Гласање

Која марка на акумулатори се најдобри според вас?

Exide
141 (42.2%)
Black Horse
32 (9.6%)
Vesna
22 (6.6%)
Topla
64 (19.2%)
било кој...
75 (22.5%)

Вкупно гласови: 333

Автор Тема: Предлог за акумулатор  (Прочитано 865278 пати)

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 794
  • .
Одг: Предлог за акумулатор
« Одговори #1050 на: 08 Јануари 2017, 11:09:56 am »
Па не знам ако 2 години го возиш само во градско подрачје верувам дека ќе изрика пред гарантен период.
Акумулатор како и секоја батерија треба поголем период за да се наполни.
ne se zaebavajte, pa jas celo vreme vozam strogo gradska voznja i fabrickiot akumulator na leonot mi trael 7 godini, a lani kupiv exide premium koj dobar e dosega i nemam roblemi, a na golfot fabrickiot akumulator mi traeshe 10 godini i na nego topla staiv veke 2 godini dobar e i toj akumulator....mislam deka ne e do nacinot na vozhnjata tuku do slabiot kvalitet na akumulatorite ...
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5850
« Одговори #1051 на: 08 Јануари 2017, 11:20:44 am »
Нема врска тоа на кратки релации, 2017 год сме, усовршена е технологијата.  И јас цело време градска на кратки па еве го моментално 4 год и 7 месеца тера, богзнае колку палења имал до сега, фабрички ама не 1-виот, 2 е овој. Џонсон Контролс производња. Нема врска вожњата, толку им е квалитетот. Акумулатор како ќе ти се погоди, 10 исти стаи ги на иста кола различно ќе траат. Нема правило.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
« Одговори #1052 на: 08 Јануари 2017, 11:21:06 am »
На пример Exide Carbon Boost се полни и на кратки релации.
Акумулаторот нема везе каков е. Он не се полни сам. Алтернаторот го полни. Каков алтернатор така ќе се полни. Кој било акумулатор.

Акумулаторот само складира енергија, некој треба да му ја даде таа енергија. Како кофа и чешма.

Ексајд Карбон Кофа побрзо се полни од Топла кофа, на истата чешма? Јок. Така и тука. Чешмата полни.

Отсутен deksa

• Редовен
  • Пораки: 1038
« Одговори #1053 на: 08 Јануари 2017, 11:24:59 am »
Зошто тогаш има различни? Што не ставиле 100ач кај сите коли и вози Мишко. Секоја кола во зависност од потребите за струја има специфична инсталација со специфичен алтернатор за различни волтажи и амперажи. Не се става појак акумулатор! Батеријата т.е. ќелиите ако не се наполнат до крај се осакатуваат.

Sent from my Redmi Note 3 Pro using Tapatalk

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5850
« Одговори #1054 на: 08 Јануари 2017, 11:27:24 am »
Види, не ставиле затоа што сметале дека тој ќе си ја врши работата, тестирано е тоа од фабрика и не вика никој дека они грешат.

Ама што се однесува до тоа дека не треба или не смее појак со многу луѓе сум зборел и со сервиси и со електричари и ми рекле дека нема да има никаков проблем, секако ако е докај 10 ампер часа поише нема проблем, појак од толку и да сакаш не можеш пошто нема да го собере ќе треба преправки да правиш. Ако да речеме фабрички бил 43 ампера ти комотно можеш да му ставиш 47, 52ах, 50ah пример.

Отсутен deksa

• Редовен
« Одговори #1055 на: 08 Јануари 2017, 11:32:35 am »
Се согласувам. До толку мала разлика може, но не што поголем како што рече Дени. Поентата е ми е да кажам дека има различни алтернатори кои произведуваат помалку или повеќе струја, па од тука и истрајност на истот се резултира. Ако на пример чешма со 2 литри на час полни буре од 2 литри ќе го наполни за 1 час, а ако истата чешма полни буре од 4 литри ќе го наполни за 2 часа, т.е. алтернаторот ќе работи дупло повеќе, па според тоа и неговата истрајност се намалува. Физика и математика, просто.

Sent from my Redmi Note 3 Pro using Tapatalk

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
« Одговори #1056 на: 08 Јануари 2017, 11:41:19 am »
Алтернаторот работи секогаш кога работи колата. Постојано и исто. Не му мења каков е акумулаторот. Он е зависен од моторот. Ако сакаш слободно можеш да ставиш и 10 акумулатори по 100Ah и ќе си работи најнормално.

Акумулаторот прави БАЛАНС меѓу потрошувачите и полначите. Ако потрошувачите трошат 2књ и алтернаторот дава 2кв се е во ред. Акумулаторот е потребен само за да ги балансира овие две работи, и да ги трпи струјните удари од свеќици, стартери и слично.

