Автор Тема: Анти радари, радар детектори ...  (Прочитано 49857 пати)

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
Одг: Анти радари, радар детектори ...
« Одговори #90 на: 18 Ноември 2011, 02:30:56 am »
Па таквите радари и сликаат. Сигурно има на сликата некое обележје која кола со колку се движела.
за да ме слика треба да ме види, а тоа значи дека голема е веројатноста и јас да го видам па да намалам, освен ако радарот може да ме детектира визуелно од многу подалеку него ли човечкото око. што знам технологија иде напред, али најубаво рики да се изјасни со инсајдерски информации. :D

Отсутен Driver

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 371
« Одговори #91 на: 18 Ноември 2011, 03:12:26 am »
Преска за прв пат видов цајкан да стои сам покрај патот и да мери, а до него немаше полицајска кола. Јас како што знам радарите ги приклучуваат во колите, а и обично се по двајца. На место кај што е дозволено 40 возев 80 и поминував комбе, па од комбето не го видов цајканот и веке кога бев ептен блиску до него прикочив малку и намалив на 60. Ме мереше колку возам, а не ме застана. Има ли шанси да имаат воведено некои радари што во исто време додека мерат снимаат или сликаат.

Отсутен Driver

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 371
« Одговори #92 на: 18 Ноември 2011, 03:17:08 am »
Има ласер џамери, ама се забранети. Радар детектори не се забранети, ама тешко дека можат да ти помогнат. На автопат не смеат да те мерат со радар, ама кај нас прво полицијата не го почитува законот!

Прв пат слушам за ова дека не смеат да мерат со радар на автопат. Не ми е јасно зошто да не смеат? На пр. како ке докаже дека некој возел побрзо од дозволеното. Ако не мерат тогаш никој нема да се плаши од џандарите, сите ке возат колку сакаат и нема за џабе да има ограничување.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7344
« Одговори #93 на: 18 Ноември 2011, 03:25:45 am »
Кими, се кријат позади знаци со ласерот, и еднино нешто што се гледа е пиштолот и неговата глава зад него ...
И ја мислев дека ке го видам, ама на Демир Капија ме изгореа со 135 на 80 дозволено .....
Ме измерија на 583 метри ....
Ако ти на пола километар можеш да видиш нешто што така малку се гледа, алал да ти е на видот ...

Иначе, полицискиве пиштоли(радари) работат на тој начин што ти ја пука предната површина на колата, и бара некоја рамна за да го одбие зракот назад до пиштолот и да те измери колку идеш .... Т.е се праќа информацијата назад до радарот..
За сето ова му се потребни неколку секунди ...
Така да, тоа дека ке го видиш, може, ама, само ако е во рефлективно еленче, и те мери од сред пат ...

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #94 на: 18 Ноември 2011, 03:42:06 am »
da se pusti i muabet ako go vidis deka te meri da pumpas na kocnica za da ti mrda prednicata gore dole za da ne se odbie laserot od istata povrsina so toa sto bi imal postojano razlicno mesto na udar ne bi mozel da te izmeri dodeka usporis  ??? ??? ??? ??? ;)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #95 на: 18 Ноември 2011, 08:02:25 am »
Џандарот те гледа убаво низ бинокуларот и те пука, обично у таблица и не ти помага криење позади кола, нити кочење и не само што знае дека си ти тој што вози брзо, туку има и снимка како доказ за тоа. Изгледа не сте ги разгледале линковите што ги пуштав :) btw На автопат треба да те престигне со возило и да те застане од страна, кај што е безбедно - таков е законот.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
« Одговори #96 на: 18 Ноември 2011, 09:26:40 am »
da se pusti i muabet ako go vidis deka te meri da pumpas na kocnica za da ti mrda prednicata gore dole za da ne se odbie laserot od istata povrsina so toa sto bi imal postojano razlicno mesto na udar ne bi mozel da te izmeri dodeka usporis  ??? ??? ??? ??? ;)
Ако се лажеме... Тоа се милисекунди, а твојата реакција е далеку од мили секунда...

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #97 на: 18 Ноември 2011, 15:07:18 pm »
i jas taka mislam....  ;)

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1341
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #98 на: 19 Ноември 2011, 04:03:39 am »
Џандарот те гледа убаво низ бинокуларот и те пука, обично у таблица и не ти помага криење позади кола, нити кочење и не само што знае дека си ти тој што вози брзо, туку има и снимка како доказ за тоа. Изгледа не сте ги разгледале линковите што ги пуштав :) btw На автопат треба да те престигне со возило и да те застане од страна, кај што е безбедно - таков е законот.

