Автор Тема: Overlanding, возење ради возење на екстремни релации  (Прочитано 130186 пати)

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
Одг: Overlanding, возење ради возење на екстремни релации
« Одговори #210 на: 24 Април 2014, 21:13:47 pm »
Верона не е у план, Венеција е :)

Мада се мислам и за Венеција, дали се исплати чоек да се малтретира на овој начин, или да фати авион со Виз Ер...

Подобро смести се во Верона или Тревизо или некои од околните градчиња, а до Венеција оди со воз од местото каде што си сместен (јас тоа го сторив од Верона, и тоа резервирав хотел во кој во цената имавме вклучено и рентање точаци. Цела Верона ја шетавме така :) ).

Венеција ќе ти одземе еден ден, обавезно со Бродчињата градски транспорт :) (место автобуси користат логично бродчиња), оди на Мурано (Венеција знае баш да биде преполна со туристи и да биде непријатно дури. Мурано наоѓаш колку толку мир, а и треба да се види).

Ако се сместиш во Венеција, ем ќе плаќаш прескап паркинг, ем нема што да се види повеке од еден ден, ем скапо спиење. Моја препорака Тревизо (Само 41 км од Венеција)

Исто на враќање помини низ Трст и напиј се кафе. Таму сите зборат и Хрватски

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1925
« Одговори #211 на: 24 Април 2014, 22:46:31 pm »
Јас бев сместен во Местре, местенце ептен блиску до Венеција. Од таму со воз до Венеција за ~10 минути.

Како што кажа krell, за Венеција планирај си еден цел ден. Јас заминав рано насабајле, а се вратив касно вечерта. Исто така греота е да не се изгубиш во Венеција и да не видиш нешто непланирано, а интересно и убаво.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #212 на: 24 Април 2014, 23:11:32 pm »
Све некако ми личи дека би го посетиле тоа Cinque Terre пошо многу интересно изглеа, а дека би ја заобиколиле Венеција овој пат, и би иделе со авион, онака, само во Венеција.

Не знам дали би се загубил, на велико ја играв Assassins Creed, па ја знам на памет :D :D :D
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #213 на: 25 Април 2014, 00:30:42 am »
Исто уште еден Hint да ти споделам. Порано резервиравме хотелски соби.. Во последниве година- две , доста го користиме airbnb.com каде што се рентаат станови и контактираш директно со сопствениците (од кога ќе ти земе провизија airbnb.com). Обично овие станови се комплет опремени (кујна, тв, систем некаков, па дури и плејстејшн и слично кај некои од нив.) Обично Сопственикот е желен да те прошета или да ти помогне ако нешто имаш нејасно или проблем, и јас обавезно барам со гаража или паркинг (Така во Виена имав подземен паркинг што следеше со станот, и кола воопшто не запалив 10 дена). Цените се како цена на хотелско спиење, па дури и поевтино, а барем за мене лично многу поудобно.

Cinque Terre е и убаво и има и историја (така се изградени на карпи куќите за да се одбранат од пиратите).

Сестри Леванте во еден од (излегува на два залива) заливите има убави кафичи каде што обавезно уморен од шетањето по Cinque Terre,  нарачај чаша Chianti вино, кое ти гарантирам ќе ти легне ко никогаш :)

Ти кажав дека ја обожавам Италија? :) Од сите места што сум бил во Италија, ако треба да направам некаква ранг листа:

1.Соренто - Прекрасна храна (најдобра Минестроне супа што сум јадел некогаш), јужен Италијански Менталитет, карши е Капри, Везув и Наполи како и Помпеи. Прекрасна природа и Историја (Помпеи мора да се види а богами и да се качи човек на Везув). Овде спиевме во хотел што порано бил манастир (неколку века). Тука сум го имал најубавото спиење во живот

1. Бари - Јужен Италијански менталитет (многу емотивен, неизглумен), најдобар Сладолед што сум јадел некогаш, убав дел од градот, црквата Свети Никола и легендата за него...Емоцијата на луѓето во стариот дел на градот (може да биде и опасен).

