Автор Тема: Чистење на фарови....  (Прочитано 199878 пати)

Отсутен JezuzNoChill

• Редовен
  • Пораки: 1015
Одг: Чистење на фарови....
« Одговори #705 на: 15 Септември 2020, 13:56:47 pm »
Зависи. Некои фарови се потешки/полесни за отворање. Мене ме чинеше 5000 за двете.

Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk

Отсутен TDM

• Почетник
  • *
  • Пораки: 49
« Одговори #706 на: 19 Септември 2020, 18:04:45 pm »
Здраво, дали може некој да ми препорача средство за полирање фарови и средство за заштита на фарови. Нешто како комплет или одделно? За сам да ги исполирам, ми е кеф.

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869

Отсутен TDM

• Почетник
  • *
  • Пораки: 49
« Одговори #708 на: 21 Септември 2020, 23:03:21 pm »
А, за полирање на каросерија дали средството за полирање и восокот е иста работа или не? И ако можи некоја препорака за полирање на каросерија?

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 902
« Одговори #709 на: 18 Октомври 2020, 21:20:03 pm »
Пробал ли некој да чисти фарови со полимеризација?
Има ли во Скопје вакво нешто?
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10219231139234550&id=1390871521&_rdr

Отсутен JezuzNoChill

• Редовен
« Одговори #710 на: 18 Октомври 2020, 21:37:54 pm »
Vapor honing. Very easy, as shown, beautiful results. Also used alot in awards casting and cabinet industry. Also flame honing.

It should not be done, ever.

Vapor honing of acrylic and polycarbonate actually starts the destruction of the material.

As the chemist described earlier, the acetone vapor depolymerizes and then repolymerizes the material. So now a TLDR on polymers:

all molded plastics have internal stress induced from the rapid freeze cycle after melt injection. This is why, for example, all plastics warp. There is a type of photography that shows color spectrum of internal stress in plastics, it's quite illuminating.

vapor honing depolymerize -repolymerize cycle develops stress different to the base part, but huge stress in the affected layer.

because vapor honing is usually done as shown, hand held and unevenly, the new internal stresses develop unevenly.

in optically clear polymers, internal stress over time leads to crazing: micro cracks that eventually grow to so many the material turns cloudy. The difficulty, and why people such as craftsmen, reject this advice, is the application unevenness leads to unequal time for crazing to occur, as well as severity. I have seen both acrylic and PC vapor honed and craze into deep internal cracks within days as well as years.

So, vapor and flame honing are OK if you're making a photography or short term display model. If your part has optical performance or aesthetic display purpose for months or years, vapor and flame honing should not be used. The only long term stable optical polishing method is previously described: multi level buffing with chemically compatible compound for the plastic.

tl;dr  Ја уништува пластиката.

Отсутен NNN

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 146
« Одговори #711 на: 18 Октомври 2020, 22:55:13 pm »
Пробал ли некој да чисти фарови со полимеризација?
Има ли во Скопје вакво нешто?
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10219231139234550&id=1390871521&_rdr
Ги доведува во првобитна сотојба и после година дена пак ќе бидат за никаде.
Полирање фарови е мижи асан да ти баам, не се исплаќа.

За да трае треба да се симне лакот и да се прелакираат, а лакирањето може да кошта колку полирањето (+/- 500 денари).

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #712 на: 18 Октомври 2020, 23:06:14 pm »
Јас лакирав кај мене, ене го пожолте пак а имав очекувања дека ќе го средам да трае. Можеби со подобар лак со појака УВ заштита ќе трае повеќе, ама не сум пробал за да кажам точно. Може следниот пат.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6002
« Одговори #713 на: 18 Октомври 2020, 23:33:50 pm »
Наводно со лаќирање најмногу траеле,само требало што поквалитетен лак.
Баш со еден автолакер си правев муабет,од таму муабетот 🙂

Sent from my M2007J20CG using Tapatalk

Отсутен NNN

• Јуниор
  • **
« Одговори #714 на: 19 Октомври 2020, 19:48:10 pm »
Моите ми ги лакираа лани во мај, после скоро годинаипол нема никакво пожолтување, исти се.
Лакирањето ме кошташе 1500 денари, а да ги полирав сигурно ќе беше од 1000 до 1500 и помалку ќе траеа.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #715 на: 19 Октомври 2020, 20:07:50 pm »
Нели треба да се исполираат пред лакирање?

Отсутен JezuzNoChill

• Редовен
« Одговори #716 на: 19 Октомври 2020, 20:19:59 pm »
Не. На лакот му треба рапава површина за да има за што да се фати.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #717 на: 19 Октомври 2020, 20:47:37 pm »
Моите ми ги лакираа лани во мај, после скоро годинаипол нема никакво пожолтување, исти се.
Лакирањето ме кошташе 1500 денари, а да ги полирав сигурно ќе беше од 1000 до 1500 и помалку ќе траеа.
Појасни те молам? Каде ги "лакираше"? Каков е процесот?

Отсутен NNN

• Јуниор
  • **
« Одговори #718 на: 20 Октомври 2020, 01:19:32 am »
Нели треба да се исполираат пред лакирање?
Не, треба да се смине лакот па да се лакираат.

Отсутен NNN

• Јуниор
  • **
« Одговори #719 на: 20 Октомври 2020, 01:21:10 am »
Појасни те молам? Каде ги "лакираше"? Каков е процесот?
Не знам точно како иде процесот, ми ги лакираше еден познаник автолимар/лакер (како и да се вика).
Ако ти треба можам да ти дадам бројче, работи М Кар и плус дома има работилница.
Ми кажа дека предходно го симал лакот па ги лакирал.