Ова за автопат ми је интересно. Значи манијаците на релација Петровец Скопје ( онаму кај што има знак 80 ) не смеат да сопираат ? Ако не ти је тешко види по кој член на законот, и точно како се вика законот.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
« Одговори #99 на: 19 Ноември 2011, 09:12:05 am »

Ова за автопат ми је интересно. Значи манијаците на релација Петровец Скопје ( онаму кај што има знак 80 ) не смеат да сопираат ? Ако не ти је тешко види по кој член на законот, и точно како се вика законот.

Ај ве молам ако има закон ваков, да го посочите.

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #100 на: 19 Ноември 2011, 11:39:34 am »
Не сум правник, ама така е регулирано насекаде во Европа, па и ако немаме сеште таков закон - набрзо ќе го има. Инаку и мене ме имаат зауставено вака во Германија - доаѓа до тебе со цивилно ауто, ти дава знак да застанеш со палка и кога ќе излезе пред тебе отпозади му свети Стоп Полиција со црвени LED) - одма после влезот од Аустрија. btw не сум баш сигурен дека оние делници кај што има ограничување на 80 км/ч се рачунаат за автопат ...

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10495
« Одговори #101 на: 19 Ноември 2011, 12:57:40 pm »
епа мене така ме застанаја, и тоа 10м пред патарина...

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1341
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #102 на: 19 Ноември 2011, 18:59:12 pm »
Не сум правник, ама така е регулирано насекаде во Европа, па и ако немаме сеште таков закон - набрзо ќе го има. Инаку и мене ме имаат зауставено вака во Германија - доаѓа до тебе со цивилно ауто, ти дава знак да застанеш со палка и кога ќе излезе пред тебе отпозади му свети Стоп Полиција со црвени LED) - одма после влезот од Аустрија. btw не сум баш сигурен дека оние делници кај што има ограничување на 80 км/ч се рачунаат за автопат ...

Остај ти сеа Германија. Прашањето е јасно и се однесува за законот во Македонија. Не за друго, ако го има, да не им застанам коа ке се изманијачат. Дури и во Србија, клучките за излез од/на Автопат, не им се со намалување на брзина од 80. Кај нас служат за малтретирање на сообраќајот.
Како досеа на некој не му паднало на памет да ги сецне тие знаци навечер ?  :)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14385
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #103 на: 19 Ноември 2011, 19:07:31 pm »
Абе шо ве глеам чудни,анти радари,детектори џинџири минџири,клајте си по едно ЦД напред и гас  :D :D :D :D :D :D :D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #104 на: 19 Ноември 2011, 21:00:50 pm »

Остај ти сеа Германија. Прашањето е јасно и се однесува за законот во Македонија. Не за друго, ако го има, да не им застанам коа ке се изманијачат. Дури и во Србија, клучките за излез од/на Автопат, не им се со намалување на брзина од 80. Кај нас служат за малтретирање на сообраќајот.
Како досеа на некој не му паднало на памет да ги сецне тие знаци навечер ?  :)

Ако не те мрзи ... барај :)

http://www.makedonijapat.com.mk/user/file/zakoni/Bezbednost_vo_soobrakajot_na_patistata_54_03052007.pdf
http://www.moi.gov.mk/Uploads/Zakon%20za%20policija.pdf

А ако не најдеш тука, сигурно има во некој Правилник ... Како и да е, пошто гледам дека ептен си заинтересиран за ова, Banzai и незнам кои други беа правници нека го објаснат ова или ти побарај и тука: http://www.mlrc.org.mk/cd.htm
btw 99% од полицајците не ги познаваат законите, ама имаат мандат да те казнат по било кој основ - така е у секоја полициска држава ;) Полицијата обично на автопат допира кај што е 80, пошто тој дел се до престанувањето на ограничувањето не е дел од автопат, а ти ако не сакаш казна намали ја брзината или ангажирај си добар адвокат, па он нека му мисли на законите место тебе :D

п.с. Правилниците ги кријат како змија нозе ;D, ама затоа имаме другарчиња и по другите форуми надвор од РМ кои се потрудија нешто да извлечат :) http://www.pdfescape.com/shared/?4298286
« Последно менување: 19 Ноември 2011, 21:27:43 pm djidji »