Автор Тема: Amortizeri  (Прочитано 46147 пати)

Отсутен DARK MK1 GTI

• Сениор
  • Пораки: 5087
Одг: Amortizeri
« Одговори #60 на: 02 Ноември 2011, 19:29:17 pm »
ako ti e probadnata kolata,imas problemi so spiralite,a ako podolgo vreme ja vozis taka ke gi rasipes i amortizerite,i ke pocat da tecat i red drugi raboti,a razlika ladno toplo ima kaj amortizerite so uje,ujeto na ladno e po kruto avtomatski amortizerot e po krut a na toplo obratno :) kaj gasnite  ne e taka :)

Отсутен Vlado

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 371
« Одговори #61 на: 02 Ноември 2011, 21:26:02 pm »
ako ti e probadnata kolata,imas problemi so spiralite,a ako podolgo vreme ja vozis taka ke gi rasipes i amortizerite,i ke pocat da tecat i red drugi raboti,a razlika ladno toplo ima kaj amortizerite so uje,ujeto na ladno e po kruto avtomatski amortizerot e po krut a na toplo obratno :) kaj gasnite  ne e taka :)

Моите се гасни, и ете опишав на ладно дека се камен тврди, буквално све се осеќа на патот секоја нерамнина.

Е сеа што се однесува до пропаѓањето, беше пропадната назад, ама така ја возев не полни 2 месеца, пролетта ги сменив спиралите назад (монрое ставив), и еве сега после 5-6 месеци пак ми е опадната и ме нервират ептем.
Сузуки Свифт 1.3

Отсутен D@ni

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 230
  • Citroen GS
« Одговори #62 на: 03 Ноември 2011, 01:23:44 am »

Е сеа што се однесува до пропаѓањето, беше пропадната назад, ама така ја возев не полни 2 месеца, пролетта ги сменив спиралите назад (монрое ставив), и еве сега после 5-6 месеци пак ми е опадната и ме нервират ептем.
[/quote]
На ладно секој амортизер е покрут за разлика додека е топло но тоа е во првите 2-3км пасле загреваат и се е во ред Висината е до спиралите а ако си зел Нови Монро треба да имаш 2год. гаранција ама не знам како се активира гаранцијата зашто кај нас никаде нема тестер за спирали

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #63 на: 03 Ноември 2011, 08:01:09 am »
Се мери висината на возилото и се споредува со фабричките податоци :)

Отсутен D@ni

• Јуниор
  • **
  • Citroen GS
« Одговори #64 на: 03 Ноември 2011, 09:11:48 am »
И така би можело али за да призннат гаранција би требало со нешто попрофесионално

Отсутен Vlado

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 371
« Одговори #65 на: 03 Ноември 2011, 18:44:26 pm »
Мислам дека една година имам гаранција.
Сузуки Свифт 1.3

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #66 на: 03 Ноември 2011, 19:22:48 pm »
И така би можело али за да призннат гаранција би требало со нешто попрофесионално

Е тогаш само Динамометар ;)

Отсутен D@ni

• Јуниор
  • **
  • Citroen GS
« Одговори #67 на: 03 Ноември 2011, 20:22:34 pm »
Мислам дека една година имам гаранција.
Отиди кај што ги имаш земено или во Автолидер и распрашајсе

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #68 на: 03 Ноември 2011, 21:31:25 pm »
Се мери висината на возилото и се споредува со фабричките податоци :)
Точно, јас за Алфата во сервисната документација најдов кои точки на подвозјето се мерат, и колку треба да изнесува растојанието, ако е пониско се препорачува замена на пружини.
Истото го најдов и за ZX-от на моите, таму задната оска има торзиона пречка, нема стандардни спирали, и таа се подесува, па кога ми ја репарираа не ми ја подесија висината, па ги терав пак да ми ја подесуваат. Така да за секоја кола сигурно има податоци, само дали можеш да најдеш (овластен сервис ти е safe bet).

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен fiestaaprilia

• Почетник
  • *
  • Пораки: 20
« Одговори #69 на: 13 Ноември 2011, 18:32:39 pm »
Момци да ве прашам.Ми јави некој звук во десно тркало коа проагам во дупки и има звук ко полупразно шише со вода да го тресеш.
Мислев едка се амортизери па ја нишав колата нарпаив споредба со другото тркало има мн голема разлика.
Сакам да ги репарирам дали мора двата и колку е цената ако има некој искуство.Се работи за фиеста 2000 година.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29671
    • CARclub.mk
« Одговори #70 на: 13 Ноември 2011, 18:56:43 pm »
Репарирање сигурно може да се направи, помини во Авто-Мобил и прашај. Цената мислам дека е околу 1200 денари за еден амортизер, и да, би требало да ги средиш двата.

Отсутен fiestaaprilia

• Почетник
  • *
  • Пораки: 20
« Одговори #71 на: 13 Ноември 2011, 19:04:53 pm »
А кај да ги тестирам по техничкиве прегледи може ли?Зашто ако отидам у сервис за амортизери ке испадне сите 4 плус тие на гепек дека треба да ги мењам.

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #72 на: 13 Ноември 2011, 19:14:28 pm »
Хахаха е тоа си многу у право !!!

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29671
    • CARclub.mk
« Одговори #73 на: 13 Ноември 2011, 19:15:00 pm »
Пак ќе ги препорачам Авто-Мобил - сосема коректно и поштено си ја вршат работата.

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #74 на: 13 Ноември 2011, 19:16:32 pm »
На други места ќе треба да платиш 200/300 ден. за проверка.