Автор Тема: Вработување  (Прочитано 785781 пати)

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7366
Одг: Re: Одг: Вработување
« Одговори #570 на: 29 Септември 2013, 20:06:57 pm »
Учам на финки( инаформатика ) али не ми е проблем да не е работата поврзана со тоа... Битно ми е дс има мала флексибилност во работата... Не ми е битно тоа што нема да сум пријавен...
многу погрешно размислување,многу.инжењер ќе бидеш некој ден,не се потценувај.побарај некоја работа поврзана со струката,не се троши на било што

Siguren sum deka bilo koja softverska kompanija vi drzavava ke te primi kako volonter vo prvo vreme ili barem za nekoj minimalec (plateni trosoci za transport i hrana). Podobro e i da volontiras za vo prvo vreme da rabotis nebitni raboti i poleka da go ucis zanaetot.

Ubavo ti kazaa ne se trosi zaludno na raboti koi ne ti se vo strukata. Imas zlaten zanaet samo nadograduvaj se sto poveke mozes i sobiraj iskustvo za sebe i za vo CV.

Veruvaj eden den se ubavo ke naplatis. Samo nemoj da cekas nekoj da te vika od dona, probaj pobaraj sam pisi mailovi, site baraat mlad i perspektiven kadar. Ne mu se zamaraj okolu plata barem dodeka ne moras.

Vidi po oglasive sto vo momentov od programeri najveke se bara, pa rascepkaj po net kon sto ke se stremi IT industrijata vo narednite 4-5 god. (Aplikacii za mobilni uredi, sistem inzenjeri, web programiranje...) pa i ti fokusiraj se na toa.

Vlozeniot trud sigurno nema da ti bide dzabe.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
Одг: Вработување
« Одговори #571 на: 29 Септември 2013, 20:10:25 pm »
многу сум против непријавени работници,тоа ми смета во размислувањето
Apsolutno.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #572 на: 29 Септември 2013, 22:53:55 pm »
http://grid.mk/read/news/505888217/4722287/oglas-za-vrabotuvanje-vo-djonson-meti
Оглас за вработување во Џонсон Мети

Johnson Matthey Emission Control Technologies е светски лидер во производство и развој на технологии на Автокатализатори, кој работи според ISО/ТЅ 16949 и IЅО 14001 стандардите за квалитет во автомобилската индустрија, поврзани со најдобрата практика за животната средина.
Џонсон Мети обезбедува еднакви можности за вработување и позитивно ги поттикнува апликациите од соодветно квалификуваните кандидати без оглед на пол, раса, хендикепираност, возраст, сексуална ориентација, религија или убедување.
 АДМИНИСТРАТОР (ADMINISTRATOR) Реф. Бр 2013040
Џонсон Мети има потреба од Администратор (Administrator) кој ќе му се придружи на нашиот тим во фабриката за автокатализатори во Скопје, Македонија. Ова работно месо предвидува давање на секретарска и административна поддршка на деловната единица и Управниот Директор. Во опсегот на работните обврски на оваа работна позиција се сите секретарско-административни обврски, како што се:
• Одговарање на телефонски повици
• Закажување на средби и состаноци
• Организирање на превоз и сместување на посетителите и вработените
• Организирање на активности поврзани со исхрана на вработените
• Координирање на конференции и други корпоративни настани кои ги организира и на кои е домаќин компанијата и сл.
• Административни задачи за поддршка на работата на деловната единица и Управниот Директор, вклучувајќи и контакти со асистенти и администратори во Џонсон Мети и лица надвор од компанијата.
    Кандидатите е погребно да поседуваат:
  • Високо образование
• Две до три години работно искуство на слично работно место, односно како администратор/ секретар/ка
• Одлични вештини за комуникација и решавање на проблеми
• Способност за внимание кон детали
• Планирање на време и организациски вештини како и работа под притисок и со зададени временски рокови
• Напредно познавање на Power Point, Ехсеl, Word и Visio комбинирано со знаење за внес на податоци
• Одлично познавање на говорен и пишан англиски и македонски јазик
Работно време: понеделник-петок, 08.30ч-17.00ч.
Доколку сте заинтересирани испратете Ваша биографија и писмо за мотивација на англиски јазик на следнава e-mail адреса: mkjobs@matthey.com
Ве молиме Вашата биографија и писмо за мотивација да бидат испратени како MS Word документ и задолжително наведете го референтниот број на огласот во предметот на пораката. Во спротивно Вашата апликација нема да биде разгледана.</p>
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10610
« Одговори #573 на: 30 Септември 2013, 00:42:44 am »
Што е ова мотивационо писмо... демек ја ако дојда кај вас ќе цутит компанијава..?

