Гласање

Choose your destiny!

Бензин
239 (58.3%)
Дизел
171 (41.7%)

Вкупно гласови: 410

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 1886783 пати)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #14190 на: 21 Јануари 2014, 17:28:06 pm »

Од што сум пријатно изненаден:

1. Моторот. Умот цело време ми тераше накај 2.0 dci, пошто количево е малку тешкичко, но после едно демо-возење со четири души у кола (јас, жена ми и двајца вработени во салонот на „Нисан“) сите недоумици се изгубија: моторчево од 105 коња влече ко лудо! Малку ми фали мускулот на ултра-ниски вртежи со кој уживав на претходното ауто (1.9 SDI) али све је то ствар навике - се вози ко бензинец, на малку повисоки вртежи и тогаш лета! Никогаш не сум дошол во возачка ситуација во која сум посакал поголема кубикажа или коњи.

;D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43651
  • Il Moderatore
« Одговори #14191 на: 21 Јануари 2014, 19:42:10 pm »
Аууу, исцепуење ко` женски гаќи :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #14192 на: 21 Јануари 2014, 19:51:13 pm »
На високи незнам дали влече. Споредено со други комон реилови.

Фиатот е константен до 4000.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #14193 на: 21 Јануари 2014, 19:59:39 pm »

Од што сум пријатно изненаден:

1. Моторот. Умот цело време ми тераше накај 2.0 dci, пошто количево е малку тешкичко, но после едно демо-возење со четири души у кола (јас, жена ми и двајца вработени во салонот на „Нисан“) сите недоумици се изгубија: моторчево од 105 коња влече ко лудо! Малку ми фали мускулот на ултра-ниски вртежи со кој уживав на претходното ауто (1.9 SDI) али све је то ствар навике - се вози ко бензинец, на малку повисоки вртежи и тогаш лета! Никогаш не сум дошол во возачка ситуација во која сум посакал поголема кубикажа или коњи.

;D

Ова е втор пат некој да ми ја цитира оваа иста изјава, но јас и понатаму не разбирам што е проблемот со неа, т.е. зашто ме цитирате.

Кога велам „малку повисоки вртежи“, како што е и објаснето, мислам на „малку повисоки вртежи од претходното ауто 1.9 сди“ или ти како бензинец, тргнувајќи од точната претпоставка дека бензинците шалтаат меѓу 2 и 3 бона вртежи. На СДИ-то ретко идев до 3000 рпм. Само на аутопут.

Влече. Има мал пад на моментот, ама и даље го има охохо... ако више има потреба да се тегне.

Брао за него.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43651
  • Il Moderatore
« Одговори #14194 на: 21 Јануари 2014, 20:45:40 pm »

Пробај тек со 1.6 фиат-овиот спореди..

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #14195 на: 21 Јануари 2014, 21:01:39 pm »
А тек турбо бензин што прави, од 1800 до 6500 е константен ;D

I’m so mean, I make medicine sick

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #14196 на: 21 Јануари 2014, 21:13:09 pm »
"Константен".

Далеку од 6500.

И ова е до 6000...

Константност до 7500...

Присутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3862
« Одговори #14197 на: 21 Јануари 2014, 21:25:25 pm »
има и некои вакви:

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #14198 на: 21 Јануари 2014, 21:46:23 pm »
Сега е константен, претходно не беше :)

Ок, ајде излажав, до кај 6100-6200 не се осеќа пад во силата
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #14199 на: 21 Јануари 2014, 22:05:17 pm »

Ќе фатам бронхитис и рак само од што го гледам клипов.

сва среќа што ова се дешава во аустралија-квинсленд... немаат они никаков проблем со загадување... инаку ке го распнеа комшиите на крст..
« Последно менување: 21 Јануари 2014, 22:15:19 pm onak »
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #14200 на: 22 Јануари 2014, 08:20:54 am »
Таму нема ЕУ да им наметне правила.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #14201 на: 22 Јануари 2014, 08:50:53 am »
си имаат они свои, не помалку строги правила, ич да не им се сеќираш

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #14202 на: 24 Јануари 2014, 15:38:22 pm »
Голфот СДИ ако е спор, ние што возиме 1,4 бензин џанам ракети возиме.

На стража пред извесно време за да држам темпо со Поло СДИ требаше да сум во ранг од 5 до 6,5 рпм. Кога со судни маки ми се отвори правец за да го поминам, ме погледна чудно, а и што нема да ме гледа, мојава колава вришти, иако вози дизел мојот мотор на 20 метри од него го слуша погласно од неговиот зошто он си вози на ~2500 рпм.
И да во тие 500 метри кога го поминував мојата кола беше појака од неговата, и го искористив максимумот, ама он пак побрзо стигна до Скопје од мене, јас само 500 метри а он 170 км си го користеше максимумот од колата.

Па добро ова не е класична трка, ова е "трка", еден вид тест, паралелна споредба на косилица и современ турбо дизелаш. Плус кај нас на секои 300 метра има семафор, така што и нема да се развие голема брзина. Али добро, чим цвикаш при ваква пружена прилика, не урлај толку гласно за тоа колку се посупериорни дизелите у реалност.

Абе имењак, некој грешно се сваќа муабетот.
Во трка на 200-300 метри или од семафор до семафор, ти може ќе си побрз и од БМВ 530 дизел, ама тоа не тема на муабет.
Колку од времето ти од семафор до семафор возиш со пуна гас? Колку од времето кога возиш на автопат си во опсег од 5000 до 6500 рпм. Да твојата, мојата и други бензинци идат толку и повремено се возат на тие вртежи, ама тоа не е релаксирано возење, ако така ја извозиш стража од доле до горе или немора Стража, било кој подолг превој, има да го стопиш воланот од стискање и напнатост. Тука станува муабет дека СДИ ќе го направи истото што ти на високи вртежи, само со СДИ ќе бидеш порелаксиран и на пониски вртежи, нема да си напнат. Тука ја исклучуваме потрошувачката.
И стојам на тоа, дека на дадена релација, пример, Скопје - Охрид, на правците бензинецот можда ќе е побрз на меѓузабрзување, ама тука нема потреба од меѓузабрзување, автопат е и држиш константно темпо од 100-120 км/ч, на превои СДИ е далеку порелаксиран и подобар за возење.

Во трка на 200-300-400 метри низ град СДИ-то има да изгуби и од Пони точак.

Double KILL!

А станува збор за најслабиот дизелаш на планетата, со најспоро време 0-100 и најмала максимална брзина од сите возила. Дури ни турбо нема.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #14203 на: 24 Јануари 2014, 16:09:15 pm »
значи и филипв стана трол...

Не, трол не е оној кој тврди нешто наспроти утврдените предрасуди безумно прифатени од мнозинството. Друго е трол.

стигнавме до ниво да го величиме сди

заслужено!

ќе прочита некој што не те знае ќе ти се смее бе човек

За да се смее треба не само мене да не ме знае, туку и сди-то да не го знае. И, да, треба да не разбира што е точно коњажа и што точно таа значи кај коли со фиксни степени на пренос.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20107
« Одговори #14204 на: 24 Јануари 2014, 16:11:00 pm »
А што демек кога претекнуваш со дизелот не вртиш до 4000.