Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1199208 пати)

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #1140 на: 22 Октомври 2015, 22:17:39 pm »
Планирам на ваков радијатор да му ставам електричен грејач, има некој искуство ?
« Последно менување: 22 Октомври 2015, 22:28:41 pm Pistorij »

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5202
« Одговори #1141 на: 28 Октомври 2015, 23:49:33 pm »
Да не има сретнато некој низ Скопје од тие фолиите рефлектирачки што се ставаат позади радијатор дома? Значи оние сребрена боја  што се за да ја рефлектира топлината? Во Бриколаж завршиле, во Хубо завршиле....незнаат ни дали ќе има, а јас се зезнав сам не си земав од лидл викам ај бе и кај нас ги има овие...

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
Одг: Греење, ладење, климатизација и се оста&
« Одговори #1142 на: 29 Октомври 2015, 09:40:52 am »
Планирам на ваков радијатор да му ставам електричен грејач, има некој искуство ?
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Јас скоро пред 3 недели земав од Меркур српски со термостат и 2 години гаранција. Делуваа квалитетно изработени. За радијатор од 450 на 920 земав 600 ватен. Препорачан беше 300в, продавачот убедуваше за 900, јас златна средина :). Внимавај да не земеш прејак зошто за брзо време може да ти се зезне регистарот/радијаторот

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • ECU rejected...
« Одговори #1143 на: 29 Октомври 2015, 11:20:57 am »
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Јас скоро пред 3 недели земав од Меркур српски со термостат и 2 години гаранција. Делуваа квалитетно изработени. За радијатор од 450 на 920 земав 600 ватен. Препорачан беше 300в, продавачот убедуваше за 900, јас златна средина :). Внимавај да не земеш прејак зошто за брзо време може да ти се зезне регистарот/радијаторот

Ако не ти е тешко, сликни го и пиши ми колку те фати заедно со греачот?
Јас за 4 квадрати сакам да земам.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
Одг: Греење, ладење, климатизација и се оста&
« Одговори #1144 на: 29 Октомври 2015, 12:12:49 pm »
Толку е и мојот тоалет.

Земав регистар Чешки со таа димензија, имаш една штопна веќе во комплетот, уште една треба да докупиш и греач ти пишав. Да го сликнам неможам пошто е веќе монтиран :) Греачот е 600вати со термостат, кругче што се врти за која температура сакаш, и округол црвен индикатор што свети кога работи.
Ќе си купиш 1 литро антифриз до -35 и 2-3 литри дестилирана вода.
Греачот треба да биде одоздола и една штопна, а горе другата штопна. Кога ќе ставаш течности стави до измеѓу претпоследната и последната хоризонтална цевка, горната штопна не ја затварај скроз, вклучи го на 50-55 и кога ќе загрее скроз до горе (во меѓувреме може ќе се исклучи па уклучи) ќе видиш до кај е водата. Не треба истата да биде над половина од последната цевка. Ако е се ок, заврти ја штопната и терај :)

Греачот 2400, регистарот ~2300

Регистарот треба да биде најмалку 30-40 цм од земја. Ако имаш нешто проблеми при монтажа пиши.

п.с. кажи му фала на онак :) он ме советуваше што како

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14711
« Одговори #1145 на: 29 Октомври 2015, 16:38:24 pm »
Да не има сретнато некој низ Скопје од тие фолиите рефлектирачки што се ставаат позади радијатор дома? Значи оние сребрена боја  што се за да ја рефлектира топлината? Во Бриколаж завршиле, во Хубо завршиле....незнаат ни дали ќе има, а јас се зезнав сам не си земав од лидл викам ај бе и кај нас ги има овие...

А не брка работа онаа фолијата за на шофершајбна :)

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Одг:
« Одговори #1146 на: 29 Октомври 2015, 18:25:15 pm »
Брка и обичната алуминиумска за во кујна.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #1147 на: 29 Октомври 2015, 19:57:43 pm »
Koлега ставил котел на плин, парно цела куќа, па ќе ви кажам за исплатливоста како ќе биде.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #1148 на: 29 Октомври 2015, 21:28:34 pm »
Да не има сретнато некој низ Скопје од тие фолиите рефлектирачки што се ставаат позади радијатор дома? Значи оние сребрена боја  што се за да ја рефлектира топлината? Во Бриколаж завршиле, во Хубо завршиле....незнаат ни дали ќе има, а јас се зезнав сам не си земав од лидл викам ај бе и кај нас ги има овие...

