Автор Тема: Вработување  (Прочитано 660587 пати)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
Одг: Вработување
« Одговори #105 на: 15 Октомври 2012, 12:25:20 pm »
Се сложувам со Куоре.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #106 на: 15 Октомври 2012, 12:25:39 pm »
Ние сме во шах-мат позиција.

Образованието не ни е развиено.

Влегуваат фирми што бараат високо квалификуван кадар.

Нашиот високо квалификуван кадар нема врска со реални потреби.

На прсти можеш да ги изброиш фирмите што нудат салам обука.

Таа обука е скапа (бидејќи ти бараат сертификат, неможеш се од нет да научиш).

После тоа и да имаш таква квалификација, ти треба работно искуство. Единствените фирми што ти нудат такво работно место (овие горе наведените) бараат 3 години работно искуство на тоа поле.

И се вртиш во круг...

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #107 на: 15 Октомври 2012, 13:08:11 pm »
Другарот Кили прави одличен осврт на ситуацијата и мислењето дали сите треба да идат на факултет и да бидат учени луѓе.

http://www.fakulteti.mk/news/12-10-15/intervju_so_kiril_pop-hristov_shto_kje_ti_e_tebe_toj_fakultet_za_da_rabotish_vo_administracija.aspx
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #108 на: 15 Октомври 2012, 13:25:00 pm »
Одличен осврт.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #109 на: 15 Октомври 2012, 13:58:50 pm »
Дојде време и џанаци за факултети да зборат.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #110 на: 15 Октомври 2012, 15:54:49 pm »
Џанак не џанак Кили убаво си кажува и горе доле се солгасувам со него. Е сеа малце претерал со процентите, али тоа е тоа.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7561
« Одговори #111 на: 15 Октомври 2012, 16:17:59 pm »
Прееска кога го читав, викам ко Банза да збори, зашто твоето мислење го прочитав прво.

Човеков изгубил кредибилитет, но до некаде, се сложувам, треба поригорозни мерки за учење, па или ке се научиш да пливаш, или ке се удавиш во образовниот систем.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #112 на: 15 Октомври 2012, 16:22:29 pm »
Тоа треба уште од основно образование.

Се сеќавам јас се мачам цело средно, сите 5 во графа, и некое „соучениче“ на крај на година ќе фати врски и ќе ми поправи оценки на големо, и оп во сведителство просек зголемен.... А разлика во знање ..... Ама мала држава, без германско-јапонски систем на сфаќања...

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #113 на: 15 Октомври 2012, 16:27:32 pm »
Се согласувам дека треба да има ред во образованието, и не сум против приватни факултети.
Но, прво приватниот факултет треба да биде синоним за поквалитетно образование, а не за сигурна, платена диплома со многу помалку труд. И второ, ако веќе дипломата само си ја плаќаш, при вработување да се рангираат и според тоа кој каде завршил. За жал далеку е се ова од кај нас, се е по пат на пријатели, врски, молење, плаќање, партија итн...

И се согласувам во делот дека не треба сите да бидат магистри, дипломирани и слично, туку секој според афинитетите, способностите и трудот. Но за жал како што спомна некој погоре, мислам Фаланга, и тоа кај нас не е како треба регулирано. Иако стојам на тоа дека Сузуки на пример ако го бива за редење подови, правење кујни на пример може многу подобро да живее, да биде по исполнет, подобро да го материјализира својот труд, отколку да се мучи 4,5 или 7 години на факултет, да го заврши, да не ја сака или па да не ја разбира професијата за која има диплома и во најдобар случај да се вработи некаде во администрација...

И не мислам дека е проблемот ако на дел од децата, студентите им се средуваат оцени, поминуваат без многу труд или со ич знаење. Проблемот е ако тие се 30-40 или 50% од студентите/учениците. Иначе секогаш имало и ќе има луѓе со привилегии, во сите области на секоја возраст и за тоа мора да сме свесни. Но ако се во незначителен број и ако не ги среќаваш на секој чекор нема ни да ги приметуваш и нема да се нервираш толку.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #114 на: 15 Октомври 2012, 16:30:21 pm »
Eeeee цело средно се мачиш? А факултет? А магистерски? А докторски? И тоа по државни факултети со просеци...

И после некој ќе се понаша по форуми ко Бајага. Влепиш два лекторирани шамара и пријатно. Или ако одиш по повисокиот пат, да му преќутиш - и да баталиш македонштина. Некултурна.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34290
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #115 на: 15 Октомври 2012, 16:56:55 pm »
И се согласувам во делот дека не треба сите да бидат магистри, дипломирани и слично, туку секој според афинитетите, способностите и трудот. Но за жал како што спомна некој погоре, мислам Фаланга, и тоа кај нас не е како треба регулирано. Иако стојам на тоа дека Сузуки на пример ако го бива за редење подови, правење кујни на пример може многу подобро да живее, да биде по исполнет, подобро да го материјализира својот труд, отколку да се мучи 4,5 или 7 години на факултет, да го заврши, да не ја сака или па да не ја разбира професијата за која има диплома и во најдобар случај да се вработи некаде во администрација...

