Гласање

Choose your destiny!

Бензин
240 (58.4%)
Дизел
171 (41.6%)

Вкупно гласови: 411

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2181103 пати)

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #10410 на: 11 Август 2013, 17:18:05 pm »
Треба да им бидеме благодарни, комарциве ги уништуваат. :)

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8948
  • Пичлеме
« Одговори #10411 на: 11 Август 2013, 17:59:26 pm »

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #10412 на: 11 Август 2013, 19:54:06 pm »
Симо, на 3:40 мислев:

Ова на дизелаш не му се случува.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #10413 на: 11 Август 2013, 20:02:34 pm »
Кабли  и свеќички, мора некој да му фрла искра за да запали. Кутрото :)

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #10414 на: 11 Август 2013, 20:08:43 pm »
За некој месец ќе бидеме дефицитарни на сол. Многу вреќи се јадат на дневна база.
А  да не збориме за гомна...
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #10415 на: 11 Август 2013, 20:28:56 pm »
Moдерното време остава траги, не само на багажникот и во багажникот. Еве што покажува погледот во хаубата на еден осмак:

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #10416 на: 11 Август 2013, 20:53:44 pm »
ЛП доста пишуваш поезија, пиши шо сакаш да кажеш за проста маса.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4002
« Одговори #10417 на: 11 Август 2013, 21:45:02 pm »
Симо, на 3:40 мислев:

Ова на дизелаш не му се случува.

Би бил многу глуп да се обидам со мојот дизел да поминам низ волку вода. Сепак поарно да го паркирам и да излезам во вода оти највеќе што мозам да зијанам така е пар чевли и нешто облека наспроти гуцнување вода низ филтерот за воздух што директно го уништува моторот. Се што ја поминува висината на мојот браник нема ни да се обидам да го поминам. А ако сака некој да види дали неговиот семоќен дизел ова го може слободно нека проба.

Цитат
Some cars have the air intake low down behind the bumper, apparently to take in warmer air from near the road surface, but it means they can't drive in more than 8" of water. It's worth checking where yours is!

As for diesel vs petrol - old style diesels can run under water aside from the air intake, but new ones would probably short out all sorts of electrics and sensors if you submerged them.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #10418 на: 11 Август 2013, 21:51:58 pm »
Јас сум пробал. Со стариот дизел проаѓав низ вода далеку над нивото на праговите. Еднаш се случи да се намокри потисната плоча, но колата не застана. И - да - SDI е полн со електроники како и секој друг модерен дизел, само што нема турбо.

Со новата кола не знам - висока е, има голем граунд клиренс, и до сега не сум нелетал на вода која ќе дојде до пола тркало, а не повеќе. Но сигурен сум дека нема да има проблем.

Но, фактот останува: со бензинец мораш многу да пазиш низ вода за да не ти угаси. Со дизел не. Сите застанати коли на ваква и слични сцени, сите до една се бензинци.

offtopic: го читам цитираното и не разбирам: зошто би било добро воздухот кој влага во моторот да биде по топол??

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #10419 на: 11 Август 2013, 21:57:12 pm »
Мене филетерт ми е до ниво на браник што значи констатацијата дека не мора да пазам е бесмислена. Има многу бензинци генерациски постари од мојата кола што полесно ќе поминат низ волку вода.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #10420 на: 11 Август 2013, 21:59:16 pm »
Мене филетерт ми е до ниво на браник што значи констатацијата дека не мора да пазам е бесмислена. Има многу бензинци генерациски постари од мојата кола што полесно ќе поминат низ волку вода.

Bo ред, но сепак застанатите коли се бензинци. Нели?

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #10421 на: 11 Август 2013, 22:01:17 pm »

Bo ред, но сепак застанатите коли се бензинци. Нели?

Застанатите коли се глупаци кои не ги почитувале препораките од производителот.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #10422 на: 11 Август 2013, 22:01:53 pm »
Лелееее луѓе мои... На Стража драстично зголемена концентрација на штетни гасови.. Како ли само чадеа и ТДИ и ЦДИ... Под покровителство на Младен Чадиковски. И тоа додека патетичен 1.5 МИВЕК косиличе им блендаше да се отстранат себеси во лентата за спори возила... Бруки.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #10423 на: 11 Август 2013, 22:08:57 pm »
Кутиите кај што е сместен филтерот за воздух обично се големи и високи (филтерот е најгоре), а имаат и дупки од доле за одвод на водата што значи дека не е страшно ако цугне малку вода (како усисивач на вода ќе работат...). Башка филтрите ако се хартиени нема да ја пропуштат водата (станува нешто како пергамент хартија), а и се заштитени со армирана мрежа од двете страна (сакам да кажам дека возилото ќе се „угуши“ и ќе застане пред да влезе вода во моторот.
Кај возилата со K&N памучни (науљени) филтри, таму постои и додаток (pre filter) за таа намена ...

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #10424 на: 11 Август 2013, 22:10:52 pm »
Кај мене е долу. Не би играл на картата дека ќе остане водата во филтерот.