Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2532991 пати)

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #12645 на: 16 Октомври 2013, 19:35:14 pm »
Веќе пишав, ама или не си прочитал или не се согласуваш со пишаното. Ако не се согласуваш кажи зошто, да видиме што е проблемот.

http://forum.carclub.mk/index.php/topic,61.msg518942.html#msg518942

Ама одговор барам

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15123
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #12647 на: 16 Октомври 2013, 20:16:46 pm »
Не гледам толкав проблем во развојот на дизелите согласно со еко нормите.
Во текстот тој некој си се плашел дека дизелите немало да можат да ги исполнат еуро6 и еуро7 нормите,а веќе има дизел кој ги исполнува тие норми.
Друга работа е дека дизелот неможи да изумри никогаш,многу работи зависат од него.
Па на крај краева ке возиме тб(ако можиме се разбира). :)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #12648 на: 16 Октомври 2013, 20:21:33 pm »
Веќе пишав, ама или не си прочитал или не се согласуваш со пишаното. Ако не се согласуваш кажи зошто, да видиме што е проблемот.

http://forum.carclub.mk/index.php/topic,61.msg518942.html#msg518942

Ама одговор барам

Бараш одговор, а истиот се содржи во постот на кој што реплицираш со прашање. Maлку шашаво е тоа.

Но, нејсе, ајде од почеток. Едно по едно да идеме, без залетување.

Дали ги разликуваш концептите за „просечно“ и „максимално“? Верувам дека одговорот на ова прашање е „да“.

Доколку цената на горивото е non issue, претпоставувам дека под „перформанси“ подразбираш „максимални можни перформанси“. Така?

Ако те буни концептуализирањето на „снага“ или „перформанси“, можеби подобро ќе биде да зборуваме за „брзина“? Да пробаме така? Ајде: дали се согласуваш дека „просечна брзина“ и „максимална брзина“ се две различни нешта?

http://www.autoportal.rs/auto-vesti/strane-vesti/da-li-ce-stroziji-propisi-o-emisiji---ubiti---dizel-motore-/

Oваа вест ја имаше, Џиџи, пред страна-две. На англиски.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #12649 на: 16 Октомври 2013, 20:28:44 pm »

Во текстот тој некој си се плашел дека дизелите немало да можат да ги исполнат еуро6 и еуро7 нормите,а веќе има дизел кој ги исполнува тие норми.

Денес видов Волво камион еуро 6 кај кванташки.

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #12650 на: 16 Октомври 2013, 20:45:19 pm »
Дали ги разликуваш концептите за „просечно“ и „максимално“? Верувам дека одговорот на ова прашање е „да“.

Не знам што ти е шашаво? Убаво е елаборирано што мислам за тие твои концепти на „просечна сила“ и „максимална сила“. Твое беше да кажеш со што точно не се согласуваш од моите ставови, затоа што гледам дека пак ме прашуваш за работа на која веќе сум одговорил. Затоа ти го постирав линкот од тој стар одговор напишан пред 50 страни, не планирам пак да го пишувам истото.

Ти си тој што на концизен одговор и прашање во врска со тој одговор, одговара со прашања кои се веќе одговорени во претходниот. Само во круг се вртиш како куче кога си го брка опашот. Земи убаво прочитај што сум напишал и наведи што е тоа што ти е нејасно. Убаво со цитат за да знам на што мислиш.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7610
« Одговори #12651 на: 16 Октомври 2013, 20:46:09 pm »
Не гледам толкав проблем во развојот на дизелите согласно со еко нормите.

13.000 кубика, 450кс. Еуро 6. :) Немало да исполнат... ич ;D

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #12652 на: 16 Октомври 2013, 20:46:59 pm »

Не знам што ти е шашаво? Убаво е елаборирано што мислам за тие твои концепти на „просечна сила“ и „максимална сила“. Твое беше да кажеш со што точно не се согласуваш од моите ставови, затоа што гледам дека пак ме прашуваш за работа на која веќе сум одговорил. Затоа ти го постирав линкот од тој стар одговор напишан пред 50 страни, не планирам пак да го пишувам истото.

