Автор Тема: Искуства со услуги и цени по официјалните сервиси  (Прочитано 553793 пати)

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 787
Одг: Искуства со услуги и цени по официјалните сервиси
« Одговори #2295 на: 11 Март 2025, 21:36:53 pm »
Редовен годишен сервис на Ford Kuga 2.0 TDCI во Гранд моторс - 17200. Лани беше 15400. Да не плаќам некоја дизел такса?

бтв. фактурата вика дека ставиле 6 ипол литра уље у моторот!
13.800 ме кошташе мене за Форд Монде со 1.5 тдци пред некој месец.
И јас споредував со предходните години, и секоја година се е по некој ист % поскапо.
Не ми се верува дека е можзо сите делови да качат така цена право пропорципнално. што значи Мида сама си го качила арачот.
најволемо зголумување процентуално имаше кај работната рака, дупло повеисок процент од кај деловите.

Отсутен ialeks

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 328
« Одговори #2296 на: 25 Март 2025, 04:54:34 am »
2005 купив нов голф дизел, од салон. 2006 прва "смена" на масло кај застапникот, тогашно са-са.
По неколку месеци ја носам колата странство и се враќам вечерта кога ми светнува таблата за масло.

Вака кога ќе размислам, не ми го смениле маслото воопшто оти следната 2007 год. само што истече
гаранцијата ми откажа клапна, можи од маслото или фабриката рециклирала репариран дел а можно и
застапникот кога била колата таму ми ја извадил мојата и подвалил стара.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #2297 на: 25 Март 2025, 09:43:14 am »
2005 купив нов голф дизел, од салон. 2006 прва "смена" на масло кај застапникот, тогашно са-са.
По неколку месеци ја носам колата странство и се враќам вечерта кога ми светнува таблата за масло.

Вака кога ќе размислам, не ми го смениле маслото воопшто оти следната 2007 год. само што истече
гаранцијата ми откажа клапна, можи од маслото или фабриката рециклирала репариран дел а можно и

Од чаршиски муабети знам дека 2005-2006 година 2.0TDI имаа мака со поголема потрошувачка на масло. Јас имав колега што купи А4 во 2005 година и често возеше за Германија. Се смееше дека секое одење накај Германија, точно после Љубљана му светнуваше да дотури масло :) И некои други ми имаат спомнато за тоа.

Јас имав 2007 2.0 Tdi не сум имал таква мака.

Отсутен Minimini717

• Почетник
  • *
  • Пораки: 4
« Одговори #2298 на: 26 Март 2025, 23:16:37 pm »
здраво, не знам дали ова е право место, ама не знам каде на форумов да пишувам за ова.
Колата што ја имам (опел корса од 2006 година) си ја имав уредно паркирано на паркинг во Аеродром (во близина каде што живеам, на друг паркинг во близина). Денес видов дека некој ми ја испрскал со кислелина некаква....не ми е јасно зошто...не сум се замерила со никој и немам со никој ништо лошо искуство. Дали некој знае колку чини да се поправи нешто такво и кај да барам воопшто мајстор?

Да напопоменам никогаш немам удрено некој ниту некој ме удрил....ниту нешто слично да се случило.... :/  Има некој вакво искуство???!

Отсутен ialeks

• Јуниор
  • **
« Одговори #2299 на: 10 Април 2025, 16:58:35 pm »

Од чаршиски муабети знам дека 2005-2006 година 2.0TDI имаа мака со поголема потрошувачка на масло. Јас имав колега што купи А4 во 2005 година и често возеше за Германија. Се смееше дека секое одење накај Германија, точно после Љубљана му светнуваше да дотури масло :) И некои други ми имаат спомнато за тоа.

Јас имав 2007 2.0 Tdi не сум имал таква мака.
Точно дека тие серии трошат, меѓутоа дотурањето кај нов мотор одеше 200-300 мл после 6-7000 км на свежо сменето ново масло. Тоа пред да светни на таблата дека снемува, а обично и немало потреба во циклусот смена на 8000 кој го практикувам.