Еве ги моите 20 центи од лично искуство на темава и во врска со муабетов:
Јас се запишав на Економски факултет во 2000-та година. Тогаш немаше приватни факултети, тие се опјавија во 2004-та мислам или 2003-та (ФОН). Тоа беше првата година кога факултетот примаше 640 студенти (320 редовни и 320 вонредни) а конкурираа 1400 некаде.
Цело друштво се плашевме дека нема да можеме да се запишеме на факултет. Бевме одлични во средно но не скроз одлични. Кога ОП! Сите 1400 што конкурираа ги запишаа ПА И ОНИЕ КОИ НЕМАА ДОВЛНО МИНИМУМ БОДОВИ ДА СЕ ЗАПИШАТ!!!! После тоа амфитеатрите беа преполни па беше цела провинција дојдена, па хаос невиден. Јас мислам дека тоа беше првата година кога почна да оди високото образование у курац.
Професорите си видоа дека можат да си вадат секоја година нови изданија на учебниците, па менуваа по некоја страничка и следната година ти мораш да купиш друг учебник и тоа ДИРЕКТНО од кабинетот на професорот за да ТОЈ те СТАВИ НА СПИСОК дека си купил книга (со цена почнувајќи од 2000 денари па нагоре докај 6100 денари за книгата Маркетин на Бошко Јаќовски за што и заработи пријава) за да можеш да положиш испит, односно за да професорот ВООПШТО ТИ ГО ПРЕГЛЕДА ТЕСТОТ иначе преќутно ако те нема на список како да не си полагал, пошто нели, не си купил книга, не си имал од што да учиш па затоа и онака не би положил.

Е тогаш се појави онаа идеја да се отвараат приватни факултети тек во 2003-та - 2004-та. Па тие факултети започнуваа со уписи на студенти а немаа ни акредитации а ги лажеа студентите дека имаат (со надеж дека додека завршат во наредните 3 години дека ќе добијат акредитации). И ОП! Професори немааааТ. Претходнбо некои г’золужачи и к*ропушачи што ги гледав како на професорите нозете им ги миеја и водата им ја пиеја станаа професори (иако според Закон за да бидеш професор мораш да бидеш Доктор на науки). Тогаш почнавме да гледаме реклами и други срања и слично.

Откако видоа професориве на државниве факултети дека испечатиле повеќе книги, а студентите избегале кај приватните факултети и дека кабинетите (читај магацините за книги) им се преполни почнаа да им се качуваат на глава и на оние малку останати студенти кои студираа на државните факултети.

Во мојот случај пак јас во 2004-та година запишав 4-та година (пошто втора ја возев квадрат) на Кирил и Методиј и се соочив со пречка: еден соодветен професор кој ниту сакаше мито да зема ниту сакаше да има работа со мене бидејќи татко ми му бил старешинана Воена академија и го опнал во ќорка недела дена оти овој мислел дека е главен к*рац во Белград.

Поради тоа створење а и поради тоа што од 3 дена после матирата почнав редовно да работам а башка што преминав и академски во информатички технологии јас се испишав од 4-та година со 8 испити пред завршување и паднав во прангите на Европски унуверзитет. Да не терам на долго и на широко какво криминално дувло е тоа место (по ниеден критериум не би го нарекол факултет) после две години натегање и тужење и слично успеав да си ги земам документите, да ги дадам во Американ колеџ, да положам 14 испити (пошто демек некои кои сум ги положил во втора и трета година на УКИМ биле геј, тоест застарени, а и ден денес не се променети). Ги положив 14-те (или 13 беа) за година дена и земав диплома.

И сега се поставува прашањето: дали јас сум ретардиран и неспособен оти имам диплома од Американ колеџ? Или пак сум uber cool пошто сум станал и економист и информатичар и имам 13 години стаж и работно искуство за разлика од 99,99% од моите врсници???

Приказната на секој човек си е крано индивидуална работа. Геј е да се окарактеризируваат луѓето бидејќи некој имал опција да оди по некој одреден пат а некој друг МОРАЛ да оди по тој пат. Се сеќавам на таа колумната од тој кој и да беше во врска со дечкото што продавал салама во супер маркет и бил фрустриран. И од сиве муабети дојдов до заклучок дека повеќе луѓе со скроз спротиставени мислења можат да бидат во исто време по 90% во право.

Американците кај што работев имаа една добра изрека секогаш кога некој ќе почнеше да цимоли ради нешто: Get your shit together and do something that counts. Со други зборови секој заслужува втора шанса, помош, опомена, образование..... но тоа е тоа. You got your shit, now show some results. Ако после тоа не те бива, па не те бива бе.... знаеме дека е тешко да се прифати дека за нешто не те бива, ама ако не те бива get your shit together и почни нешто друго.

А тоа што во јавната адинистрација се случува.... е приказна сама за себе, затоа и никогаш не сум ја сметал како опција за вработување. Денес дури и да си жена се потребни муда, нокти, заби и сива маса.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #116 на: 15 Октомври 2012, 17:47:10 pm »
Не знам како целиов твој текст е поврзан со болдираното.

