Автор Тема: Совет за часовник  (Прочитано 225046 пати)

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5315
  • Пиши лаже
Одг: Совет за часовник
« Одговори #1080 на: 14 Мај 2023, 08:36:35 am »
Со здравје да си носиш Роби. Кај Ајпон се е комплицирано ако се работи за друг продукт што не е Apple.
За да можеш да разговараш треба да ти е поврзан со "два бт уреди".

Исто имав и на Samsung и на овој Amazfit.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9225
« Одговори #1081 на: 14 Мај 2023, 20:38:06 pm »
Jas so Garmin nemam nikakov problem so iPhone

Отсутен cdyane

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 492
« Одговори #1082 на: 16 Мај 2023, 20:00:43 pm »
Интересна тема, само генерално ќе си постнам саатчиња што генерално ги собрав у прошли 2 недеље. Имав и Lorenz преку 70 години стар механички, никад отваран у стање перфектно ама му го дадов на татко ми, го изгуби и снемав желба у меѓувреме за антиквитети. За дејли си имам други, ништо посебно.
Пред 2 недеље налетав на Победа и Ruhla, неам појма колку стари али преку 50 години си имаат. Одлично стање, си предат ама Ruhlata си е буквално ко нова.
Прошла недеља налетав на оглас кај нас едно месец дена стар, Seiko 5, 2 комада, еден аутоматик другиот механички. Му се јавуем на дечкото ги имаш? Да. Ај ако може сликичиња ми прати викам земени. Ми кажа црниот супер работи а белиот зеза, викам уживај не е проблем. Денеска стигнаа.
Црниот не е баш очуван, 7019 механизам работи без грешка. Него ќе го полирам и средим комплет. Све добро, ама белиот коај го стаев на рука се заљубив. Спие, таман дека имам помал зглоб перфект. Ама зезањето ме нервираше што не работи ок. Отидов си имам одличен мајстор и он мераклија, знае дека и ја сум муабетче едно друго, виде што е проблемот, извади ново делче:
https://relojesvintagestore.com/product/balance-wheel-and-screw-from-a-working-seiko-7009-automatic-watch-10577/
го наштелуе, подмачка, исчисти одвнатре рамката, цена за мене симболична. Има и за мене никад отваран исто Seiko 5 аутоматик одличен, се мислим за него. Чекам уште еден од Ebay исто така vintage Seiko 5 па ќе видимо што ќе стигне.
Еве и некое сликиче.

Ruhla и Победата:

Победата:

Ruhla:

Seikata:

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #1083 на: 16 Мај 2023, 23:27:16 pm »
Супер саатчиња. Нема утка со Сеико. Брвао

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2614
« Одговори #1084 на: 17 Мај 2023, 08:01:22 am »
Татко ми има Сеико, како тој црниот, само бел е негов, мислам дека има околу 50 години, од Кувајт или Ирак му го донесе другар, екстра квалитет
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #1085 на: 17 Мај 2023, 09:51:13 am »
Убавината на Сеико е и цел да се зезне, особено ако е од овие NH34,35,36 калибрите ги имате ганц нови од 1500-3000 денари на AliExpress. Поскапите се SII односно оригинални механизми.

Пример мојот King Samurai-јот користи 4R35 што е уствари усовршен NH35 ама во основа е истиот механизам.

Во превод ова ти е Toyota механизам во светот на саатите ;D

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4018
« Одговори #1086 на: 17 Мај 2023, 10:01:57 am »
Новите Сеико 5 ми прават ќеиф овие постариве не многу

Oсобено некој ваков модел

Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5928
« Одговори #1087 на: 17 Мај 2023, 10:03:38 am »
Чеј демек се поправаат Сеикото? Јас имам еден успомен од татко ми,  ама затајува ако го извадам од рака знај за пола ден да застани или онака рандом. Паметам татко ми го носеше еднаш два пати по сатчии ама пак истото, некој му рече демек толку му е рокот изминале години незнам колку од кога е купен.