А со поминати  2-3000 на 3 месеци после "смена" т.е. само наплата без сработено на нова кола под гаранција да светни дека снемува масло, НЕМА ШАНСИ.
Ме заебале намерно или ги мрзело или и обете.

Барем да кажеле, ќе им платев колку сакаат. Ама и тогаш ќе ме дупнеле.
Ѓубриња си се ѓубриња,  да им се проклети и парите и најмилото.
« Последно менување: 10 Април 2025, 17:22:12 pm ialeks »

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7214
  • French diamond
« Одговори #2300 на: 10 Април 2025, 17:40:10 pm »
Изгледа сите ТДИ трошат масло, на работа има службени Амароци и некој Фордови со тди мотор, неделно дополнуваат масло, никој добар збор не кажа за нив  :-[

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 355
« Одговори #2301 на: 10 Април 2025, 22:24:46 pm »
Освен 1.9 TDI, тој мака нема.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #2302 на: 11 Април 2025, 07:24:32 am »
2.0 тди 170кс со преку 300к поминато една капка немаме дотурено масло.  Исто искуство и со 1.2 тди 3 цилиндрашот.  :-[

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #2303 на: 13 Април 2025, 10:33:25 am »
Ако ме служи добро меморијата 2004-2006 TDi знаат да трошат. Од 2006 јули па натаму не. Имало некаква ревизија не ме држете за збор.

Отсутен FrozeN666

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 72
« Одговори #2304 на: 13 Април 2025, 17:39:45 pm »
Изгледа сите ТДИ трошат масло, на работа има службени Амароци и некој Фордови со тди мотор, неделно дополнуваат масло, никој добар збор не кажа за нив  :-[
Ако трошат масло треба да се види од каде капе.
Јас имам голф 5 2.0 ТДИ, ич масло не дотурам.
Ама секое црево ми е проверено.
Кога е паркирана колата капка нема доле.

Извини ама гледам по паркинзиве и по зградиве секое паркинг место има искапено вир или многу точки уље. Повеќето од луѓето не ги одржуваат колите, па ни мајсторите не работат како што треба. Не е крив моторот…

Отсутен andov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 110
« Одговори #2305 на: 14 Април 2025, 00:39:42 am »
Ако ме служи добро меморијата 2004-2006 TDi знаат да трошат. Од 2006 јули па натаму не. Имало некаква ревизија не ме држете за збор.

не беа овие години со модели што им пукаше глава? Некоја таква информација ми се мота низ мозок

Отсутен Hardboy

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 209
« Одговори #2306 на: 30 Април 2025, 22:00:10 pm »
Здраво, дали некој има лошо искуство со тропкање на суспензија на MQB платформа на VW? Се работи за Карок со околу 40к, на легнати полицајци има некое кланкање (клунк - клунк), однесено е возилото во официјален сервис не можеа да најдат ништо. Си се вратив, гаранцијата истече и проблемот не се реши.

Гледам по странски форуми дека ова е изразен проблем кај VW групација за кој наводно нема некое решение. Подмачкани се сите "bushings" со силиконски спреј но проблемот не се отклони.

Некој совет?

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6991
  • Бенве сие бенве
Да не тропа мењачот ако е ДСГ

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Hardboy

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 209
Не е ДСГ

Отсутен ialeks

• Јуниор
  • **
« Одговори #2309 на: 21 Јуни 2025, 11:18:00 am »
Здраво, дали некој има лошо искуство со тропкање на суспензија на MQB платформа на VW? Се работи за Карок со околу 40к, на легнати полицајци има некое кланкање (клунк - клунк), однесено е возилото во официјален сервис не можеа да најдат ништо. Си се вратив, гаранцијата истече и проблемот не се реши.

Гледам по странски форуми дека ова е изразен проблем кај VW групација за кој наводно нема некое решение. Подмачкани се сите "bushings" со силиконски спреј но проблемот не се отклони.

Некој совет?
Мене така слично на голф 5 ми тропкаја јабучици, ама имаја минимум 120.000.