Ти си тој што на концизен одговор и прашање во врска со тој одговор, одговара со прашања кои се веќе одговорени во претходниот. Само во круг се вртиш како куче кога си го брка опашот. Земи убаво прочитај што сум напишал и наведи што е тоа што ти е нејасно. Убаво со цитат за да знам на што мислиш.

V,

Дали се согласуваш дека „просечна брзина“ и „максимална брзина“ се различни нешта?

(обрни вниамине дека ова е „да/не“ прашање, очекувам одговор со должина од два карактери)

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #12653 на: 16 Октомври 2013, 20:49:29 pm »
Во основно се учи што е просечно, а што максимално. Не планирам за такви банални работи да расправам тука

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #12654 на: 16 Октомври 2013, 20:52:46 pm »
ОК, од ова ќе извлечам дека твојот одговор е „да, различни нешта се“. Одлично, одиме понатаму.

Дали се согласуваш дека брзината на колата е функција од снагата на колата? И повторно „да/не“ питалица. Повелеле.

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #12655 на: 16 Октомври 2013, 21:06:06 pm »
При одредена брзина потребно е совладување на одредена сила на отпор. И што со тоа. И со мотор со 800кс и со 100кс максимална сила можеш Пунто да го движиш со 120км/ч. И при тоа и со двата произведуваш иста сила, само што тоа не е максималниот потенцијал на двата. И што со тоа. Пак без врска муабети.

При 120мк/ч ти троши 5 литри, на другиот му троши 6.5. Е сега, он немал пари да потроши 6.5 па ќе ја вози 90 за и на него да му троши 5. Тоа ти е поентата што сакаш да ја кажеш цело време. се согласувам со неа, ако стварно нема пари ќе вози споро за да заштеди. Се тоа е во ред додека не почнеш да спомнуваш некои просечни или реални сили.

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7113
« Одговори #12656 на: 16 Октомври 2013, 21:07:43 pm »
Дали се согласуваш дека брзината на колата е функција од снагата на колата моторот? И повторно „да/не“ питалица. Повелеле.

Мислам дека вака треба да биде прашањето поставено :)

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #12657 на: 16 Октомври 2013, 21:19:05 pm »
При одредена брзина потребно е совладување на одредена сила на отпор. И што со тоа. И со мотор со 800кс и со 100кс максимална сила можеш Пунто да го движиш со 120км/ч. И при тоа и со двата произведуваш иста сила, само што тоа не е максималниот потенцијал на двата. И што со тоа. Пак без врска муабети.

При 120мк/ч ти троши 5 литри, на другиот му троши 6.5. Е сега, он немал пари да потроши 6.5 па ќе ја вози 90 за и на него да му троши 5. Тоа ти е поентата што сакаш да ја кажеш цело време. се согласувам со неа, ако стварно нема пари ќе вози споро за да заштеди. Се тоа е во ред додека не почнеш да спомнуваш некои просечни или реални сили.

V,

Дали се согласуваш дека брзината на колата е функција од снагата на колата?

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #12658 на: 16 Октомври 2013, 21:23:11 pm »
Зошто гњавиш толку? Ова е кафански муабет, на форум вака не се дискутира. Кажи што ти е поентата, да расчистиме во два поста.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #12659 на: 16 Октомври 2013, 21:35:04 pm »
http://www.autoportal.rs/auto-vesti/strane-vesti/da-li-ce-stroziji-propisi-o-emisiji---ubiti---dizel-motore-/

Koga konstruiraat odreden dizel motor, proizvoditelite se trudat da zadovolat barem dve generacii na eko normi. Na primer Mivec dizelot uste pri izleguvanje bese spremen da zadovoli EUR 6 norma so mali modifikacii.  Nikoj ne e glup da frli milioni vo konstrukcija na motor koj ke bide upotrebliv 5 godini. Patem, sovremenite dizeli so site trakataski, filtri i katalizatori imaat emisija na stetni gasovi pomala duri i od dobar del na soodvetni benziski kolegi!