Prvo sto mi bese najodvratno na kolava, bese koshot na motorot, koj imase 100 sloja na boja i se ljupese...
najprvo morav da go sredam toa za da imam stimul za ponatamosna rabota...
sleduvase otstranuvanje na prethodnite sloevi boja, opsiguvanje pa filer pa pak opsiguvanje i na kraj da dobie klot crna akrilna boja
posle ova, znaci od koga se sredi okolinata na motorot, kolata ja trgnav od dneven red toa i se fokusirav samo na motorot...
iako e opel i site vikaat deka ima delovi kolku sakas, sepak za ovoj motor delovite se vekje problematicni i nedostapni, bidejki nekoi lugje vo gradov i posiroko gi pukaa motorive kako petardi
.
Konecno najdov blok koj nemase potreba da se bushi na prva specijala...zatoa samo cilindrite bea iskonuvani, a na gorniot del od blokot mu bese pusteno eden noz da go poramni, za novoto dihtungce da si zalepi kako sto treba...
potoa normalno, nemozev da go gledam so taa boja blokot, kako so boja za kjundzi da go farbale
... i se razbira, crna mat koja e termalna boja bese nanesena na blokot...
merakot mi bese golem, kapacite na motorot da bidat vo boja na karoseriata, a toa nemase da mi uspee bez pomosta na drugarot Mitka
...
sve si dojde na mesto od koga se nanesoa site potrebni sloevi, prvo bazata pa perlata i na kraj lakot za da go dolovi efektot...
vo megjuvreme glavata bese ostavena kaj majstor Toshe na proverka i sreduvanje, promena na vogjici, ventili so sve gumici i nivno rajbuvanje...
eve ja i radilicata vo stock dimenzii
se cekaa klipovite i klipnjacite, pa mozev da prodolzam so sklopuvanje na motorceto
, eve go blokot spremen za ponatamosna rabota...
vaka se odvivase rabotata, namerno ne gi stavam site sliki za da imam sto ponataka da pisuvam
...