Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2552879 пати)

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #8625 на: 25 Јуни 2013, 18:12:15 pm »
Колку сакаат од водно, само нека најдат трактор со атмосферски 150-60 :)
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #8626 на: 25 Јуни 2013, 18:19:28 pm »
Колку сакаат од водно, само нека најдат трактор со атмосферски 150-60 :)

За жал, повеќе нема такви.

Иначе, ако двата мотора се со иста снага, за вакви трки е бољи бензинецот поради помалата тежина на комплетот мотор+мењач, т.е. подобриот однос снага/тежина.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15127
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #8627 на: 25 Јуни 2013, 18:22:21 pm »
Јас мислам дека не би требало да им пречи ако се ‘бркаат‘ со тд.Втек за љубителите на бензин е повеќе од турбо. :D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #8628 на: 25 Јуни 2013, 19:49:48 pm »
А зошто не на велешко, против теренецот на Спортекс, кој е 500кг (50%) потежок и 10кс послаб?

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4118
« Одговори #8629 на: 25 Јуни 2013, 23:27:44 pm »

Го разбирам тоа. Не ти замерам. Но, морам да ти возвраќам заради академската одговорност: некој наивен читател од страна може да помисли дека си во право, а не си.

Значи акдамската одговорност е на високо ниво во овие дискусии па ајде да видиме што академски одговорно ќе кажете за овие два мотори (особено filipv):

Значи два актуелни истоволуменски, исто тхенолошки, различно горивни мотори од најпознати производители (ок овој вториов може со Niel Armsotorng има слетано на месечината и не го пробал никој од форумџииве, ама ај да замислиме дека постои стварно).

Каде е предноста на едниот во однос на другиот мотор и доколку не знаеме која е цената на горивото и кој мотор какво гориво користи, туку едноставно добиеме слика без име, кој мотор има подобри карактеристики на хартија?  И ако во пракса се разликува тоа од хартија, академски кажете ми зошто се разликува.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #8630 на: 25 Јуни 2013, 23:36:53 pm »
Значи два актуелни истоволуменски, исто тхенолошки, различно горивни мотори

Крај на муабетот.   :-[

А ќе си кажеш, паметни луѓе, господа, учени, разбрани... јок бре брате, тоа па тоа.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #8631 на: 25 Јуни 2013, 23:39:43 pm »
Објасни Филип, нека не ти е под чест да се потспусштиш под твоето академско ниво.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
« Одговори #8632 на: 25 Јуни 2013, 23:42:22 pm »
Јас би рекол дека во секојдневна употреба се наполно исти. Ако ги покриеш обртометрите најверојатно ќе се излажат огромен број форумџии.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #8633 на: 25 Јуни 2013, 23:43:46 pm »
Се сложуваме барем дека се исти за секојдневна употреба. Иако може да е тенчи околу вртежите.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #8634 на: 25 Јуни 2013, 23:44:37 pm »
Објасни Филип, нека не ти е под чест да се потспусштиш под твоето академско ниво.

На темата „зашто е бесмислено споредување бензинци и дизелаши со иста кубикажа“ до сеа напишав мегабајти текст. Повели прочитај низ минатите постови. А ако си прочитал, но и даље не разбираш, кажи кој точно дел не е јасен.

Искрено сум разочаран.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #8635 на: 25 Јуни 2013, 23:47:04 pm »
Споредуваме иста цена на гориво? Које повеќе ќе помине за 500 денари ?

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #8636 на: 25 Јуни 2013, 23:55:03 pm »
(ќе се отепам)

Ајде вака да пробаме. Да замислиме дека ова не е автомобилски, туку алкохоличарски форум.

И се делиме во два големи табори околу прашањето што е боље: ракија или вино?

Постојат многу, многу аргументи за или против пиво или ракија.

Но аргументот „ракија е боља пошто од едно литро ракија ќе се начукаш повеќе од едно литро вино“ е многу глуп. Да, ВИСТИНА Е дека од едно литро ракија ќе се унередиш далеку повеќе ортоколку од едно литро вино и да, ВИСТИНА Е дека литро ракија крие поголема јачина од литро вино, но аргументот и даље е глуп. Литро вино и литро ракија ниту исто коштаат, ниту исто се пијат... Еквивалентните дози ракија и вино НЕ СЕ истите - за ракија дозата е помала, за виното поголема....

Но, дали е подобро 1 чаша вино или 1 мало чавче ракија - ееее тука веќе има муабет, и можеме разумно да дебатираме што е боље.

Значи, ја не викам дека ракија и вино не се споредуваат никако, туку само не според волумен.

Ако и ова не го разбирате - ок, терајте. Ја више немам намера основни, очигледни и работи кои мислев дека на сите им се јасни да објаснувам. Тотално сум разочаран.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #8637 на: 26 Јуни 2013, 00:00:41 am »
Вториот си е појак :) Исто Nm, но во подолг опсег на вртежи, а повеќе коња во било кој опсег...
Предноста на вториот мотор е тоа што во од 1200 па до 4000 вртежи има максимален вртежен момент, и тоа што има 30 киловати повеќе од првиот. :)
Првиот од 2000 до 4000 вртежи има 75-125kw и 350-300Nm
Вториот од 2000 до 4000 вртежи има 75-150кw и 350 Nm
Јас во тој опсег возам и вториот ми е подобар доколку не земеме потрошувачка и други параметри.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #8638 на: 26 Јуни 2013, 00:04:02 am »
По што сакаш да ги споредиш ракијата и виното?

Јас колите не ти ги споредив по волимен примарно, ете ти ги торкот во опсег на вртежи.

Но кажи ми ти како ги спореди ракијата и виното, оти јас не ги споредувам.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #8639 на: 26 Јуни 2013, 00:05:22 am »
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Значи два актуелни истоволуменски, исто тхенолошки, различно горивни мотори од најпознати производители (ок овој вториов може со Niel Armsotorng има слетано на месечината и не го пробал никој од форумџииве, ама ај да замислиме дека постои стварно).

Каде е предноста на едниот во однос на другиот мотор и доколку не знаеме која е цената на горивото и кој мотор какво гориво користи, туку едноставно добиеме слика без име, кој мотор има подобри карактеристики на хартија?  И ако во пракса се разликува тоа од хартија, академски кажете ми зошто се разликува.

Тој десно е појак. Има ист торк на отприлика ист опсег, ама иде до 6000, што на крај резултира со 30KW поголема сила (~25% повеќе од левиот). Доколку ги поврзеш со менувачи со кои во прв пренос ќе стигнат до лимитер на при иста брзина, десниот исто така ќе има и повеќе сила на ниски вртежи зошто ќе биде во пренос со 30% помал делител (30% повеќе максимални вртежи).

Кој знае малку интеграли или проста математика лесно ќе ги забележи разликите.

Инаку вториот график е одвратно поставен, наместо од нула почнува од 100, цртан е ко да се земени само 3 вредности за торк ...

« Последно менување: 26 Јуни 2013, 00:32:21 am V »