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #574 на: 30 Септември 2013, 00:47:24 am »
мотивационото писмо служи да го мотивираш тој што ги преглдува пријавите, да те стави на купот за интервју, а не да те фрли во купот за потпалување камини и шпорети...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
« Одговори #575 на: 30 Септември 2013, 01:25:10 am »
vo vrska so rabotenje vo Katar pravevme muabet pred nekoe vreme, se razbira za rabotnicite ne za inzeneri i Arhitekti...

Работниците во Катар станаа „сопственост“

„Околу 4.000 странски работници ќе ги изгубат животите годинава ако не се сменат условите за работа во оваа земја“, вели Тим Нунан од Меѓународната конфедерација на синдикати

Според неодамна објавениот извештај во весникот „Гардијан“, 44 непалски гастарбајтери починале во Катар од 4 јуни до 8 август на градилиштата за Светското првенство во 2022 година, а многу други се соочиле со ужасни услови за работа. Дали може да ни објасните како можело да се случи тоа?

- Нашите повеќегодишни истражувања на овој проблем покажуваат дека она што го пишува „Гардијан“ е точно. Основниот проблем има два аспекта. Прво, Катар нема соодветен закон за труд. Законот за труд не ги обезбедува основните права на работниците. Не постои право да се организира синдикат за работниците-мигранти. Не постои право на колективно нагодување или преговарање за работниците-мигранти. Не постои ефективна заштита. Тоа значи дека повеќе од еден милион работници-мигранти од земји како Непал или Индија, и од други места во Јужна Азија, а сега се' повеќе од Африка и Централна Азија, се изложени на ужасна експлоатација. Знаеме од официјални извори, од амбасадите на Индија и Непал во Катар, дека најмалку 400 работници умираат во Катар секоја година.

Тие умираат поради ужасните услови за работа и крајно лошите услови за живот во камповите за работа, од кои многу едноставно се одвратни и непогодни за човечко живеење. На работниците кои работат долги часови на температури до 50 Целзиусови степени - понекогаш не им се обезбедува ни вода за пиење. Тоа е апсолутен срам, а нашата загриженост е дека ако ништо не се стори, до првиот фудбалски натпревар на Светското првенство во 2022 година, најмалку уште 4.000 работници веројатно ќе ги загубат своите животи.

Се зборува за модерно ропство. Како ги гледате таквите тврдења?

- Системот ја става моќта целосно во рацете на работодавците. Кога работниците-мигранти пристигнуваат во Катар, тие стануваат сопственост на работодавецот. Т.н. кафала-систем, или систем на спонзорство, значи дека кој било работник-мигрант не може да ја напушти земјата доколку не се согласи неговиот работодавец. Тие не можат да го менуваат работното место доколку нивниот работодавец не се согласи. Тоа значи дека тие немаат моќ. И има десетици и десетици случаи, дури и денес, на работници од градежниот сектор, жени, домашни работници, дури и меѓународни фудбалери, кои се заглавени во Катар, едноставно поради тоа што нивниот работодавец одбива да им дозволи да ја напуштат земјата. Амбасадорот на Непал неделава беше цитиран како го опишува Катар како отворен затвор. И целосно е неприфатливо да се дозволи оваа ситуација и овој систем да продолжат во земја, која во практична смисла, ќе биде домаќин на Светското првенство за ...

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
« Одговори #576 на: 30 Септември 2013, 13:06:53 pm »
Ne preporacuvam no ako veke nekoj naumil, ova e terminot  ::)

Од утре почнува пријавувањето за Лотаријата за американски иселенички визи
http://faktor.mk/archives/75171

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4087
  • MadaFunker
« Одговори #577 на: 30 Септември 2013, 13:10:39 pm »
Што да не, да си ја пробаме среќата :)
New blood of old school

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34464
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #578 на: 30 Септември 2013, 15:03:01 pm »
СИ имам јас Америчка виза на 10 години.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
« Одговори #579 на: 30 Септември 2013, 16:16:53 pm »
Rabotna? I sto ne odis tamu pari da naprajs? Da donesis pontjaci navamu ;D ili ne e taka kako vo prikaznite ?

