Автор Тема: Alarm za svetla  (Прочитано 3590 пати)

Отсутен velkov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 637
Alarm za svetla
« на: 09 Ноември 2012, 15:21:29 pm »
знаете некој што вградуваат аларми за запалени светла?

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44566
  • Il Moderatore
Одг: Alarm za svetla
« Одговори #1 на: 09 Ноември 2012, 15:22:53 pm »
А уместо тоа со реле може да се смени колото, па на давање и гасење контакт да се палат и гасат и светлата :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен velkov

• Јуниор
  • **
« Одговори #2 на: 09 Ноември 2012, 15:31:37 pm »
nekoj sto moze da go izvede toa?

Отсутен kirilsbmw

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 361
« Одговори #3 на: 09 Ноември 2012, 16:18:26 pm »
На мојата втора кола направено е да се палат светлата одкако ке се запали колата, тоа е постигнато со додавање на еден уред во кој има реле и сигнал зема  (мислам од сигналот на алтернаторот истиот што е за сјаличката што се гаси одкако ке ја запалиш), така се губи непотребното светење на светлата секогаш кога даваш контакт.
 Сигурно кај некој електричари има такви уреди и можат да ги инсталираат...

Отсутен velkov

• Јуниор
  • **
« Одговори #4 на: 09 Ноември 2012, 16:22:15 pm »
od onie buzerite sto svirat najmnogu mi odgovara ako se prodavat i vgraduvat nekade

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5 на: 09 Ноември 2012, 17:53:21 pm »
Не е така едноставно. Тој систем ќе мора да провери барем две работи. Дека клучот е во изгасната позиција и дека светлата се уклучени. Ако го прерипаш првиот зададен услов, ќе ти „цвичи“ и кога возиш. Возилата кои имаат сигнализација дека се упалени светла, обично почнуваат да реагираат ако ти е колата изгасната, упаелени светла и отворена возачка врата. Поедноставно ти е ова јас што ти го предлагам. Кога ќе угасиш мотор, автоматски да се прекине доводот на струја до светлата.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14872
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #6 на: 09 Ноември 2012, 18:06:49 pm »
На едно ливче напиши гаси светло и залепи го на шалтаблата. 8)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1319
« Одговори #7 на: 09 Ноември 2012, 18:09:18 pm »
сериски да се врзи светлото со палењето(контактот) преку кључ.
за што кола се работи?
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5257
« Одговори #8 на: 09 Ноември 2012, 18:17:16 pm »
сериски да се врзи светлото со палењето(контактот) преку кључ.
за што кола се работи?
Нема потреба да биде соконтакт му пишаа погоре дека се врзува на извод од алтернаторот и кога ќе почне да пуни се пуштаат светлата

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #9 на: 09 Ноември 2012, 19:11:13 pm »
Кај мојата гасиш контакт се гаси се, нит радио можеш да пуштиш, нит упаљач, ништо без контакт. Само штопови и внатрешно осветлување.

Отсутен x01

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 729
« Одговори #10 на: 09 Ноември 2012, 19:34:18 pm »
релето зима сигнал од изводот Б+ така ми има објаснувано другар кој е автоелектричари го викаат  автоматско светло.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6209
  • 69
« Одговори #11 на: 09 Ноември 2012, 21:07:33 pm »
od onie buzerite sto svirat najmnogu mi odgovara ako se prodavat i vgraduvat nekade

Наједноставно кога ке отвориш врата...Се врзува на контактот од прекидачот за светло кога ке отвориш врата и тоа е тоа...Две жици се. Можеш и сам да го направиш. Од алат ти треба крстач штрафцигер, изолир и скалперче.

А ако не знаеш сам, оди на било кој автоелектричар. Ке ти заврши работа...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #12 на: 09 Ноември 2012, 22:43:53 pm »
А ако се исклучени светлата. ќе свири? Уствари, како да се изведе да свири само на уклучени светла со отворање на вратат?
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен marsher

• Сениор
  • Пораки: 3177
    • smchiptuning
« Одговори #13 на: 09 Ноември 2012, 22:52:11 pm »
Па + ќе земеш од светлата-позиција ,а маса( - ) од прекинувачот на вратата...

А еве ти една моја шема за автоматско палење на сватлата кога ќе се стартува моторот.Текстот е на српски зошто е постирав на еден Ексју форум...Ова е за астра г, сигналот што иде на инструмент  табла се зема од сијаличката за акумулатор...Со самото палење на моторот се палат светлата за позиција, напред назад, средните сватла и сијаличките на таблицата..

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #14 на: 09 Ноември 2012, 22:53:25 pm »
Одлично :) Заборавив дека прекинувачот на вратата прекинува негативен пол (маса) :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!