Што ви е на вас 1600 метри!??!? Па да не имате Форд ГТ или Випер!? Многу јасно дека 402 метри е драг трка, повеќе од тоа е за екстремно брзи коли кои имаат екстремно забрзување 100-250. Вашиве дал господ 10 минути ќе убрзаваат и до 210-220 ќе стигнат. После 402 метри овие коли ќе се влечкаат до крајната линија со промена во брзината од помалку од 40-50кмч. Тоа се глупости.
Ама, нели кој како сака. Јас рецимо мразам стартови зошто се упропастува колата со нив, и ми се нереални. 10-20кмч летечи старт и до 402 метри, светска работа.
Како што ветив...денес снимив едно клипче на автопат од патарина Градско на правото накај Велес.
Должината на правец е негде околу 1.200 метра (што ќе забележите од клипот бидејќи одометарот беше ресетиран и стои на бордот).
Целта ми беше да ги потврдам кажувањата на поискусниот колега Deni околу бесмисленоста на трката на 1.600 метри...односно потврда или негирање на неговата теорија дека мојата кола нема да качи повеќе од 40/до 50 км на час од 402 до крајна линија од 1.600 метри.
Како што се гледа од видеото, брзината на 400 метри е околу 140 км на час...а до крај на клипот то ест до некде 1.100 метри брзината се покачува на нешто повеќе од 190 км на час.
Брзината се наголеми за 50 км на час до 1.100 метри...до крај на трка од 1.600 метри има уште 500 метра или по слободна проценka мојот автомобил ќе ја достигне својата максимална брзина.
Што значи разликата ќе биде некаде околу 80 км на час од 400 до 1.600 метра што не се совпаѓа со теоријата на мојот поискусен колега.
А за 10-те минути на Дени потребни за моето возило да стигне до 210...мислам излишно е и да се коментира...нели?
Повелете: