Гласање

Која марка на акумулатори се најдобри според вас?

Exide
136 (42.2%)
Black Horse
32 (9.9%)
Vesna
22 (6.8%)
Topla
62 (19.3%)
било кој...
70 (21.7%)

Вкупно гласови: 321

Автор Тема: Предлог за акумулатор  (Прочитано 672770 пати)

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2662
Одг: Предлог за акумулатор
« Одговори #2670 на: 27 Април 2020, 22:51:15 pm »
Na polnacot koj go imam CTEK 5.0, vo tehnickiot opis megudrugoto pisuva deka vrsi kompenzacija na naponot vo zavisnost od ambientnata temperatura. Znaci pri odreduvanje na naponot na polnenje istiot go prilagoduva i vo zavisnost od temperaturata.
Е тоа е полнач. Сакав да земам и јас, ама башка скапички, ги нема кај нас, а и  пошто сум во зграда и ќе треба да правам гимнастики со акумулатор и сетирање секој пат на бордот се откажав. Од кај го зема CTek-ot i kolku?

Sent from my SM-A505FN using Tapatalk
Od ebay, 80 evra.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2662
« Одговори #2671 на: 28 Април 2020, 00:30:46 am »
Утрово бев по потрага по акумулатор,во Кавадарци малку изборот е ограничен,на неколу место прашав немаа Монбат 75Аh и 720а,ниту пак Весна со над 75Аh,стариот акумулатор беше 80Аh и така малку револтиран зедов тоа што ми препорачаа со 30 месеци гаранција некој италијански бренд VP MAXIMUS so 88Ah и 830а,некој подбренд на некој си италијански випиеме колку што разбрав ,не сум слушнал до сега за тој бренд за 5400ден.Што ќе му даде господ тоа,со стариот акумулатор при палење јавуваше еррор БРЕЈК кој по мало истражување се јавувал кога капацитетот на аумулаторот е намален,со овој тој ерор не се јавува.

Го проверија алтернаторот си полнеше 14.5а.

Едно се планира друго излегува,што биде биде.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Ako go prebaras ovoj brend na angliski ni Google ne slusnal za nego...

Ako tuka pobarase nekoj da ti prati po kargo, veruvam ke ti pratea.

Kako i da e, so zdravje da te sluzi valjda ke se pogodi. Pa prenesi i iskustva.

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2203
« Одговори #2672 на: 28 Април 2020, 01:16:56 am »
Нит сум го пребарал нит после што поминав  денеска имам намера да го пребарувам,важно ако му се десе нешто има каде да го рекламирам.

Одиш на неколку места нит имат тестер за проверка на акумулатор и алтернатор нит некој избор,се по нарачка,а ја размислив и таа опција за преку карго или слично,ама пак ако ако се десе нешто кој ќе се замара со рекламирање од некаде.А акумулаторот морав да го менувам,утрово ја морав со кабли да ја палам,при проверката моќноста беше испод 150а.

Една продавничка за акумулатори има и таа е од векот,и иронијата да е поголема се вика Монбат,а го немаа тој модел на Монбат.

Така да кренав раце,30 месеци ќе сум раат.

Офф топик,денес исто барав и сет ребрасти каиш па имало два типа,па требало да се растуре па да се виде кој,абе не знам не возам некој си ролс ројс,бугати или спејс шатл.Па во четврток ќе растури и ќе се види кој модел треба па да се земе.
Исто пред некој месец менував рамено,па два пати ми даваа грешно(за постар тип) на третиот пат го погодија.

Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6373
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #2673 на: 28 Април 2020, 07:51:12 am »
Провери си брат сам по сообраќајна ако сакаш да се замараш, со код на мотор и датум на производство:
https://www.autopower.bg

Колку шо проверив нема два каиши, за тој мотор од таа година тој е сетот или каишот.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5280
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #2674 на: 28 Април 2020, 13:37:02 pm »
Ме мрзи да го сликам упатството од ова од лидл а и не ми е при рака, ама имаш опција со снегулка за полнење на ладно...
Ќе ти го сликам ван упатството покасно, ако сакаш да го видиш.
Фала но нема потреба, само види дали е наведено колку е максимално можниот напон на полнење.
Уште подобро е, ама тоа во зима, автоматски ќе се намести компензација за ладно (индикација со снегулка, или рачно ако може да се намести) и да се измери со волтметар почетниот напон на полнење. Тоа е максималниот напон на полнење за кој зборував. Обично не е доволен за да се наполни целосно акумулаторот во зима.

