Автор Тема: Искуства со услуги и цени по официјалните сервиси  (Прочитано 497244 пати)

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6786
  • Бенве сие бенве
Одг: Искуства со услуги и цени по официјалните сервиси
« Одговори #2070 на: 29 Септември 2023, 21:55:58 pm »
Препорака за добар сервис за Форд, пожелно е ако некој од Мида работи и дома после работа. Треба да правам голем сервис на фиестата, а не ми се дава секој да ја чепка.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен The Seventh Son

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 228
« Одговори #2071 на: 30 Септември 2023, 00:05:50 am »
ela kaj mene nedela u garaza zemi pivo ke ja naprajme

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3021
« Одговори #2072 на: 30 Септември 2023, 07:20:22 am »
Препорака за добар сервис за Форд, пожелно е ако некој од Мида работи и дома после работа. Треба да правам голем сервис на фиестата, а не ми се дава секој да ја чепка.

Ако можеш да го најдеш Жарко од волково тој е добар мајстор.

Sent from my Mi Note 10 Lite using Tapatalk

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6786
  • Бенве сие бенве
« Одговори #2073 на: 30 Септември 2023, 10:46:40 am »
Тежок човек, му ѕвонев еднаш, многу мафијашки се испонаша.

Отсутен fuzzjaw

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 441
  • Alfa Romeo Giulietta 1.4TB
« Одговори #2074 на: 08 Ноември 2023, 13:46:34 pm »
Разлика во цена за голем сервис (сет водна пумпа и каиш) за Giulietta 1.4 MultiAir:

Аутомобиле СК (Битола) пред некој месец кога правев мал сервис ми побараа околу 24,000 денари.

Сервис Илија вчера ми рекоа дека сервисот ќе е околу 15,000 - 15,500.

И едните и другите користат ОЕМ делови, така да разликата е во маржата и работната рака, а и за Сервис Илија имам слушано драматично подобри искуства споредено со Аутомобиле СК.

Комплетите на Аутоцентар (Continental, Gates, SKF) сите се по 8 до 10 илјади денари, така да и да ги набавам деловите сам и да платам кај локален механичар, цената ќе е можда една до две илјадарки поефтина отколку овластен сервис.

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1862
« Одговори #2075 на: 08 Ноември 2023, 13:47:44 pm »
Обрати се кај @Prcot па уште подобри цени ке добиеш за делови

Отсутен fuzzjaw

• Јуниор
  • **
« Одговори #2076 на: 08 Ноември 2023, 13:50:13 pm »
Не се сомневам, ама малите и големите сервиси, оние што одат во сервисна книшка, би сакал да ги правам во овластен сервис.

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1862
« Одговори #2077 на: 08 Ноември 2023, 13:58:06 pm »
Не се сомневам, ама малите и големите сервиси, оние што одат во сервисна книшка, би сакал да ги правам во овластен сервис.
При продажба нема никој да ти каже фала за тоа верувај, едино гаранцијата што ја добиваш и недај боже да треба да се активира, нај ме нервира што тука низ ск многу тешко мајстор да се нафати со туги делови бар за мојава кола за сервис, а со свои делови барем знам што сум ставил итн..

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5959
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #2078 на: 08 Ноември 2023, 14:00:21 pm »
Мојот механичар кај кого ги носиме колите од 2016та, што ќњ му однесам тоа става, ни "а" не вели. Му ги отпакувам пред него и ги монтира. Многу пати тој ме советувал за некој дел што не е итен за промена да си го нарачам од Германија поради разликата во цена и квалитет. Кога му донесов Амсоил масло се зачуди.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4241
« Одговори #2079 на: 08 Ноември 2023, 15:37:08 pm »
За вака прилично голема разлика во цена на сервисот, зашто да не ја сервисираш во сервис кој не е официјален, ама е со добро реноме? Верувам дека и таму ставаат потпис и печат за извршениот сервис, но да се праша најдобро.

