Гласање

Choose your destiny!

Бензин
239 (58.3%)
Дизел
171 (41.7%)

Вкупно гласови: 410

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 1990614 пати)

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8535
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #570 на: 13 Јануари 2012, 14:58:25 pm »
Aко по спецификација њ 1 секунда и 14 км тогаш во реалност е 3сек. и 25 км . И нека ти биде 4 литра.

ДА ВРЕДИ!

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #571 на: 13 Јануари 2012, 15:00:09 pm »
Aко по спецификација њ 1 секунда и 14 км тогаш во реалност е 3сек. и 25 км . И нека ти биде 4 литра.

ДА ВРЕДИ!

ова го кажуваш од срце а не од ум

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #572 на: 13 Јануари 2012, 15:00:56 pm »
Ееееехееее друже сега што направи, претеризам. а ние што возиме а бензинци ич да не одиме да претицуваме. Секоја кола кога ќе ја научиш ќе си ја возиш според потреба.

Признавам дека малку претерав, ама спореди а.дизел и а.бенз со ИСТО коња. Што мислиш, со кој ќе претицаш полесно?

Верувај освен фактор потрошња џабе све зборуваш.

Не е. Дизелот има многу убава дистрибуција на моментот.

А највише забораваш за фактор мерак, кеиф. Ипак ние сме на форум за коли, со мерак према колите и возбудувањато кои ги нудат. Мала и занемарлива е цената што ја спомнуваш за еден мерак.

Мене дизелите ми прават многу повеќе мерак за возење отколку бензинците (TSI не сум возел! да пробам па ќе кажам).

Зашто не цитираш постови кои не ти одговараат? Како на дечкото горе TSI.

Ох, ништо не избегавам намерно. Реплицирам само таму каде што имам забелешки. Башка што TSI не сум возел никогаш за жал. :-(

Ако има нешто специфично за кое што би сакал да го чуеш моето мислење - те молам копипејстај го - со задоволство ќе пишам.

Peace!

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #573 на: 13 Јануари 2012, 15:01:59 pm »

ДА ВРЕДИ!

Инает :-)

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #574 на: 13 Јануари 2012, 15:02:04 pm »
@mmm121

Точно така. Парите никогаш нема да ми бидат во ум. Само а ги имам толку колку ми требаат ништо више.

Башка

потрошувачката вака се гледа

Combined:   29.8 mpg (7.9 L/100Km)
Combined:   40.5 mpg (5.8 L/100Km)

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7690
  • Хорска Секција
« Одговори #575 на: 13 Јануари 2012, 15:04:20 pm »
Dizelot ako vozis celo vreme vo zona kadesto gi imas site Nm na raspolaganje,kako sto vikate ODMA i SEGA....  nema da trosi malce
Ц..ц..ц...Така е! :D А за разлика од дизелот, бензинецот кога го возиш во зона каде ги има сите NM троши сосема малку. Дури и со зголемување на вртежите по максималниот вртежен момент потрошувачката кај бензинците опаѓа! Поготово кај атмосферските бензинци!

Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен mmm121

• Сениор
« Одговори #576 на: 13 Јануари 2012, 15:04:34 pm »
@mmm121

Точно така. Парите никогаш нема да ми бидат во ум. Само а ги имам толку колку ми требаат ништо више.

Башка

Алфата колку ти троши комбинирано? по твоите пресметки

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #577 на: 13 Јануари 2012, 15:08:04 pm »
@mmm121

Башка

Никогаш не разбрав зашто луѓето се мачат со ПРЕСТМЕТКИ за потрошувачка, декларирани ПОДАТОЦИ, што-ти-ја-знам, кога потрошувачката многу лесно СЕ ГЛЕДА. Пуниш до горе, возиш, гледаш колку треба да допуниш.

Произведувачот може да декларира што сака, пресметките може да кажат што сакаат, ултимативно ништо од тоа не е потребно пошто се ГЛЕДА кога ќе исклучи пиштолот.

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #578 на: 13 Јануари 2012, 15:08:35 pm »
@filipv

Скроз смирено пишувам да не ме сватиш погрешно...

Сите работи што ги пишуваш во дадени моменти имаат предност.

Ако ти претицуваш шлепер со дизел а вози 100 км и да кажеме тебе 3 ти иде до 5 обрт.  ќе се изгуби у шалтање. Додека кај бензинец ќе отидеш со 2 до 7200 да кажеме(чисто лупам да ме рабереш, неможам да пресметувам точно за точен пример, мнгу време би ми требало.). Ама тоа се се дадени моменти кои не се вредни да се спомињаат.  Секој си ја знае колата и знае да искористи тоа што го има максимално.

И пак останува потршувачката.

@mmm121

Башка

@mmm121

Башка

Никогаш не разбрав зашто луѓето се мачат со ПРЕСТМЕТКИ за потрошувачка, декларирани ПОДАТОЦИ, што-ти-ја-знам, кога потрошувачката многу лесно СЕ ГЛЕДА. Пуниш до горе, возиш, гледаш колку треба да допуниш.

Произведувачот може да декларира што сака, пресметките може да кажат што сакаат, ултимативно ништо од тоа не е потребно пошто се ГЛЕДА кога ќе исклучи пиштолот.

Алфата троши 10 бензин комбинирано.

Филип потполно се сложувам со тебе.

