Автор Тема: Средства за тапацир  (Прочитано 9257 пати)

Отсутен Zvrki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 396
Средства за тапацир
« на: 01 Мај 2011, 20:43:30 pm »
Дали некој има искуство со некои средстава за тапацир и кои сметате дека се најдобри.

Отсутен Zvrki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 396
Одг: Средства за тапацир
« Одговори #1 на: 19 Мај 2011, 11:25:40 am »
Изгледа ве мрзи да чистите сами седишта чим никој не коментира на темава. Значи хемиско му е мајката :)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29845
    • CARclub.mk
« Одговори #2 на: 19 Мај 2011, 11:28:20 am »
Ето видиш. :)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6193
  • 69
« Одговори #3 на: 19 Мај 2011, 12:28:32 pm »
Ја седиштата коа ги вадев од кола ги извадив и тапацирите комплет и ги перев во машина за перење...Значи дома би требало да имам некој слики и ке ги постирам, со тоа што за овој зафат треба да се знае дека всушност оригиналните тапацири се растураат комплетно како за претапацирање на целото седиште. За овој зафат треба да се има познавање од таканареченото тапетарство и воопшто не е баш така едноставно...Вдлабнатините на седиштата се прицврстени со жици до кој треба да се пристапи и да се одхефтааат, и нормално навлаката треба да се извади...Проблемот е поголем кога треба се тоа да се врати назад. Тогаш треба потполно се да се прицврсти, да се затегне и се убаво да легне..При ваков зафат не само што седиштата ке ви наликуваат на нови, него и ке бидат стакло испрани + доколку имате некој оштетен сунгер може да го репарирате и така натака...Истото важи и за теписонот во автомобило, со тоа што постапката е многу макотрпна, бара многу знаење, трпеливост и внимателност...По перењето се треба многу добро да се исуши.

Е сега, доколку некој сака да направи поедноставен зафат, во тој случај би му го препорачал средството "TEPTIH", средство за чистење на текстилни површини, пред се теписи, па што и го добил насловот...Мислам дека може да се најде во било кој локален дуќан...Ова е име на производ кој датира уште од м ногу поодамна, ефтин е и е од домашно производство...Незнам дали се уште се продава под исто име, мајками го има уште кујзнае од коа, па ми се наоѓа и мене за колата :)
Друга варијанта која ја имам испробано е средство од производителот STP односно името Sоn Of a Gun, од кој сум презадоволен...Флеките ги вади како од шала и страшно добро чисти. Неможам да најдам оригинална слика, оваа ја најдов на нет само што опаковката не беше жолта него сива:

Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Пораки: 1673
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #4 на: 19 Јули 2012, 18:38:51 pm »
Da ne mislis na sredstvo za plafon?inaku na pazarot imas milion sredstva za cistenje,mojata masina na lice mesto gi pere,plavi i susi sedistata,nema potreba od seriozni zafati da se vadat tapaciri ili materijalot od sedistata,toa e makotrpna rabota,novite masini vo kombinacija so kvalitetno sredstvo rabotat po pat na ekstrakcija na necistotijata i vo isto vreme go plavat perat materijalot,imaat plus funkcija da go osusat materijalot do 80%,prosekot na dobra masina za hemiskp cistenje e da izvlece 80% od vodata koncentratot i necistotijata vo oddelniot sad koj se naodga vo masinata,ostanuvaat uste 20% da se osusat,se drugo Kirby mirbi,zepter mepter e samo mizo asan da ti baam :-) ,

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #5 на: 21 Јули 2012, 10:11:59 am »
Јас со Вениш за килими ги чистев седиштата и резултатот беше одличен.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен DARK MK1 GTI

• Сениор
  • Пораки: 5087
« Одговори #6 на: 21 Јули 2012, 12:21:44 pm »
bolje od aris nema :)

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #7 на: 21 Јули 2012, 13:39:50 pm »
Со арис и седишта се чистат? Што чудо е тоа и мотор и седишта што чисти бе...
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #8 на: 21 Јули 2012, 13:41:07 pm »
Jas ne bi cistel sedista,ili tapacir so aris. Premnogu e abraziven, mnogu verojatno ke ja unisti bojata.
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен DARK MK1 GTI

• Сениор
« Одговори #9 на: 21 Јули 2012, 15:04:24 pm »
Ja sve cistam so aris i toa sto izvadil aris,nisto drugo ne izvadilo nema sretstvo sto ne sum kupil ne pomaga kako aris,i zoltiot i kabrioto mi se kopletno cisteni cel enterier so aris, a imam i drugar hemisko cistenje sto raboti mu vikam sto koristis za cistenje ?

odgovor

podobro , a voedno i poevtino sretstvo od aris nemam sretnato,cudo od sretstvo,ako aris ne ja izvadi damkata ne se obiduvam da ja cistam ..........

Отсутен VTR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 733
« Одговори #10 на: 21 Јули 2012, 16:34:01 pm »
Го разредуваш кога чиСтиш ентериер или право директива со прскалаката ;D

Отсутен DARK MK1 GTI

• Сениор
« Одговори #11 на: 21 Јули 2012, 17:18:27 pm »
direktno so prskalkata ali onaa sto prai penja, prskam ubavo niz celoto platno ,ili koj i da e del od enterier posle so raka ke go rastrjam onaka ubavo  da ja opfati celata povrsina ke pocekam nekoj si 5 minuti i so voda i zavisi cetka raka sto kako ke mi fati oko trljam :) taka gi iscistiv kaj mene od kabrioto sedistata i tapacirite odi kajmene vo temata mora da ima niz stranite sliki :)

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Пораки: 1673
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #12 на: 22 Јули 2012, 20:57:20 pm »
Не знам што да речам АРИС за хемиско,и + другар ти работел хемиско чистење со арис???баш сакам да видам црн ентериер со арис хемиско како ќе изгледа потоа,значи јас што трошам пари на средства за хемиско!!!!!???разбирам да исчистиш нешто масна флека или пластика ама со разреден арис,а со чист така директно од пумпица,што знам,може,не се бунам,не сум пробал,ама јако некако ми изгледа арисот,кога е наменет за масни нечистотии,имам во продавница кај мене и баш го загледав има и тепих на слика,ама гадно мириса.

Отсутен DARK MK1 GTI

• Сениор
« Одговори #13 на: 24 Јули 2012, 02:12:10 am »
pa na zutiot golf mi e temen enterierot ,so aris e cel iscisten , nema nikakov problem i tepisoni i se , isto i na kabrioto , da ne bese arisot tepisonite nisto nemase da gi iscisti ,da ne mirisa ubavo, ali  ne se ni osekja od koga ke se iscistat i isplavat rabotite koj sto gi peres no kako i da e jas sekogas si koristam na kraj malce omeksivac :) :) da zamirisa

Отсутен DARK MK1 GTI

• Сениор
« Одговори #14 на: 24 Јули 2012, 02:31:39 am »
steta nemam mnogu slikano

eve nesto tapacirot pred da go cistam

posle prva raka aris

posle 2 raka aris i omeksivac :)

eve i od zadno sediste

ne se gleda na slikava kolku e prjavo, no da napomenam imase istureno ulje vo leviot kjos imase uste mnogu crni damki i mrsnotii  a i skokano so noze na nego ....

pred

posle cistenje so aris :)

nema ni edna damka prosto i mene ne mi se veruvase