Гласање

Choose your destiny!

Бензин
240 (58.4%)
Дизел
171 (41.6%)

Вкупно гласови: 411

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2178016 пати)

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #16845 на: 10 Септември 2016, 23:19:46 pm »
Prva rabota CR ne e razvien od Fiat ili Alfa ili Mercedes prvin tamu e montiran.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
« Одговори #16846 на: 10 Септември 2016, 23:50:55 pm »
Цитат
After research and development by the Fiat Group, the design was acquired by the German company Robert Bosch GmbH for completion of development and refinement for mass-production. In hindsight, the sale appeared to be a strategic error for Fiat, as the new technology proved to be highly profitable. The company had little choice but to sell Bosch a licence, as it was in a poor financial state at the time and lacked the resources to complete development on its own.[5] In 1997 they extended its use for passenger cars. The first passenger car that used the common rail system was the 1997 model Alfa Romeo 156 2.4 JTD,[6] and later on that same year Mercedes-Benz introduced it in their W202 model

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Common_rail
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #16847 на: 11 Септември 2016, 00:00:49 am »
Дел од тестовите и истражувањата за ЦиАр технологиите за моторни возила се извршувани и во Источна Германија (ДДР) во средината на 80тите. Тогаш експериментирале со директно вбризгување на моторите на W50 камионот. А пред тоа, швабите-комунисти експериментирале на статични мотори. 
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #16848 на: 11 Септември 2016, 13:01:56 pm »
Дизел започнува со 1.9тди.

А и завршува.

Се друго е лош компромис.
Pros:
-снага
-екномочност
-трајност
-PD има најдобра реакција на гаста и контрола на работата на моторот, работи прецизно ко саат.
Во суштина, идеален мотор за земја како МК, каде што можеш да возиш 200 само 3 до 5 секунди.

Cons:
-бучен
-помалку груб и нерафиниран на некои вртежи
-вибрации

Има потивки и порафинирани дизелаши, потрајни само во мерцедес.

1.0тси 115кс, 0-100 10 секунди, во 2ра 100ка иде. ;D :D Моторчево доста брзо бе... :D Во полце ќе лета. :D

Oдлично, едвај чекам да го пробам.

« Последно менување: 11 Септември 2016, 20:47:27 pm LosiPatista »

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #16849 на: 11 Септември 2016, 13:34:21 pm »
Ова е иднината ЛП, малолитражни бензинци оптимизирани за работа на LPG / CNG, пакет батерии со KERS и автономија на струја од 100-200км ко за почеток.

Дизелот време е да се ограничи само на товарни возила и големи досадни возла како Ауди А4 и потешки и сите други слични шасии, кои ќе бидат тешко оданочени и ограничени само надвор од град.
Некни во Сити Мол не им работеше едната рампа па заглавив внатре 45 минути. Тогаш од прва рука видов колку е чист дизелот на VW, тие беа доминантни во Сити мол.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4396
« Одговори #16850 на: 11 Септември 2016, 20:44:34 pm »
^ а бензинец што труе и фрла сив/бел чад никад не си видел?еден тон ги имам начекано,може процентуално и да се тука некаде со дизелите кои фрлаат црно и чадат

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #16851 на: 11 Септември 2016, 20:51:42 pm »
Така лесно не нафрлај CNG пакет, оти воопшто не е ниту лесно ниту евтино да се преработи на CNG. Често седам во механичарска гаража каде што работат во место разни кршеви. Загушуваат скоро сите бензинци, очи печат од нивните отровни издувни гасови. Новите еуро5 и 6 дизелаши не би требало да испуштаат нит димче нит честичка, во следна прилика ќе сликам ауспуф на нов дизел со дпф, ќе видите дека изгледа како денот кога излегол од фабрика. Скрос чист, без прашинка.

Јас сум прв кој мрази коли што чадат.

1.0 тси изгледа импресивно на видеово, но мора да го повозам. 1.2 тси беше големо разочарување.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #16852 на: 12 Септември 2016, 09:06:44 am »
^ а бензинец што труе и фрла сив/бел чад никад не си видел?еден тон ги имам начекано,може процентуално и да се тука некаде со дизелите кои фрлаат црно и чадат

Бензинец може да фрла само син (ако гори масло) и црн чад (ако му е изместено палењето).
Сивото и белото не е чад туку е водена пареа и се случува најчесто зимно време зависно од загреаноста на моторот. Стави рака зад ауспухот ќе видиш како после 5-6 секунди ќе ти кондензираат капки вода на раката ;)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #16853 на: 12 Септември 2016, 09:58:11 am »
Нека поработи 1минута во гаража да видиш како штипат очи.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #16854 на: 12 Септември 2016, 10:21:13 am »
Некни бев заглавен во Сити мол, не ме штипеа очи ама ме болеа бели дробови и смрдеше на чад и парафин.
Очи не ме штипеа :) можда пошто сум инает на твојот хејт кон бензинците а? :D Што велиш ти, што ќе да е :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
« Одговори #16855 на: 12 Септември 2016, 10:27:46 am »

"How to kill yourself - for dummies" :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #16856 на: 12 Септември 2016, 10:40:39 am »
Миле, Не чини да тераш инает, бар еднаш кажи си колку уживаш во 2.0 тди 140. Го имам возено во 2013 Пасат и беше прекрасен. Исто така го имам возено во 2010 Оставија и работеше ко трактор, не знам зошто. Двете германски со по 80.000 км.

"How to kill yourself - for dummies" :)
welcome to mkd сервис. Да не мислиш дека некој има одвод за издувни. За да се угушиш ти треба 1 сат од 2-3 минути само добро ќе се надразниш од сулфатите.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #16857 на: 12 Септември 2016, 10:42:10 am »
Абе супер си е TDi не дека не е. ја не сум инает на дизелите, ја сум инает на твоево хард кор настапување за про-дизелите и контра-бензинците.

Фино си е тди ама не се лоши ни бензинците.

Во секој случај, после Теслата не ме интересира ни дизел ни бензин. тој концепт ми е надминат, сега ме интересираат фул електрик со паметни малолитражни бекап решенија.

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #16858 на: 15 Септември 2016, 14:11:05 pm »
Gradot London planira vo 2018 da prekine da izdava taxi licenci za dizel vozila.
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #16859 на: 15 Септември 2016, 14:13:36 pm »
Кај нив скоро секој втор дизел е декат и не ги проверуваа на издувни на технички. Само косилиците паѓаат на МОТ ;D