Автор Тема: Overlanding, возење ради возење на екстремни релации  (Прочитано 139766 пати)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
Одг: Overlanding, возење ради возење на екстремни релации
« Одговори #600 на: 04 Април 2017, 12:15:43 pm »
Дечки во Србија бензин каде е најдобро да се полни? OMV?

Читајќи ги српските форуми и прашувајќи, сите ми го препорачаа ГАЗ Петрол и НИС, наводно тоа било исто, а најдобро гориво имаат.
ОМВ не ги пофалија, незнам зошто.
Веројатно и они си имаат некој сознанија.
ЛУК би требало да е ОК, ама не добив никаков конкретен одговор ни за таа пумпа и компанија.

Сега незнам дали треба да се водиме по таа логика да ги слушаме нивните коментари, или пак да пуниш онаму каде што ке стигнеш.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
« Одговори #601 на: 04 Април 2017, 12:45:45 pm »
 Најубаво поаѓање според мене е 3-4 саат попладне. Патот до Белград го проаѓаш денски (зашто најлош е ) потоа до Будимпешта си 1-2 саат по полноќ правиш пауза за јадење таму и возиш уште 4-5 часа до последната дестинација, таман пред да те раздени. Вака или ќе те утепа сонце преку ден или ќе заглавиш во некои гужви или ќе ти се приспие при стемнување/разденување. А со дете под две години не би патувал во авион од солидарност према другите патници. ;)
Зини да ти кажу.

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #602 на: 04 Април 2017, 13:00:12 pm »
Најубаво поаѓање според мене е 3-4 саат попладне. Патот до Белград го проаѓаш денски (зашто најлош е ) потоа до Будимпешта си 1-2 саат по полноќ правиш пауза за јадење таму и возиш уште 4-5 часа до последната дестинација, таман пред да те раздени. Вака или ќе те утепа сонце преку ден или ќе заглавиш во некои гужви или ќе ти се приспие при стемнување/разденување. А со дете под две години не би патувал во авион од солидарност према другите патници. ;)
Tie sto nemaat deca, odnosno dodeka ne dobijat dete, nikogas nemozat da svatat nekoi raboti i nemozat da razmisluvaat kako roditeli sto razmisluvaat.
I jas sega koga ke mi tekne sum imal slicni razmisluvanja za deca vo avion, avtobus, voz... za deca vo parkovi, za deca koi pravat belji i ne mi bilo jasno kako roditelite nemozat da gi pazat ili kontroliraat. Site deca se gledaat so drugi oci koga ke imas svoe dete.
Jasni mi se pisuvanjava demek se izvozuvalo bez spienje takov pat, od lugje koi nemaat deca. Ke dojde vreme koga i do Grcija ke se tufkaat kako ke stignat :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #603 на: 04 Април 2017, 13:06:13 pm »
Подоброто прашање е - зошто да се „извозува“? Повеќе од 6 часа на ден нема потреба да се вози, освен акое нешто итно. Сообраќајните несреќи се случуваат во такви услови многу почесто.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9226
« Одговори #604 на: 04 Април 2017, 13:21:40 pm »

Возење навечер или тргање попладне или касно навечер е налоша варијанта.

Ако ти секој ден стануваш рано и да речеме си легнуваш 23 или полноќ и покасно нека е, твојот биоритам е така навикнат.

сега наеднаш мислиш дека ке спиеш случајно цел ден и ке тргнеш одморен поопладне за да возиш цела ноќ. Според мене гпупост невидена и нормално можностите за грешка се триплицирани како поминува нормалното време кога твојот организам е навикнат да спие

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 489
« Одговори #605 на: 04 Април 2017, 13:52:26 pm »
Скопје-Београд е скоро  цел пат, без 40Км е автопат . Пред месец ипол го извозев во еден ден идење и враќање и добар си е патот за возење.

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
« Одговори #606 на: 04 Април 2017, 13:55:32 pm »
Патот си е добар ама имам сретнувано случаи како Автобус влече друг автобус, камиони без никакви светла, возила кои возат во спротивен правец, полициски заседи и заради тоа поубаво е денски да се извози.
Зини да ти кажу.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #607 на: 04 Април 2017, 14:00:22 pm »
Мене лани летоска на идење накај Скопје од Белград по автопат беше Август некаде ми се деси оние што мафтаат од кола демек расипана му е да застанам за помош. Читав нели некој ги има видено околу Солун. Дибеците беа со старо бело бмв 5ка со турски таблици вози со 4 жмигавци не повеќе од 50км/ч и тој ми мавта мавта блиндира дур го поминувам си мисли ја глуп сум со странска таблица одма ќе му застанам  :D.

Пазете се луѓе секакви има.

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #608 на: 04 Април 2017, 14:06:39 pm »
ne se doiskazav.odime kaj rodnini vo shvajcarija 1800km do tamu.zatoa na pola pat ljubljana(900km) spienje.pa posle preku milano,pa komo pa nagore. pa od tamu kje se trkne do karlsrue na drugi gosti i drugi rodnini(day trip 500km).pa nazad vo shvajcarija nekolku dena.pa se trga nakaj ljubljana.se spie kaj ljubljana,pa se odi na rodenden vo pozarevac,se spie vo pozarevac,pa se trga nakaj skopje.
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #609 на: 04 Април 2017, 14:28:04 pm »
...

Супер ти е рутата. Одмарај си како што си планирал. Секаде вињети си купувај, пази се од пресретнувачи и камери. Залепи лепенка МК позади за секој случај и убаво да си поминете. 
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #610 на: 04 Април 2017, 14:30:16 pm »
Јас обично тргам околу 4 сабајле и возам до 12 саати максимум. До сега сум немал потреба да морам да извозам повеќе од тоа во едно возење.

Ланс супер ти е планот :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #611 на: 04 Април 2017, 16:47:13 pm »
'Бем ти ентузијазмот и љубовта кон автомобилите, ако идење до Белград е "overlanding" и првата ствар што ти текнува за идење до негде "within normal driving range" е да идеш со авион, за да "не се малтретираш".

Јас обично возам ноќе, пошто преферирам да возам ноќе. Помалку сообраќај, пораат околина, детето спие, кучето спие, жена ми ме дружи. Секако, тоа се мои лични преференци.

@lans : супер ти е планот. Среќен пат и раат вожња. Има една нова (евтина) патарина у Србија, ем башка, скоро 1000 км се до Љубљана, не се 900.
Совет: екстра пажња од Белград према Шимановци, и првите стотина километри низ Хрватска, особено ако ве фатат "ситни" саати. Има многу индијанци на тој потег, особено низ Србија.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #612 на: 10 Април 2017, 05:06:32 am »

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #613 на: 10 Мај 2017, 23:38:27 pm »
Work in progress...

The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2653
« Одговори #614 на: 11 Мај 2017, 01:55:06 am »