Na polnacot koj go imam CTEK 5.0, vo tehnickiot opis megudrugoto pisuva deka vrsi kompenzacija na naponot vo zavisnost od ambientnata temperatura. Znaci pri odreduvanje na naponot na polnenje istiot go prilagoduva i vo zavisnost od temperaturata.
Јасно е ова, но кој е максималниот напон на полнење?
Ова го потенцирам затоа што за баш ниски температури треба полнење над 15 волти за да се постигне потребната специфична густина на електролитот, а некои од Русиве идат и до 16 волти. Но како што и ти самиот веќе кажа поназад, електрониката во колите може да настрада па најпопуларните полначи едноставно не идат над 14-и-кусур волти.

Инаку не мора да се вади акумулатор, ризикот за електрониката лесно се решава со откачување на клемите. Пола минута работа во зафат кој секако фаќа неколку минути за да се пушти полнење на акумулаторот. едит: И закачување резервен/постар преку уложакот за упаљач, за тие со понови аута.
« Последно менување: 28 Април 2020, 13:42:56 pm Van »

Отсутен nidzzo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 239
  • No.1 battery POWER DURACELL
    • www.akumulatori.com.mk
« Одговори #2675 на: 28 Април 2020, 14:22:23 pm »
@nidzzo sto tehnologija se Monbat, Sb, Ca....
CA/CA oddamna se
DURACELL AUTOMOTIVE POWER
(02) 2783030
078 373414

Отсутен POWER TDI

• Почетник
  • *
  • Пораки: 41
« Одговори #2676 на: 28 Април 2020, 14:53:23 pm »
MONBAT Premium series offer great power and endurance for vehicles with the latest equipment and highest electrical requirements. Our new design with punched grids and polyester fleece provides superior starting power and excellent level of endurance.

MAIN BENEFITS CA/CA
Premium battery option on the market
Punched grid technology for impoved performance
Up to +30% increased starting power
Special fleece increases the cycling ability
Ideal for cars with the latest electrical equipment
Charge level indicator
Increased service life
Designed specially to withstand extreme climate conditions (heat proof)
Enhanced safety and reliability
« Последно менување: 29 Април 2020, 09:29:56 am POWER TDI »

Отсутен POWER TDI

• Почетник
  • *
  • Пораки: 41
« Одговори #2677 на: 28 Април 2020, 14:56:41 pm »
Нит сум го пребарал нит после што поминав  денеска имам намера да го пребарувам,важно ако му се десе нешто има каде да го рекламирам.

Одиш на неколку места нит имат тестер за проверка на акумулатор и алтернатор нит некој избор,се по нарачка,а ја размислив и таа опција за преку карго или слично,ама пак ако ако се десе нешто кој ќе се замара со рекламирање од некаде.А акумулаторот морав да го менувам,утрово ја морав со кабли да ја палам,при проверката моќноста беше испод 150а.

Една продавничка за акумулатори има и таа е од векот,и иронијата да е поголема се вика Монбат,а го немаа тој модел на Монбат.

Офф топик,денес исто барав и сет ребрасти каиш па имало два типа,па требало да се растуре па да се виде кој,абе не знам не возам некој си ролс ројс,бугати или спејс шатл.Па во четврток ќе растури и ќе се види кој модел треба па да се земе.
Исто пред некој месец менував рамено,па два пати ми даваа грешно(за постар тип) на третиот пат го погодија.

Пропуст....и наш и на продавачот!

Отсутен Marv

• Почетник
  • *
  • Пораки: 22
« Одговори #2678 на: 28 Април 2020, 17:18:28 pm »

Ме мрзи да го сликам упатството од ова од лидл а и не ми е при рака, ама имаш опција со снегулка за полнење на ладно...
Фала но нема потреба, само види дали е наведено колку е максимално можниот напон на полнење.
Уште подобро е, ама тоа во зима, автоматски ќе се намести компензација за ладно (индикација со снегулка, или рачно ако може да се намести) и да се измери со волтметар почетниот напон на полнење. Тоа е максималниот напон на полнење за кој зборував. Обично не е доволен за да се наполни целосно акумулаторот во зима.

Јасно е ова, но кој е максималниот напон на полнење?
Ова го потенцирам затоа што за баш ниски температури треба полнење над 15 волти за да се постигне потребната специфична густина на електролитот, а некои од Русиве идат и до 16 волти. Но како што и ти самиот веќе кажа поназад, електрониката во колите може да настрада па најпопуларните полначи едноставно не идат над 14-и-кусур волти.