Отсутен Мартин_91

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 465
« Одговори #1057 на: 08 Јануари 2017, 11:41:31 am »
Гледам многу се жалат од Exide, дали навистина има вистина во тоа или пак лоша вожња од самите возачи и грижа за акумулаторот ?
Ме загрижува затоа што парите кои ги даваме не се ниски.
Еден CarbonBoost е 5600 денари.
На минатата кола кога ја земав акумулаторот испушти душа зимата. Зошто не бев при пари ја купив најевтината понуда што ја добив, Монбат. Иако имаше само една година гаранција, работеше без проблем 4 ипол. На крај испушти душа зошто имав проблем со колата, а немав намера ја направам и така ја возев. Тешко палеше повеќе од месец. За периодот додека го имав колата беше возена претежно низ град, а акумулаторот беше полнет само еднаш. Што значи никакво одржување, не се толку промовирани, а кај мене заслужија целосна доверба.

Отсутен deksa

• Редовен
« Одговори #1058 на: 08 Јануари 2017, 11:46:11 am »
Алтернаторот работи секогаш кога работи колата. Постојано и исто. Не му мења каков е акумулаторот. Он е зависен од моторот. Ако сакаш слободно можеш да ставиш и 10 акумулатори по 100Ah и ќе си работи најнормално.

Акумулаторот прави БАЛАНС меѓу потрошувачите и полначите. Ако потрошувачите трошат 2књ и алтернаторот дава 2кв се е во ред. Акумулаторот е потребен само за да ги балансира овие две работи, и да ги трпи струјните удари од свеќици, стартери и слично.
Апсолутно си во право за улогата на акумулатор и алтернатор, и за ставање на 10, но прашањето е дали ќе ги наполниш? Или не е битно да ги полниш имаш 10? Секој алтернатор е создаден за својот акумулатор. Факт.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7241
« Одговори #1059 на: 08 Јануари 2017, 11:52:43 am »
Некогаш и да сакате да монтирате поголем акумулатор физички нема да може да го сместите.

Иначе и ја да си кажам, топла енерџи 5 години, ниеднаш ставен на полнач. Сеа сменив со некој друг АФА мислам беше 65А али мислам дека Топлата беше подобра ...

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5394
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1060 на: 08 Јануари 2017, 12:21:44 pm »
Exide Premium Carbon Boost EA722 72Ah, вчера со долго верглање едвај запали Голфот. Можеби треба да го однесам до Ексајд да го ѕирнат, ако е можно во оваа фаза да се направи нешто. Дестина дена претходно приметив дека имаше малку верглање, па извозев еден круг до патарината кај Петровец и назад во К4. Потоа беше добро, па неколку дена не ја возев колата и вчера едвај запали.
Ова студов е заебана работа.

Инаку рака на срце колата почесто се вози на кратки дистанци градска вожња, со тоа што гледам барем еднаш месечно да ја издувам на автопат до Петровец, и заради моторот и заради акумулаторот.
Не знам до кога ќе истера сегашниов, но очигледно на крај е. Земен Октомври 2014та, очекував барем ~5 години.  :-/

За следниот акумулатор изгледа ќе мора и полнач да се земе, и вградување еден волтметар да се следи напонот.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1061 на: 08 Јануари 2017, 12:33:41 pm »
Ги има овие кај нас :

:D

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9182
  • Пичлеме
« Одговори #1062 на: 08 Јануари 2017, 12:34:55 pm »
Овај е од Југото што го возеа Семјуел Л. Џексон и Брус Вилис во Умри Машки 3 :)

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2622
  • Custom made interiors
« Одговори #1063 на: 08 Јануари 2017, 13:23:32 pm »
Sum pishal i ponazad za iskustvo so Topla. Kolata ja kupiv so Topla akumulator i mi crkna posle 5ta god od proizvodstvo. Pak zemav Topla i me istera skoro 6 ipol godini. Vozam najcesto kratki relacii najmnogu 5-6 kilometri, go proveruvav odvreme navreme da ne mu fali kiselina, sekogas si bese vo red. Po 3-4 saati nekogas i poveke skoro sekoja vecer sum slusal muzika u kola bez kolata da se zapali i nemal maka.
Prezadovolen. Sega pak si zemav Topla i ako me istera isto priblizno tolku na ovoj nacin na vozenje ne planiram da zimam druga marka. Nikakov ekside mekside.

Goleminata mu e isto kako propisanata za kolata 55ka ni pogolem ni pomal.

Отсутен savage

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 634
  • Сузуки Витариче
« Одговори #1064 на: 08 Јануари 2017, 15:30:07 pm »
Во вторникот го сменив фабричкиот Банер на Колт-от кој сеуште функционираше, но ја имаше изгубено ударната сила и се осеќаше мало мачење при палење. Беше возен во 95% градски услови 9 години и 4 месеци. Ме исплаши длабокиов минус и плус не ми се туркаше кола по мраз.
Штета што Еуроимпекс лошо го работат овој бренд, инаку без разлика на цена пак ќе земев ист.

Се одлучив за Exide ЕА530 (според Battery finder тој е соодветен), па ќе видиме како ќе се покаже.
Поздрав до Анџело и Ивица што брзо и лесно завршивме работа :)

Втора и трета опција ми беа Topla и MOLL од Ивал трејд.
Потпис.