Отсутен jacke0708

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 114
« Одговори #2080 на: 08 Ноември 2023, 15:57:43 pm »
Имал ли некој тазе искуство со VW/Audi сервис (неовластен) за
- замена на сет ланци со попратни делови
- замена на масло во DSG менувач

Какви се цените на делови и работна рака???
Препорака за сервис во Скопје?

се работи за Audi A4 B8 1.8tfsi DSG

еден апдејт сам да си одговорам  ;D

Пошто скопските мајстори многу молени и требало да им закажеш од пред една година, после неколку „повикај пријател“ со препорака отидов во Тетово, односно околината.

Со мои делови, сет ланци со затегачи, сет водна пумпа со термостат и мал ребраст каиш, свеќици!

Од сервисот:
- моторно масло 5в30 и филтер за масло
- масло во автоматски менувач и два филтри за менувач
- филтер за полен
- филтер за воздух
- антифриз
- плус работна рака за се комплет

Цена на чинење 500 европски.

Сервисот е поспремен од мнооогу сервиси низ Мкд, а мојава кола беше меѓу поефтините и постарите, само а6, с6, а8, поршеа во неколку варијанти итн.
Уште да кажеше кој е сервисот ;D

Sent from my Mi Note 10 Lite using Tapatalk

Zherovjan  ;D

мислам дека цената е више него солидна за Мкд, ако грешам нека ме поправи некој!

П.С. цената е само за услугата и деловите од сервисот!

иначе плус на тоа од Autodoc.de :
- HEPU timing chain kit - 261.50€
- GATES water pump and timing belt kit - 153.51€
- NGK spark plugs - 42.28€

и да го поздравам @Prcot и братчето Борис кој излегоа во пресрет и ми обезбедија една специфична цевка што излегува од сепараторот за масло!

Zdravo bato, kako moze da se kupi od AutoDoc do MK?

Отсутен fuzzjaw

• Јуниор
  • **
« Одговори #2081 на: 08 Ноември 2023, 16:04:43 pm »
За вака прилично голема разлика во цена на сервисот, зашто да не ја сервисираш во сервис кој не е официјален, ама е со добро реноме? Верувам дека и таму ставаат потпис и печат за извршениот сервис, но да се праша најдобро.

Затоа што разликата меѓу сервис со добро реноме кој би ставил потпис и печат во книшка, и Сервис Илија, е занемарлива. Деловите ќе ме чинат околу 10тина илјади денари, плус работната рака, не е далеку од цената на Сервис Илија, кој е овластен сервис за Алфа. Аутомобиле СК и нивната 9,000 денари повисока цена би ги заобиколил комплетно.

“Ефтината“ опција ми е да ги земам деловите и да одам во проверен сервис кој немат да удрит печат во книшка, ама ќе поминам поефтино со работна рака.

Балансирам меѓу локално проверени сервиси, и овластен, во зависност од то шо требит да сменам. Не одам слепо за се во овластен, ама кога не е голема разликата во цена, печатот во книшка (= писмена гаранција од сервисот) би го доплатил. Не заради книшката при препродажба, за мој личен раат.

Отсутен zvonkog

• Редовен
  • Пораки: 1069
« Одговори #2082 на: 08 Ноември 2023, 16:13:40 pm »
@jacke0708 Колку што знам Autodoc не доставува во Мкд, јас ги порачувам на холандска адреса. Исто е и со daparto.de

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2261
« Одговори #2083 на: 08 Ноември 2023, 16:14:04 pm »
Личниот раат треба да ти е во квалитетот на самите резервни делови, а не кој ти ги менува и дали имаш печат или не, барем според мене.

Јас да имам алат и опрема - сам ќе сменам тоа што можам, со деловите кои јас лично сум ги нашол или во соработка со @Prcot .
Бидејќи немам ни алат, ни опрема - најдов мајстор (солиден) кој ми наплаќа само работна рака. Или ми помага при дијагностицирање, па тогаш наоѓам делови.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4241
« Одговори #2084 на: 08 Ноември 2023, 16:43:06 pm »
@fuzzjaw муабетот ми беше дека сервис Илија е доверлив и со добро реноме, ако така разбрав од претходно напишаното, тоа ми беше мислата. Сервис таму и да ти заведе он во книшка.