kabelot i se ok.
Ima problem kaj zastavini vozila, posebno jugovci, sum gledal nosat u kola drvo i koga vergla treba drug odnadvor da mava po anlaserot.Ako si sam ke zamolis nekoj. Edino e mnogu loso ako ti zgasne na semafor  ;D

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1316
« Одговори #16 на: 15 Јануари 2013, 20:56:01 pm »
ова со мавањето и јас имам гледано лично на југовци.
дали пиксните не се добри па оди малку роторот на страна каде што немоше да фати контактот за палење ???
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6599
« Одговори #17 на: 15 Јануари 2013, 21:11:31 pm »
Еј тоа со чукањето, и ја како што кажав порано дека имав проблем со алансерот, и носевме шипка долга околу половина метар и под седиште стоеше, ама гледам таткоми ја извадил, ја нема под седиште.
Иначе немора додека верглаш да чукаш, испадни, чукни, па потоа пробај да верглаш  :)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7784
  • Плинаш!!!
Одг: Re: проблем со палење на лада самара-не вергла
« Одговори #18 на: 15 Јануари 2013, 21:41:07 pm »
На 101-от пред повеќе години имавме исти проблем. На крај испадна дека масата на колата била разлабавена и имала корозија.
Да напоменам дека кога верглавме се губеа сите сијалички на шал таблата.
Види ја масата за секој случај.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6599
« Одговори #19 на: 15 Јануари 2013, 21:49:45 pm »
Е да, може да се направи убав дебел сноп од бакарни жици, едниот крај да се поврзе од клемата на акумулаторот што е ''-'', а другиот крај на мотор. Кај мене така имаме направено со масата

Отсутен google

• Редовен
  • Пораки: 2396
« Одговори #20 на: 16 Јануари 2013, 00:38:48 am »
ja citam temava i se cudam, da bese tema na nekoj zenski forum aj i taka i taka ama ova...

ps. ne ti e dovolno jak plusot sto go aktivira avtomatot za alanserot, odnosno ne ti cini kontakt ulozakot, taka da treba da se stavi rele pred alanserot koe ke go pojaca plusot od kontakt ulozakot... ;)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43643
  • Il Moderatore
« Одговори #21 на: 16 Јануари 2013, 07:54:49 am »
Јас имав самара пред едно 15-тина години, кога го имаше истиов проблем, го сменивме автоматчето на бендексот, веројатно ова што го вика гугл е точно дека контактот што треба да го активира анласерот откако ќе се активира бендексот е отиден.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен google

• Редовен
« Одговори #22 на: 16 Јануари 2013, 07:56:30 am »
;)

Отсутен maci

• Редовен
« Одговори #23 на: 16 Јануари 2013, 08:31:29 am »

мислите на овој долниот дел што е на анлансерот?
ова мислам е за да го исфрли малиот запчаник од анлансерот за да го придвижи големиот запчаник на моторот.
еве го тука и на оваа слика од друг агол
форд фиеста 1,4 тдци

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #24 на: 16 Јануари 2013, 08:32:56 am »
Е тој.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен google

• Редовен
Одг: проблем со палење на лада самара-не вер&
« Одговори #25 на: 16 Јануари 2013, 08:38:05 am »
ako maci samo ti taka misli si...;D

toa avtomatce e poednostavno receno  RELE ... koga ke se aktivira elektro magnetot go izvlekuva bendeksot i plus gi spojuva glavniot plus sto doagja od akumulator so plusot sto iskaca od avtomatceto i vleguva vo alanserot, ama ti kazav djabe ke go menjas...prvicno probaj ednostavno so pravenje kratok spoj so strafciger pomegju glavniot plus i najtenkata zica sto doagja na avtomatceto...ako kolata zavergla samo so edno rele ke si go resis problemot ;)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #26 на: 16 Јануари 2013, 08:40:16 am »
Гугле бе, не биди лош ;) Kажи му дека има контакт плочка внатре која го активира анласерот откако ќе го уфрли бендексот :D BTW, штрафцигер на двата големи штрафа брка работа :D :D

Отсутен maci

• Редовен
« Одговори #27 на: 16 Јануари 2013, 08:42:11 am »
ako maci samo ti taka misli si...
него кој контакт уложок да го проверам :)
дали има посебно реле во колава за ова,горе кај осигурачите? јас мислам дека нема такво реле

симо викаш да го премостам со користење на штрафцигер :)
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен google

• Редовен
Одг: проблем со палење на лада самара-не вер&
« Одговори #28 на: 16 Јануари 2013, 08:44:21 am »
se izvinuvam, nejkev da pravam double post, pa taka da moze da procitas pogore...i da napomenam
SPOJ POMEGJU GLAVNIOT PLUS I MALIOT KONTAKT (tenkata zicka sto doagja od bravata)

@Simo, ne sum losh be, zasto taka mislis :D

Отсутен maci

• Редовен
« Одговори #29 на: 16 Јануари 2013, 08:50:42 am »
se izvinuvam, nejkev da pravam double post, pa taka da moze da procitas pogore...i da napomenam
SPOJ POMEGJU GLAVNIOT PLUS I MALIOT KONTAKT (tenkata zicka sto doagja od bravata)
гугле,еднаш несакаше да пали на кључ.вртиши и ништо нема ,мртва.
пуштив нов кабел иста дебелина од кључ до малиот контакт(MALIOT KONTAKT (tenkata zicka sto doagja od bravata)) што го викаш до бендексот.
си запали.тогаш го решив проблемот.
е сега колку што те разбрав директно од плусот од акумулаторот да земам и да донесам на тој мал контакт? пробав,така има струја,си доаѓа до бендексот-малиот контакт.си има тој пулс преку бравата.

п.с.еве најдов сличен проблем тогаш со анлансерот,може да видите повеќе слики
 http://forum.carclub.mk/index.php?topic=1377.0
форд фиеста 1,4 тдци