Гласање

Choose your destiny!

Бензин
239 (58.3%)
Дизел
171 (41.7%)

Вкупно гласови: 410

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 1923848 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #3645 на: 28 Јануари 2013, 17:02:57 pm »
Дали планско возење подразбира во 23.00 часот навечер фаќајќи зелен бран на булеварите? Да знам, така да планирам да се враќам од работа... и да одам во 03.00 да одам натака.. НЕ ставам пари, само чисто ме интересира планот...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #3646 на: 28 Јануари 2013, 17:08:10 pm »
Дали планско возење подразбира во 23.00 часот навечер фаќајќи зелен бран на булеварите? Да знам, така да планирам да се враќам од работа... и да одам во 03.00 да одам натака.. НЕ ставам пари, само чисто ме интересира планот...

Не. Нема финти. Нема заобиколници, нема празни улици. НЕМА ФИНТИ.

Само да не се најголемите шпицови со проаѓање на семафор од 3 пати, тогаш потрошњата се качува на околу 6 - 6 и нешто. На пример, вожња низ центарот на скопје меѓу 18 и 20 часот.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #3647 на: 28 Јануари 2013, 17:15:48 pm »
Ок, ајде одреди ја рутата, јас ќе те пратам со стилото, да ја видиме разликата. Финтата постои и е очигчедно меѓу 18 и 20 ;) Мојата градска рута е 95% во период од 8 до 18.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #3648 на: 28 Јануари 2013, 17:18:12 pm »
бордот на рено-нисан е многу оптимистички настроен и прчот така викаше па искочи 4.хх литри скопје-куманово(1 правец)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #3649 на: 28 Јануари 2013, 17:20:12 pm »
И тој факт ќе го прифатам. Знам дека е оптимистички, поготово кај дизелите, но ајде, ќе простам 1/2 литро „лажење“.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #3650 на: 28 Јануари 2013, 17:21:27 pm »
Абе си троши и дизел по град.
105 коња еве:
Просек еве 6.5 кај мене, ако силуваш ептен (гас на семафори и на наредните кочење, т.е побрз си од зелениот бран  :D )  8 знае да отиде, ако се влечеш и успоруваш без кочење околу 5 ке потроши. А и тоа со зелениот бран е пробано...тогаш и 4-4.5 литри на 100км се вадат :D
'Ако тестирате најдобро едниот со дизел, другиот со бензин и еден позади друг. Прво возење како што му одговара на едниот, второ возење како што му одговара на другиот.

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #3651 на: 28 Јануари 2013, 17:31:19 pm »
нема што да се докажува,дизелот помалце троши,може да се споредува плин со дизел

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #3652 на: 28 Јануари 2013, 17:33:50 pm »
нема што да се докажува,дизелот помалце троши,може да се споредува плин со дизел
Разликата да се види колку е при мирно и при агресивно возење :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #3653 на: 28 Јануари 2013, 17:43:06 pm »
Споредбата ќе се направи да се покаже дека разликите не се толку драматични колку што се прикажуваат. Далеку од тоа дека треба да се очекува бензинец со исто коњски сили ќе троши помалку од дизелаш.

Quashkai:
fuel consumption

City     6.2 L/100Km
Highway 5 L/100Km
Combined  5.4 L/100Km

Stilo
City    8.2 L/100Km
Highway    5.5 L/100Km
Combined    6.5 L/100Km

Ако FilipV може (теоретски) да ја симне градската потрошувачка на Кашкаито на ниво на вонградска, зошто не би можел јас да го направам истото со истиот теоретски можен режим на возење низ градов? :)

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #3654 на: 28 Јануари 2013, 17:45:29 pm »
Затоа што дизел је чудо. Иде подобро од бензин, троши 10 литра помалку, и трае многу повеќе и поефтин е за одржување. И секако се тоа собрано, заедно со одличниот звук и возбуда во возењето, претставува идеален мотор и за секој ден, и за викенд забава.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #3655 на: 28 Јануари 2013, 17:49:37 pm »
и со овие бројки разликата на 100км е да речеме голема
6 Литри нафта х 70ден. 420ден.=100км
8 литри бензин х80ден. 640ден.=100км

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2748
  • Слобода или смрт
« Одговори #3656 на: 28 Јануари 2013, 17:59:12 pm »
Корса бензин штип скопје штип и плус еден ден возење низ  штип
На поаѓање према скопје напунета пуна боца колку собира. При дополнување наредниот ден исто така на отворено односно колку собере додека се наполни полна и  собра 490 денара плин.

Возена исклучиво на плин бидејќи бензинската пумпа не работи!!! Дизелот поекономичен од ова тешко!

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #3657 на: 28 Јануари 2013, 18:04:10 pm »
@Smichka, Разликата во ЦЕНАТА на горивата не е каратерна особина на моторот. Потрошувачката (може да се каже дека) е. Цената на бензинот е повисока од политички причини кај нас. Комбинираната и потрошувачката на отворен пат кажуваат дека разликите не се така големи. Недај боже да улета и турбокомпресор кај бензинците. Потрошувачката остана, снагата отиде јабана! :)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #3658 на: 28 Јануари 2013, 18:24:45 pm »
Ајмо за лепо друштво, тазе фоткица, штракната сеа.

релација центар - аеродром - ново лисиче - аеродром - тафталиџе.

палам мотор, ресетирам борд, стигам до крајната дестинација и сликам.

без гасење мотор на семафор, без влечкање, најнормална вожња (моја)

малце се заебувам што ви ја праќам сеа, а не откако ќе се кладиме, али шта је ту је

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4221
« Одговори #3659 на: 28 Јануари 2013, 18:28:13 pm »
не ја отвара сликата