не очекував од тебе и ти да наседнеш на таа глупост... било каква фолија, може да рефлектира било каков зрак-фреквенција и слично... но не и топлинска енергија... такво нешто нема... единствено што таа фолија прави е уствари изолација на зидот да не прима топлина во себе.. не и да рефлектира... што понатаму води кон прашањето за слабата изолација што ја имаш на објектот.. кога би имал надворешна изолација на објектот, такво нешто нема да ти треба...

повторувам за да се знае во иднина... ФОЛИЈА ЗА РЕФЛЕКТИРАЊЕ НА ТОПЛИНА НЕ ПОСТОИ!! маркетиншка финта е тоа... нема такво нешто...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен nikola_bb

• Сениор
Одг:
« Одговори #1149 на: 29 Октомври 2015, 22:08:02 pm »
Na toa i mislev... Da izoliram da ne mi bega prema nadvor toploto izolacijata e losa a zidot e nadvoresen. I zgora na toa stanot e na prvi kat i pod nego ne se gree...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Одг:
« Одговори #1150 на: 29 Октомври 2015, 23:01:09 pm »
Јас би земал оваква фолија за клима вентилации самолеплива и со рефлектирачка фолија од едната страна. Мислам дека баш тоа ти треба.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #1151 на: 29 Октомври 2015, 23:19:27 pm »
Na toa i mislev... Da izoliram da ne mi bega prema nadvor toploto izolacijata e losa a zidot e nadvoresen. I zgora na toa stanot e na prvi kat i pod nego ne se gree...

Ако си во можност стави стиропор на надворешните ѕидови од внатре. Ако не повеќе барем 2см. Така ќе направиш колку-толку изолација.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6220
« Одговори #1152 на: 29 Октомври 2015, 23:50:29 pm »
Скрои му едно парче фибран

Отсутен nikola_bb

• Сениор
Одг:
« Одговори #1153 на: 30 Октомври 2015, 08:16:10 am »
Ne planiram za sega takva investicija so stiropor. Vo drugiot stan staiv prospera prozori i pd vnatre tervol pa gips karton i temperaturata e povisoka za 3-4stepeni. Najvekje problem e navecer sto se ladi a toa ne e tolku izrazeno  vamo kaj sto smeniv prozori i kakva takva izolacija

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • ECU rejected...
« Одговори #1154 на: 30 Октомври 2015, 20:06:18 pm »
Толку е и мојот тоалет.

Земав регистар Чешки со таа димензија, имаш една штопна веќе во комплетот, уште една треба да докупиш и греач ти пишав. Да го сликнам неможам пошто е веќе монтиран :) Греачот е 600вати со термостат, кругче што се врти за која температура сакаш, и округол црвен индикатор што свети кога работи.
Ќе си купиш 1 литро антифриз до -35 и 2-3 литри дестилирана вода.
Греачот треба да биде одоздола и една штопна, а горе другата штопна. Кога ќе ставаш течности стави до измеѓу претпоследната и последната хоризонтална цевка, горната штопна не ја затварај скроз, вклучи го на 50-55 и кога ќе загрее скроз до горе (во меѓувреме може ќе се исклучи па уклучи) ќе видиш до кај е водата. Не треба истата да биде над половина од последната цевка. Ако е се ок, заврти ја штопната и терај :)

Греачот 2400, регистарот ~2300

Регистарот треба да биде најмалку 30-40 цм од земја. Ако имаш нешто проблеми при монтажа пиши.

п.с. кажи му фала на онак :) он ме советуваше што како

Ти благодарам и на тебе и на Онак за советите. Од 15ти зимам и јас.
Мора да го загреам, вака страв ми е и од влага. Од пареа неможам да се најдам.