Интересна тема, само генерално ќе си постнам саатчиња што генерално ги собрав у прошли 2 недеље. Имав и Lorenz преку 70 години стар механички, никад отваран у стање перфектно ама му го дадов на татко ми, го изгуби и снемав желба у меѓувреме за антиквитети. За дејли си имам други, ништо посебно.
Пред 2 недеље налетав на Победа и Ruhla, неам појма колку стари али преку 50 години си имаат. Одлично стање, си предат ама Ruhlata си е буквално ко нова.
Прошла недеља налетав на оглас кај нас едно месец дена стар, Seiko 5, 2 комада, еден аутоматик другиот механички. Му се јавуем на дечкото ги имаш? Да. Ај ако може сликичиња ми прати викам земени. Ми кажа црниот супер работи а белиот зеза, викам уживај не е проблем. Денеска стигнаа.
Црниот не е баш очуван, 7019 механизам работи без грешка. Него ќе го полирам и средим комплет. Све добро, ама белиот коај го стаев на рука се заљубив. Спие, таман дека имам помал зглоб перфект. Ама зезањето ме нервираше што не работи ок. Отидов си имам одличен мајстор и он мераклија, знае дека и ја сум муабетче едно друго, виде што е проблемот, извади ново делче:
https://relojesvintagestore.com/product/balance-wheel-and-screw-from-a-working-seiko-7009-automatic-watch-10577/го наштелуе, подмачка, исчисти одвнатре рамката, цена за мене симболична. Има и за мене никад отваран исто Seiko 5 аутоматик одличен, се мислим за него. Чекам уште еден од Ebay исто така vintage Seiko 5 па ќе видимо што ќе стигне.
Еве и некое сликиче.
Ruhla и Победата:

Победата:

Ruhla:

Seikata:

Sent from my SM-A715F using Tapatalk