1. Фиренца - Култура, Уметност (мора да се види Uficci Галеријата), Архитектура, Бифтек, најдобро Еспресо во живот...

1. Рим - Светски Италијански град.. Го нема толку нагласено менталитетот и срцето на Соренто или Бари или Наполи.. Ама е градски град.. Концерти, урбана култура и слично. Рим можеш да го осетиш дури од кога ќе посетиш Колосеум, Ватикан, Шпански скали и све што е поврзано со местата што обично туристите ги гледаат. Е после тоа, почни да едноставно се изгубиш низ градот без некоја цел, и спонтано посетувај клубови, ресторани и слично, и тоа во нетуристичките делови од градот. Во Рим имам јадено најдобри Фетучини во живот, односно најдобри тестенини.. Толку беа добри, што ја замолив девојка ми да ме остави на само со нив пар минути :)

Нормално, во ресторан каде што делиш маса со некои непознати Италијани, нема музика во ресторанот, карирани чаршави и сите се гласни :)

Само треба пазење на едно место, може да те опљачкаат во близина на Термини станицата (овде има многу туристи и џепароши)

1. Cinque Terre и Сестри Леванте - Многу романтичен крај, прекрасна природа, интересна историја, фина храна

Да, сите овие ми се под реден број еден, и секој е на свој начин посебен, зависи што сакаш.. Со други зборови, не пропуштај Cinque Terre и ако не сум те зезнал испиј чаша Chianti у мое име (можеш и да ми донесеш една флаша ;) )

Верона на пример, мене лично не ми е нешто посебно.. Целиот штос е Јулија и Ромео, да има пар градби што треба да се видат, ама ми го нема она правото...

п.с. Пази што ни се случува шетајќи се по Сестри Леванте.. Група Италијани, пијат Еспресо и прилично гласно дискутираат нешто. Онака проаѓаме и само слушам Дарко Панчев. Не ми се верува, и онака се заслушувам, и пак они Дарко Панчев :) Им пријдовме, и им кажавме дека сме од Македонија и дека се викам Дарко :) Онака цели срдечни дека сме биле од иста земја со Дарко Панчев. Исто ми се случило неколку пати да ме прашаат од кај сум, и кога ќе кажам Македонија, ти викаат ... Аааа Пандев.. :)

« Последно менување: 25 Април 2014, 00:57:00 am krell »

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #214 на: 25 Април 2014, 16:05:33 pm »
Крелл пиши за смештајот, за адреса за пицата и ако имаш уште нешто конкретно за тој регион. Амалфи си бил?
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #215 на: 25 Април 2014, 16:11:15 pm »
Крел, за посета на сите твои прворангирани локации, треба одморот да ми се сведе на шетање само на Италија, а тоа не е планот :)

Некако би пробал да го уштекам тој регион "Cinque Terre", пошто стварно интересно ми изгледа. Не знам дали вреди да се оди до Торино, пошто многу забегува „у лево“, или на спуштање од Швајцарија, да идеме покрај Комо, па Милано, па негде успут преспивање, па надолу до Чинкве Тере, па после назад накај Венеција...
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #216 на: 25 Април 2014, 16:29:27 pm »
Во Чинкве тере бев пред некои 10 години, интересно местенце и има шанси годинава пак да отидам. Торино викаат дека не било ништо посебно, мене ни Милано не ми остави впечаток.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #217 на: 25 Април 2014, 16:39:07 pm »
@ Banzai Милано и мене не ми е ништо посебно, затоа и не ми е во листата на градови што ми оставиле впечаток. Дури Бергамо повеќе ми се допаѓа како градче. Меѓутоа ако си веќе во околина сепак да се види на кратко. За Милано ти треба ден или два, и само наведените нешта да се видат (Каналите, Галерија Брера, Тајна Вечера и Дуомо).

