Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2531156 пати)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4591
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #12855 на: 18 Октомври 2013, 23:49:12 pm »
И 2.0 тди не ја качува нагоре у 5та на тие обртаи,у 4та да.мене ми е битно да немора да ја возам на повисоки за да ми биде потивка вожњата,затоа и прашав.ако тебе ти е глупост тоа океј

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #12856 на: 19 Октомври 2013, 00:02:11 am »
Би купил бензинец Гојдо? Едно време беше реален дечко (кон зачетоците на темава)...

Мојата реалност на почетокот на темава е иста и на крајот од темава и воедно за цело време е дијаметрално спротивна од „реалноста“ на ЛП и ФилипВ.

Ако треба да бирам меѓу атмосферски и турбо мотор бирам турбо! Ако треба да бирам меѓу турбо-бензинец и турбо-дизел и ценовната разлика е прифатлива и исплатлива тогаш бирам турбо-дизел поради поголемата економичност(возам 20kkm годишно) и поголемата доверливост (проверени се со години наназад за разлика од ТБ кои само што се појавија на пазарот). Ако треба да бирам помеѓу атмо-бензинец и турбо-дизел со слични  максимални моќности, секогаш бирам турбо-дизел. Ако треба да бирам помеѓу атмо-бенизнец и атмо-дизел секогаш бирам атмо-бензинец. Ако треба да бирам атмо-бензинец со над 40% поголема максимална моќност од максималната на турбо-дизелот, секогаш бирам атмо-бенизнец и му ставам плин.

Што друго не ти е јасно?
Ја само ќе се согласам. Ете ова е раелноста, кој и да се инати нека си го прочита постов ;D

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #12857 на: 19 Октомври 2013, 00:58:20 am »
баш така.. тоа е реалноста... сем што во прашање се вкусови. значи повторувам, во целост се согласувам со текстот на гојдо, освен што од моја гледна точка во ниеден момент не бирам дизел... чисто од кеиф де...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #12858 на: 19 Октомври 2013, 01:22:23 am »
Чекај, чекај.. Гојдо во неколку варијанти одбира дизел, ти во целост се согласуваш, само не би одбрал дизел.

What?

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7112
« Одговори #12859 на: 19 Октомври 2013, 01:53:20 am »
Збуни го непријателот ;D

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #12860 на: 19 Октомври 2013, 02:00:11 am »
220кс (тб) вс 140 (тд) е валидна споредба исто како што е валидна и 105кс (тд) вс 170кс (тб), но 160кс (тд) вс 160кс (тб) не е валидна споредба. 'Nuff said плинаши.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #12861 на: 19 Октомври 2013, 02:17:46 am »
Чекај, чекај.. Гојдо во неколку варијанти одбира дизел, ти во целост се согласуваш, само не би одбрал дизел.

What?

што е нејасно?

се согласувам со постот на гојдо... ама за кеиф велам дека не одбирам дизел во ниедна верзија... што е тука нејасно? значи за кеиф НЕ ВОЗАМ ДИЗЕЛ, пошто не ми праи кеиф... додека можам да си ги плаќам кејфовите, ке терам со тоа мото.. кога нема да можам, ке мењаме мото... сега појасно е?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #12862 на: 19 Октомври 2013, 02:23:09 am »
220кс (тб) вс 140 (тд) е валидна споредба исто како што е валидна и 105кс (тд) вс 170кс (тб), но 160кс (тд) вс 160кс (тб) не е валидна споредба. 'Nuff said плинаши.

Која е поентата да споредувате мотори по кс, кога не планирате да ги возите во горниот дел од вртежите?

Ај да се во нешто друго исти, ама во цена се различни, во зафатнина различни, само по кс се исти. Главен гритериум за споредба ви е мерка што кажува кој е подобар за тркање, а цело време дискутирате за опуштено возење при ниски вртежи. Не знам кои се тие што треба да си ја преиспитаат логиката.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #12863 на: 19 Октомври 2013, 02:25:14 am »
А по што ќе ги споредуваш ако не по јачина?

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #12864 на: 19 Октомври 2013, 02:27:46 am »
По цена, по јачина во опсегот во кој ја возиш. Зошто да ги споредуваш по опсегот во кој не ја возиш?

edit: Ако во долниот опсег и цената се исти и ако не планираш да ја газиш над 4000, предноста на бензинецот во тој опсег за тебе нема никакво значење, но затоа многу ти значи пониската потрошувачка кај дизелот. Ова е пример за валидна споредба во која дизелот излегува како победник за потребите на најголем дел од луѓето.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #12865 на: 19 Октомври 2013, 02:30:38 am »
Зошто по цена? Цената ја возиш ти?

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #12866 на: 19 Октомври 2013, 02:31:22 am »
за цена возиш.. тоа сакаше да каже...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #12867 на: 19 Октомври 2013, 03:30:49 am »
По цена, по јачина во опсегот во кој ја возиш. Зошто да ги споредуваш по опсегот во кој не ја возиш?

edit: Ако во долниот опсег и цената се исти и ако не планираш да ја газиш над 4000, предноста на бензинецот во тој опсег за тебе нема никакво значење, но затоа многу ти значи пониската потрошувачка кај дизелот. Ова е пример за валидна споредба во која дизелот излегува како победник за потребите на најголем дел од луѓето.
Така е! И за да биде точен исказот дека два мотори имаат иста моќност треба да имаат иста/слична моќност во цел опсег на вртежи, а не само во една единствена точка или област во која се вози занемарлив период од времето.

И кога со таков пристап ќе направиме споредба пак ќе се вратиме на првичната генерална констатација дека (турбо)дизелите се многу поекономични, а сите останати предности се на страната на бензинците освен доверливоста кога станува збор за некои турбо-бенизнци.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #12868 на: 19 Октомври 2013, 03:44:35 am »
http://www.zeperfs.com/en/duel4563-4626.htm
Имаат слична распределба на моќноста низ вртежите што значи имаат слични опсези на моќност. What say you?

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #12869 на: 19 Октомври 2013, 03:51:03 am »
Слична цена, приближно исти перформанси на ниски вртежи, иако мала предност има GTI, многу поголема предност има во горниот опсег, а дизелот нормално има подобра потрошувачка. Многу пати е даден примеров и донесени се истите заклучоци. Исто така ова е добар показател за предностите на двата типа на мотори.