Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2551306 пати)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #17505 на: 06 Јануари 2017, 21:12:33 pm »
Члинки да се јави да кажи како пали дизелашот негов и колку троши.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4290
« Одговори #17506 на: 06 Јануари 2017, 21:14:46 pm »
Стегаш еднаш на старт се вклучва контактот, после тоа стегаш уште еднаш старт и се вклучваат греачите па почнува да вергла.

Не знам какви се.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16793
  • Keep it 100

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #17508 на: 06 Јануари 2017, 22:11:21 pm »
Објавена беше пред 2 страни. Дизел од 12 литри загадува помалку од дизел од 2 литри. Има смисла. 90% лажни вести.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44961
  • Il Moderatore
« Одговори #17509 на: 06 Јануари 2017, 22:13:44 pm »
Тешкашите користат уреа/дпф систем, за разлика од овие само со дпф, уреата е поефикасна во справување со штетните емисии.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #17510 на: 06 Јануари 2017, 22:24:54 pm »
Досадни се како вести од Курир. Колку години ќе чекаме за бензинската хајка. Повтараат како папагали.

http://www.caradvice.com.au/262537/direct-injection-petrol-engines-produce-1000-times-particles-older-engines-study/

Mercedes i VW веќе воведоа DPF кај бензинците. Толку ли се глупи новинарите или толку е се контролирано од корпорациите што не може да излезат 'резултатите од теститирањето' на косилиците. Бензинците се исто така огромни загадувачи. Скоро секој ден брчи во сервисот по некој бензинец, за 3 минути станува неподнослива смрдеата , очите печат.

Ако сме реални, единствен ауспух што е чист е оној на новите дизели со дпф, и тоа до 100.000-150.000км. Ауспухот од внатрешната страна ја има сребрено/сивата боја, како денот кога излегол од фабрика. Ниеден бензинец нема чист ауспух. Поновите бензинци со директно се огромни загадувачи, скандалот се одложува од година за година, уште се молзи VW.

Ако сака држава да го реши проблемот треба да финансира промена на катализатор кај сите возила, затоа што кај 70% од возилата катализаторот е дотрајан а никој нема да даде 500 евра за промена. Не е исто 500 евра за македонец и за германец, Нека финансира државата и ќе имаме почисти возила.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34463
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #17511 на: 06 Јануари 2017, 22:50:45 pm »
Кај мене ауспухот од внатре е иста боја како од надвор, лимено метална боја, а кај кадетот е матно сива боја.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4130
« Одговори #17512 на: 06 Јануари 2017, 22:53:44 pm »
И кај мене после 218.000км ауспухот е ист како првиот ден. Чист без ни тронка од било какви наслаги.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #17513 на: 06 Јануари 2017, 22:55:24 pm »
И покрај тоа што ГДИ произведуваат ПМ честици, сепак се „мачји кашаљ“ спрема дизелите. Си го знае лошко тоа. Ќе ги спореди и „филтрите“ на бензинците со оние на дизелите за некое време. Кај бензинците ќе бидат во склоп на катализаторот и сега се вика 4-way catalytic converter, наместо 3-way catalytic converter. Кај дизелите - куп електроника и сензори за еден ДПФ. И пак мора даа лажираат резултати.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2654
« Одговори #17514 на: 06 Јануари 2017, 23:23:53 pm »
дечки, како со тракторите деновиве ;D ЛШ што имаш ти да кажеш, како се справуваш со ладното :)
Еве го во затворена гаража стои, пали без проблем како летно време. Кога ќе запали знае да затресе така, да се расони, и мака нема после. :)

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3345
« Одговори #17515 на: 07 Јануари 2017, 00:15:43 am »
И покрај тоа што ГДИ произведуваат ПМ честици, сепак се „мачји кашаљ“ спрема дизелите. Си го знае лошко тоа. Ќе ги спореди и „филтрите“ на бензинците со оние на дизелите за некое време. Кај бензинците ќе бидат во склоп на катализаторот и сега се вика 4-way catalytic converter, наместо 3-way catalytic converter. Кај дизелите - куп електроника и сензори за еден ДПФ. И пак мора даа лажираат резултати.

Симо, Ignorance is bliss.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10610
« Одговори #17516 на: 07 Јануари 2017, 04:31:18 am »
Стегаш еднаш на старт се вклучва контактот, после тоа стегаш уште еднаш старт и се вклучваат греачите па почнува да вергла.

Не знам какви се.
Напредува технологијава може да има и некои помапредни греачи па не им треба предгревање...
Кај мене работат минута ипол од како ќе запали...

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #17517 на: 07 Јануари 2017, 08:27:12 am »

Не знам какви се.
Напредува технологијава може да има и некои помапредни греачи па не им треба предгревање...
Кај мене работат минута ипол од како ќе запали...
Се е можно, не сум упатен многу во тие технологии, можда им е доволно времето на верглање, за да кренат убава температура, за да може горивото да биде добро атомизирано кога е ладно.

Симо, Ignorance is bliss.

Аа, и најголема забава ми е споредбата на чистотата на ауспухот на дизеливе и бензинците што ја прави :D
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #17518 на: 07 Јануари 2017, 11:57:38 am »
Сликај го ауспухот на најголемиот бензински загадувач во Скопје.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #17519 на: 07 Јануари 2017, 12:11:33 pm »
Знаеш зошто се прави гареж на турбо-бензинците?  
Знаеш што се случува со смешата кога побаруваш повеќе снага од турбо-бензинецот?
Знаеш што се случува со согорувањето кога имаш побогата смеша (кај турбашите и до 10:1)?
Знаеш колку има врска тоа со ПМ честичките?

Поздрав лошко, имај убаво детство :-*
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!