@Velestrumf Не мислев да одиш во сите тие локации што ги наведов во едно патување.. Само наведов што од Италија мене ми оставило впечаток и како сум ги доживеал. Како некаков опис на потенцијално интересни градови за посета во иднина или сега (кој од нив ти е достапен во едно патување). Инаку Комо ти е градче за еден ден или два.. И ако веќе одиш во Комо, тркни и до Лугано во Швајцарија (многу е блиску). Ако веќе преспиваш тука, бирај да спиеш во Италија не во Швајцарија, бидејќи е многу поевтино (барем јас кога бев беше поевтино). Јас бев сместен во Понтро Тресе, на сама граница со Швајцарија и многу блиску до Лугано и Комо. (Од Понто Тресе си го купив точакот :) )
Потикнат од муабетов, прееска прајме муабет со Девојка ми, и се согласивме дека сакаме да одиме пак и во Сестри Леванте и во Чинкве Тере.. Можеби и летово

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #218 на: 25 Април 2014, 16:41:39 pm »
Крелл пиши за смештајот, за адреса за пицата и ако имаш уште нешто конкретно за тој регион. Амалфи си бил?

Бидејќи сум на пар минути од тргнување за Грција, ќе ти пишам чим се вратам.

Амалфи не сум бил за жал

Отсутен Kikac

• Редовен
  • Пораки: 2734
  • Шалабајзер
« Одговори #219 на: 25 Април 2014, 20:11:34 pm »
ако иде некој во Венеција, позади катедралата на плоштадот San Marco, по сокачињата има продавничка(мини музејче со болид од 2004-5 година) специјализирана за Ferrari, вреди да се види, али не купувајте пошто е изгор скапо, јас не искочив од таму кога бев на екскурзија :D
No turbo, no fun :)

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #220 на: 29 Април 2014, 08:35:46 am »

1. Смештајот, во последно време како што кажав го користиме https://www.airbnb.com/ сервисот, каде што ренташ стан или соба директно од сопственикот (сервисот ти зема провизија). Често се наоѓаат комплетно уредени станови, и тоа и релативно комфорни за слична или поевтина цена како хотелска соба. Зависи што повеќе сакаш :), дали хотел дали стан.

2.Еве ја пицата во Милано: На аголот измеѓу Via Teodosio (блиску до Via Teodosio 82) и Via Casoretto

Најдов дека имаат и сајт:

http://www.lapizzadal1964.com/

И еве ти и пин на Google Maps :)

https://www.google.com/maps/place/La+pizza+dal+1964+-+%22Da+Attilio%22/@45.4893489,9.2290179,18z/data=!4m2!3m1!1s0x0:0x8c2a1d766d6d377c

@Velestrufm Ако сакаш кажи што би сакал да видиш, каков одмор и слично, Колку денови, колку км да извозиш и какви,  па можда и пробам да препорачам тура по твој терк :)

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #221 на: 29 Април 2014, 10:11:17 am »
За аирбнб знам, и јас го препорачувам :)

Благодариме за пицеријата, ако одам натака сигурно ќе ја посетам. Него на Сицилија си бил? Или некој друг ако бил да сподели нешто.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #222 на: 29 Април 2014, 10:52:55 am »
Крел, ќе треба друг пат, кога ќе ја планирам само Италија како Италија за шетање ;)

Сега веројатно би терале мераклиски одмор во Алпска околина (Австрија, Германија - Баварија и Словенија).

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #223 на: 29 Април 2014, 14:13:23 pm »
Знам дека сум досаден, но уште еднаш ќе те предупредам на променливото време. Крај на пролет - почеток на летото не е најиделниот дел од годината за возење у алпите. Не за друго, да не ги спукаш парите за возење низ магла и дожд.

Кога рече ќе идеш?

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #224 на: 29 Април 2014, 14:17:15 pm »
Планирано е на 20ти јуни. Не можам да уклопам друго време, тоа е проблемот :(