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #580 на: 30 Септември 2013, 18:47:23 pm »
abe ova motivacinovo slozeno migleat... t.e. poke ko falenje mi gleat.. abe tie gubat sto ke me odbijat ne ja... hehhe

Отсутен Баги

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 794
« Одговори #581 на: 30 Септември 2013, 18:57:40 pm »
Учам на финки( инаформатика ) али не ми е проблем да не е работата поврзана со тоа... Битно ми е дс има мала флексибилност во работата... Не ми е битно тоа што нема да сум пријавен...
многу погрешно размислување,многу.инжењер ќе бидеш некој ден,не се потценувај.побарај некоја работа поврзана со струката,не се троши на било што

Инженер и ФИНКИ никогаш во иста реченица.

why ? :)

поздрави го игор трајковски и порачај му да почне да си ја работи работата како професор и многу многу да не твита... наместо да работи кисне на твитер или тиме.мк. :D
и после таквите како тебе ќе бараат што било работа, а професорите ќе речат студентите не чинеле... е да бе... не чинеле! полесно е, и повеќе ќе му веруваат на професор отколку на студент.

жалосно е тоа што се случува со нашиот образовен систем. :(

игорче е многу лабав професор... си тера бизнис и не се замара :)

Siguren sum deka bilo koja softverska kompanija vi drzavava ke te primi kako volonter vo prvo vreme ili barem za nekoj minimalec (plateni trosoci za transport i hrana). Podobro e i da volontiras za vo prvo vreme da rabotis nebitni raboti i poleka da go ucis zanaetot.

Ubavo ti kazaa ne se trosi zaludno na raboti koi ne ti se vo strukata. Imas zlaten zanaet samo nadograduvaj se sto poveke mozes i sobiraj iskustvo za sebe i za vo CV.

Veruvaj eden den se ubavo ke naplatis. Samo nemoj da cekas nekoj da te vika od dona, probaj pobaraj sam pisi mailovi, site baraat mlad i perspektiven kadar. Ne mu se zamaraj okolu plata barem dodeka ne moras.

Vidi po oglasive sto vo momentov od programeri najveke se bara, pa rascepkaj po net kon sto ke se stremi IT industrijata vo narednite 4-5 god. (Aplikacii za mobilni uredi, sistem inzenjeri, web programiranje...) pa i ti fokusiraj se na toa.

Vlozeniot trud sigurno nema da ti bide dzabe.

значи не е така лесно како што се кажува :) нормално треба да се седне да се запоти задникот ама че биде..

работичка ми треба нешто у стил на дневница или нешто навечер што може да се работи...

не чекам да ме викнат од дома идам на пракси низ многу фирми... само што целата заебанција е да стигнеш до диплома...

а за тоа дека не ми е битно да сум пријавен... прво кога ќе кажам дека сум редовен студент сите викаат дека неможат да ме пријават а и плус повеќе може да те исплати кога не си пријавен одколку кога плаќа придонеси и за вработениот...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34464
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #582 на: 30 Септември 2013, 19:04:55 pm »
Rabotna? I sto ne odis tamu pari da naprajs? Da donesis pontjaci navamu ;D ili ne e taka kako vo prikaznite ?

Имам B2 виза која ми гарантира работна дозвола ако се вработам.
Само што не сакам да одам во Америка туку на друго место :)

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7118
« Одговори #583 на: 30 Септември 2013, 19:37:57 pm »
а за тоа дека не ми е битно да сум пријавен... прво кога ќе кажам дека сум редовен студент сите викаат дека неможат да ме пријават а и плус повеќе може да те исплати кога не си пријавен одколку кога плаќа придонеси и за вработениот...

Јас бев редовен студент првата година, па без проблем бев пријавен на фул работно време.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #584 на: 01 Октомври 2013, 01:15:12 am »
dajte nekoj urnek za motivaciono...