Инаку не мора да се вади акумулатор, ризикот за електрониката лесно се решава со откачување на клемите. Пола минута работа во зафат кој секако фаќа неколку минути за да се пушти полнење на акумулаторот. едит: И закачување резервен/постар преку уложакот за упаљач, за тие со понови аута.

CTek глеав на нет, при уклучено зимско полнење иде 15.6в 15мин, после 15.2 уште 15мин, и после спушта на стандардна волтажа за полнење.

Дали го извадил или откачил само од клеми е иста работа за бордовите, ако не закачиш резервен. А да закачиш треба да го имаш (може на клеми, може у упаљач, може у ОБД конекторот). Второ ако си у зграда нажалост ќе мора да го откачиш комплет и дома да носиш, или ако може да се гребеш од комшијата на приземје струја и да му речеш да ти гледа неколку саати у колата иначе отиде и пуњач и аЛукуматор и пола мотор за 10 минута (ова жива истина).

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2203
« Одговори #2679 на: 29 Април 2020, 00:28:11 am »
Провери си брат сам по сообраќајна ако сакаш да се замараш, со код на мотор и датум на производство:
https://www.autopower.bg

Колку шо проверив нема два каиши, за тој мотор од таа година тој е сетот или каишот.

Малку истражував и јас ,разликата е во затегачот,ребрастиот и водната пумпа се исти само затегачот е различен.

На CONTITECH
https://www.autodoc.co.uk/contitech/1210302
вс
https://www.autodoc.co.uk/contitech/1210299

DAYCO
https://www.autodoc.co.uk/dayco/222843
вс
https://www.autodoc.co.uk/dayco/222558

Исто и на https://www.autopower.bg  ги дава со различен затегач.Договорено е во четврток да се растури да се виде и да се зема тоа што треба.

Пропуст....и наш и на продавачот!

Мислам дека не е ваш пропуст туку дека продавачот не ги нуди Монбат туку ги нуди тие другите,демек имале проблем со поклопците што ти ја знам.Истиот акумулатор кој го зедов јас за 5400ден во продавница во Прилеп е 5000ден.

Како што кажав во Кавадарци има една продавница специјализирана за акумулатори,со тестери за проверка и ако во гаранциски рок се случи нешто веднаш прават проверка дали е до акумулаторот или има проблем со алтернатор и слично и ако е до него веднаш даваат замена.Останатите продавници кои покрај резервни делови продаваат и акумулатори ниту имаат тестери,а имам слушнато дека ако дојде ред да се рекламира тоа оди малку потешко бидејќи неможат да го тестираат.

За брзо на другото возило ќе треба да се менува акумулаторот,веќе мине 5 години и истиот е Монбат 74Аh,па ќе се информирам убаво и стрикно ќе барам таков ако немаат не земам од таму.

Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен damjanku

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 300
« Одговори #2680 на: 29 Април 2020, 01:56:57 am »
^Кај овој сет што е со ваков затегач имаш и дополнителен хидрауличен затегач во сетот што можеби е пожелно истиот да го смениш. Инаку во принцип доколку се отвори на TecDoc мислам дека без проблем со број на мотор и код може да се одреди кој е соодветен сет за твојата кола.

https://www.autodoc.co.uk/dayco/222843

Вака би требало да изгледа сет кој е комплетен со хидрауличниот затегач
https://www.autodoc.co.uk/snr/7940650

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6373
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #2681 на: 29 Април 2020, 09:18:59 am »

Проверив и:
- 14.7V e максималниот напон на полнење за зимски услови, во нормални 14.4V

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #2682 на: 29 Април 2020, 09:22:44 am »
Така и треба да биде. Ако често патувате во Јакутија има други полначи. И не ми е јасен воопшто муабетот и опсесијата со арктички возила. Да не сте го утнале линкот carclub.ru

Отсутен Marv

• Почетник
  • *
  • Пораки: 22
« Одговори #2683 на: 29 Април 2020, 11:41:59 am »
Така и треба да биде. Ако често патувате во Јакутија има други полначи. И не ми е јасен воопшто муабетот и опсесијата со арктички возила. Да не сте го утнале линкот carclub.ru
Тоа е тоа.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5280
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #2684 на: 29 Април 2020, 13:43:02 pm »
Некој и за тебе може да рече „шо се замараш ќе го полнел акумулаторот кога на две години можеш да го смениш за нов “... Во истиот стил ти реагираш на моето идење чекор подалеку од тебе. :)

Гледај, логиката е дека баш за во зима сакам да има 100% полн акумулатор. Да не шириме сега за паѓање на капацитет на ладно, и за сулфатизација.