Автор Тема: Вработување  (Прочитано 783255 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: Вработување
« Одговори #735 на: 09 Октомври 2013, 01:38:16 am »
БУГАР... те замолувам да престанеш да тресеш зелени... споредуваш мк пасош кој би земал 20 пати помалку за иста работа ако имаш ус пасош.. мислам ало... знам, бев, видов, осетив и ке ти кажам дека односот е од 1:2 до 1:4 мк пасош вс ус пасош... никако не е 1:20
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #736 на: 09 Октомври 2013, 03:18:33 am »
БУГАР... те замолувам да престанеш да тресеш зелени... споредуваш мк пасош кој би земал 20 пати помалку за иста работа ако имаш ус пасош.. мислам ало... знам, бев, видов, осетив и ке ти кажам дека односот е од 1:2 до 1:4 мк пасош вс ус пасош... никако не е 1:20

Povekje e veruj. Vo takvi ozbilni firmi. MK/Indiski e 4:1 ili 3:1.
Vo Dubai e isto dali si od MK ili indija nema vrska platata e taa ista.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7791
« Одговори #737 на: 09 Октомври 2013, 05:01:58 am »
А шо треба за да се пријавиш и да одиш?

Треба солидно познавање на Англиски јазик, и да имаш познавање за областа за која аплицираш...
Да речеме, ако аплицираш за Водоинсталатер, треба да го знаеш алатот, како се менува чешма, бла бла, затоа што постои добра можност да те прашаат на интервјуто на работа...
Си правиш профилна на нивната страна, аплицираш, и доколку сметаат дека твоето CV е солидно, ке те контактираат на мобилен, за интервју во Скопје...

Бугар чул, ама не дочул ...

2008-ма тој сооднос беше 1:3,5...
Македонец работник во кујна имаше 1200 долари, Американец работник во кујна имаше 4200...
Значи, работеа иста работа, исти работни саати, иста локација, исти работни задачи, исти околности...

2010-та се смени тоа на 1:2,2 некаде...

И, да, Green Card помага премногу...

Имаше Кумановец со мене кој имаше Француско државјанство и доби Америчка плата за позијата на која беше...
Ладни 150 000Е годишно...

Секира во каца мед...

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #738 на: 09 Октомври 2013, 07:40:21 am »
Може да замислам колку фрустрира за иста работа да зимаш три пати помала плата од колегата..

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7365
Одг: Re: Вработување
« Одговори #739 на: 09 Октомври 2013, 07:44:30 am »
Za zal toa se slucuva i kaj nas vo golemite firmi. Se pocesto novite lugje koi se primaat dobivaat duplo pomalce od kolegite na ista pozicija primeni pred 3-4 godini.

Videno provereno, oseteno na svoja koza.

Sega e toa trend vo kompaniite, objanuvanjeto e: Kriza e!

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7791
« Одговори #740 на: 09 Октомври 2013, 07:50:44 am »
Може да замислам колку фрустрира за иста работа да зимаш три пати помала плата од колегата..

Иронијата е поголема што голем дел од тие забушаваа, а јас си ги извршував обврските навремено, и како награда, кога ке требаше нешто да се сработи квалитетно, мене ми го даваа...
Ама, се навикнуваш со тек на време, а и не може да те фрустрира, зашто за наши услови, тоа се астрономски цифри...

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4591
« Одговори #741 на: 09 Октомври 2013, 07:53:05 am »
Za zal toa se slucuva i kaj nas vo golemite firmi. Se pocesto novite lugje koi se primaat dobivaat duplo pomalce od kolegite na ista pozicija primeni pred 3-4 godini.

Videno provereno, oseteno na svoja koza.

Sega e toa trend vo kompaniite, objanuvanjeto e: Kriza e!
А дали тој новиот е со или без искуство?ако е без,нормално декаќе зема помала плата,а ако има искуство тогаш ствар на ценкање е :-)

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7365
« Одговори #742 на: 09 Октомври 2013, 09:06:44 am »
СО РАБОТНО ИСКУСТВО, значи иста позиција, иста работа, иста возраст, само разлика дали се вработуваш сега или пред неколку години .

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #743 на: 09 Октомври 2013, 09:53:08 am »
а јас да ви кажам вистина како е во македонските фирми работам полни 5 години во фирмата, шефот брка колега на негово место си го носи внукот ииииии јас го обучувам со тоа што од првиот ден на обука дечкото доби 50 еур поголема плата од мојата!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #744 на: 09 Октомври 2013, 09:57:37 am »
И што е тука несекојдневно?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #745 на: 09 Октомври 2013, 10:01:37 am »
а јас да ви кажам вистина како е во македонските фирми работам полни 5 години во фирмата, шефот брка колега на негово место си го носи внукот ииииии јас го обучувам со тоа што од првиот ден на обука дечкото доби 50 еур поголема плата од мојата!

Веројатно поголемо срање е што редовно кога ќе си замине некој колега од работа, неговата работа паѓа на твој терет но не ти ја покачуваат платата. После тоа носат некој друг на негово место кој треба да го обучуваш во исто време додека ја работиш работата на бившиот колега плус својата и сепак не то покачуваат плата.

Тоа иначе е регулирано со законот за работни односи но кој го ебе законот нели? Работодавецот е над законот. Исто така кога ќе отидеш на годишен одмор твојата работа МОРА некој друг да ја врши во твое одсутство, а не кога ќе се вратиш да најдеш полно биро заостаната работа.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #746 на: 09 Октомври 2013, 10:03:06 am »

Веројатно поголемо срање е што редовно кога ќе си замине некој колега од работа, неговата работа паѓа на твој терет но не ти ја покачуваат платата. После тоа носат некој друг на негово место кој треба да го обучуваш во исто време додека ја работиш работата на бившиот колега плус својата и сепак не то покачуваат плата.

Тоа иначе е регулирано со законот за работни односи но кој го ебе законот нели? Работодавецот е над законот. Исто така кога ќе отидеш на годишен одмор твојата работа МОРА некој друг да ја врши во твое одсутство, а не кога ќе се вратиш да најдеш полно биро заостаната работа.
Уууууу браво за ова.  :-X

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #747 на: 09 Октомври 2013, 10:08:41 am »
Работам комерцијалист, Скопје е поделено на 4ца од кои еден сум и јас - една работа му е јасна на газдата и на сите таму отиде ли некој на боловање, одмор или евентуално избркан само јас го менувам и го превземам теренот и да - работам дупло кога се случуваат такви работи а работодавците да можат ке ме скратат колку за илустрација 5 години ја зимам истата плата

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #748 на: 09 Октомври 2013, 16:40:58 pm »
Затоа јас се задржувам по 3-4 години на едно место најмногу се додека не го најдам она место за кое вреди да се заложувам. Еве сум веќе 3 години и 3 месеци на истото место...

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7241
« Одговори #749 на: 09 Октомври 2013, 16:48:54 pm »
Znaci kaj I da e ...

;D ;D ;D