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #579 на: 13 Јануари 2012, 15:09:08 pm »
Dizelot ako vozis celo vreme vo zona kadesto gi imas site Nm na raspolaganje,kako sto vikate ODMA i SEGA....  nema da trosi malce
Ц..ц..ц...Така е! А за разлика од дизелот, бензинецот кога го возиш во зона каде ги има сите NM трошу сосема малку. Дури и со зголемување на вртежите по максималниот вртежен момент потрошувачката кај бензинците опаѓа! Поготово кај атмосферските бензинци!

Ne kazav deka kaj benzincite opaga,tuku sakav da kazam deka dizelite ne gi vozat celo vreme vo zona kade sto cela sila im e na raspolaganje......
kako sto napisaa ODMA i SEGA...
Vo zonata na obrtai kadesto najcesto se vozat dizelite se mrtvi
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #580 на: 13 Јануари 2012, 15:11:09 pm »
Ne kazav deka kaj benzincite opaga,tuku sakav da kazam deka dizelite ne gi vozat celo vreme vo zona kade sto cela sila im e na raspolaganje......
kako sto napisaa ODMA i SEGA...
Vo zonata na obrtai kadesto najcesto se vozat dizelite se mrtvi

Јасно е што сакаш да кажеш, ама тоа просто не е вистина. Токму обратно е од ова што го кажуваш. Сите дизелите ги возат меѓу 1500 и 2500 обртаи поголемиот дел од времето и токму таму е макс торк.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #581 на: 13 Јануари 2012, 15:15:11 pm »
Ако ти претицуваш шлепер со дизел а вози 100 км и да кажеме тебе 3 ти иде до 5 обрт.  ќе се изгуби у шалтање. Додека кај бензинец ќе отидеш со 2 до 7200 да кажеме(чисто лупам да ме рабереш, неможам да пресметувам точно за точен пример, мнгу време би ми требало.). Ама тоа се се дадени моменти кои не се вредни да се спомињаат.  Секој си ја знае колата и знае да искористи тоа што го има максимално.

Хм... штознам. Ја кога претицам шлепер не шалтам воопшто. Само стискам на гас до крај и моторот весело повлекува уште од под 2000 рпм. Крстарам - да речеме - на 1800 рпм, шлепер пред мене и само гас. Иде. Кај бензинец морам да шалтам у пониска брзина (и да, тогаш ќе повлече боље од дизелашот ради оној пик на графикот за снага).

За мене лично и ќефот. Дури и да беше иста потрошувачката на пари меѓу бензин и дизел, пак би одбрал дизел ради поголемиот ќеф при возењето. А ќефот е поголем затоа што ПРОСЕЧНАТА снага е поголема (за разлика од максималната која никад не се ни постигнува во нормално возење).

Прашање до тебе: си возел модерен комон-реил турбодизел?

Отсутен mmm121

• Сениор
« Одговори #582 на: 13 Јануари 2012, 15:15:34 pm »
@filipv

Скроз смирено пишувам да не ме сватиш погрешно...

Сите работи што ги пишуваш во дадени моменти имаат предност.

Ако ти претицуваш шлепер со дизел а вози 100 км и да кажеме тебе 3 ти иде до 5 обрт.  ќе се изгуби у шалтање. Додека кај бензинец ќе отидеш со 2 до 7200 да кажеме(чисто лупам да ме рабереш, неможам да пресметувам точно за точен пример, мнгу време би ми требало.). Ама тоа се се дадени моменти кои не се вредни да се спомињаат.  Секој си ја знае колата и знае да искористи тоа што го има максимално.

@mmm121

Башка

@mmm121

Башка

Алфата троши 10 бензин комбинирано.

Филип потполно се сложувам со тебе.

па добро значи се разбираме, бензинот има мала предност  ...... само мој заклучок е дека разликите во перформанси не се толку големи а помалата потрошувачка на дизелот е осетна.

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #583 на: 13 Јануари 2012, 15:18:47 pm »
@filipv

Не сум.

Не ни сумљам дека е добар, знам дека е предобар. Кога би можел нема ни да размислам да го земам. Ама преферирам бензин.

Има некои моменти кои мене ми прават задоволство толку големо колку оргазам при големи обртаи и прекрасен звук кој ниеден дизел неможе да го даде, ма колку и да е напреден. БАР за СЕГА.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11751
  • Архитект
« Одговори #584 на: 13 Јануари 2012, 15:26:22 pm »
Јас прв пат имав подолго искуство со модерен дизел. 1.4 тдци, 68 коњи, во Форд паковање. Направив околу 700км, со него низ македонијава, за празнициве. И можам да кажам дека секој километар, плачев по мојот лансер. Како првен е многу груб во својата работа. Нема нежен момент, се се дешава наеднаш, како што кажа Филип, ама тоа наеднаш лесно испарува и немаш никаква контрола. Посебно на снег, или шлафова или гасни. Ужас. Да за претицување стискаш само гас и одма влечи, ама пак кога крузам со лансерот 100 - 110, обртаите ми се на 2500- 3000, па тогаш да му дадам полна ќе откорни исто така добро.
И најмногу од се ми фалеше downshift, нема подобро чувство на мивек-от да му дадеш 3та, на 100ка, да рокни над 4-5к обртаи, да се разбуди Хирошима !!

И дали би купил дизел? Да, ама не за мене. ;D ;D