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен cdyane

• Јуниор
  • **
« Одговори #1088 на: 17 Мај 2023, 10:25:36 am »
Све се поправа па и ова, едино прашање мајсторот за делчиња при рука дали има, ја имав среќа што некој скуп му бил и ми се погоди уз муабет да го среди натенане. Вероватно имаш на капачето назад што механизам е, прочачкај на али или ибеј ко @Carpathian Lord што кажа, земи си комплет и мирна глава.
Ако те зеза ко што пиша, може да е ова како кај мене за балансирање делчето, го има и на механички и на аутоматици. Ако е тоа нема да те изгора.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #1089 на: 17 Мај 2023, 12:35:21 pm »
Секој саатчија знае да поправи Сеико. Ако не ти се нафаќа, значи не треба да носиш саат кај него.

Отсутен cdyane

• Јуниор
  • **
« Одговори #1090 на: 23 Мај 2023, 19:18:06 pm »
Интересна тема, само генерално ќе си постнам саатчиња што генерално ги собрав у прошли 2 недеље. Имав и Lorenz преку 70 години стар механички, никад отваран у стање перфектно ама му го дадов на татко ми, го изгуби и снемав желба у меѓувреме за антиквитети. За дејли си имам други, ништо посебно.
Пред 2 недеље налетав на Победа и Ruhla, неам појма колку стари али преку 50 години си имаат. Одлично стање, си предат ама Ruhlata си е буквално ко нова.
Прошла недеља налетав на оглас кај нас едно месец дена стар, Seiko 5, 2 комада, еден аутоматик другиот механички. Му се јавуем на дечкото ги имаш? Да. Ај ако може сликичиња ми прати викам земени. Ми кажа црниот супер работи а белиот зеза, викам уживај не е проблем. Денеска стигнаа.
Црниот не е баш очуван, 7019 механизам работи без грешка. Него ќе го полирам и средим комплет. Све добро, ама белиот коај го стаев на рука се заљубив. Спие, таман дека имам помал зглоб перфект. Ама зезањето ме нервираше што не работи ок. Отидов си имам одличен мајстор и он мераклија, знае дека и ја сум муабетче едно друго, виде што е проблемот, извади ново делче:
https://relojesvintagestore.com/product/balance-wheel-and-screw-from-a-working-seiko-7009-automatic-watch-10577/
го наштелуе, подмачка, исчисти одвнатре рамката, цена за мене симболична. Има и за мене никад отваран исто Seiko 5 аутоматик одличен, се мислим за него. Чекам уште еден од Ebay исто така vintage Seiko 5 па ќе видимо што ќе стигне.
Еве и некое сликиче.

Ruhla и Победата:
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Победата:

Ruhla:

Seikata:

Чисто и апдејт дека сум у "залет" коај се саативе у прашање, у колекција додаден и Timex, работи све комплет, едно навијање држи 48 саати, оштетен беше доста, дел средив ама ќе иде на полирање макар стаклото. За години едно 50 најмалу има.

Следеќи е од татко ми Омикрон, стар може 60 години најмалу, земен 1968 половен, носен фала богу и поправан у меѓувреме ама за жал доста време нефункционален. Однесен кај мајсторот мој, он ми го најде и Timex-от. Оставен вчера денеска беше готов, сменети доста работе и сервисиран, си работи без грешка. И он ќе иде на полирање макар стаклото ако не може додатно нешто да се извлече. Ја задоволен. Еве еден ист на реклама 5:
 http://m.reklama5.mk/AdDetails?ad=4616555

Е исто и црниот Сеико од погоре ми беше на сервис и полирање, друг саат. Стаклото не знам какво е што материјал некој покомплициран за работа и поскуп, исполирано пажливо и све на све супер е.

Имам другарчиња ми плача да им продадем Сеиката особено белиот ама џабе, не знаа уживањето колкаво си е при набавка и нивно оспособуење... Чекам уште еден Сеико па да видимо и тоа чудо што е.

« Последно менување: 23 Мај 2023, 19:25:30 pm cdyane »

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3039
« Одговори #1091 на: 23 Мај 2023, 20:16:25 pm »
Кај кој мајстор ги носиш?

Sent from my Mi Note 10 Lite using Tapatalk

Отсутен cdyane

• Јуниор
  • **