Иначе Фаланга, сосема те разбирам, иако немам лично искуство, ама имам блиски кои ради мака се префрлиле на приватен, па сега ги ставаат во ист кош со остали.

Јас не велам дека сите што завршиле на приватен се неспособни, или сите што завршиле на државен се убер способни и знаат нешто :) Огромни пропусти имаат и едните и другите факултети кај нас, и секако приватните имаат и позитивни страни во однос на државните.

Рангирањето при вработување според тоа кој каде завршил не мислам дека треба да се сведува само на тоа секако, јас само би бил малце селективен и по претпазливо би се однесувал према тие од приватните наши факултети, во смисла малце по ригорозни тестови/испрашувања и слично. Тогаш на тој што си учел и се трудел на приватен нема да му биде проблем, а тие само што се прошетале ќе испливаат и ќе бидат одбиени. Јебига дискриминаторно :)

Еден куп ствари се утка кај нас, така да само од едно во друго идеме.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #117 на: 15 Октомври 2012, 17:51:43 pm »
Основното влијане на образованието кај човекот е да почне да размислува со своја глава, да има сопствени ставови, да не потпаѓа под влијаниа, па тек после следи стекнување на знаење во областа за која учи.

Дени ако имаш малку логика,  ќе сватиш дека се тоа што моментално те нервира во државава е благодарение на малата критична маса вистински високообразовани луѓе. Под вистиснски подразбирам луѓе кој навистина ја заслужуваат дипломата и луѓе кој низ животот работејќи завршиле многу факултети но немаат диплома.

Колку повеќе ги има толку потешко ќе потпаѓа нацијата на манипулации. Тогаш нема да те нервира плоштадот, сечењето лента за пешачки прелаз, количката за обележување фудбалски игралишта и слично.

Несвесно си контрадикторен...

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #118 на: 15 Октомври 2012, 19:43:15 pm »
vo poveketo kvalitetni firmi, fakultetskite diplomi od fon i evropski koga ke gi procitaat vo cv, cv-to leta u kanta...
tamo zimaat diplomi karolina, toni zen, mumin,  adrijan go gadza so kamen i ostali tatini i mamini sinovi, ili tipcinja od estrada koi nemaat vreme da ucat i da idat po nastavi...
inaku i jas imam diploma od sv kiril i metodija..kako sum ja zarabotil, so bebe vo raka, na rabota od sabajle i so participacija od 1500 evra za prvata godina, na 5 rati plakani, i sekoja godina ako ne fatis uslov ako padnes pak plakas 1500 (fala bogu site 4 od 1-va gi dadov) jas si znam...
imam i sertifikat za napredno poznavanje na angliski jazik, od grcko americki koledz od atina koj kostase 2500 evra da go zemes i sertifikat za zavrsen 9-ti stepen od centar za stranski jazici vo skopje i najkulturno si gi prebrisuvam od prasina na sekoj mesec 2 ...
za toa mi se ...
podobro ke bese so sredno elektro da se brcnev vo nekoja firma i 6-8 godinki da si napravev staz i renome, a posle ako trebase da si upisam ili uplatam diploma od privatnive...
dzabe vie skolo zemete rabotete nesto, ke zapoznaete luge nasekade i ke vi se najdat koga togas...samo brkajte gi dodeka ste na rabota, zs ako ostanete bez rabota nikoj nema ni da znae deka postoite...
BTW vo UJP e vraboten eden maalski drugar so 3 godini ASUC i se smee deka se macat da go naucat da ja raboti aplikacijata na kompjuter, a mene mi nudat da vozam TAXI za 10 000 den ... e pa zatoa starosvatovcite si izbegaa za norveska , sestra mi kidna, 4 bratucedki i 2 bratucedi se ispozenija omazija tamo...rmbaat ali pari ima za se, i za ovaa dupka od zemja polna so nesposobni kadri da secat veni....

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #119 на: 15 Октомври 2012, 19:46:47 pm »
vo poveketo kvalitetni firmi, fakultetskite diplomi od fon i evropski koga ke gi procitaat vo cv, cv-to leta u kanta...
tamo zimaat diplomi karolina, toni zen, mumin,  adrijan go gadza so kamen i ostali tatini i mamini sinovi, ili tipcinja od estrada koi nemaat vreme da ucat i da idat po nastavi...
inaku i jas imam diploma od sv kiril i metodija..kako sum ja zarabotil, so bebe vo raka, na rabota od sabajle i so participacija od 1500 evra za prvata godina, na 5 rati plakani, i sekoja godina ako ne fatis uslov ako padnes pak plakas 1500 (fala bogu site 4 od 1-va gi dadov) jas si znam...
imam i sertifikat za napredno poznavanje na angliski jazik, od grcko americki koledz od atina koj kostase 2500 evra da go zemes i sertifikat za zavrsen 9-ti stepen od centar za stranski jazici vo skopje i najkulturno si gi prebrisuvam od prasina na sekoj mesec 2 ...
za toa mi se ...
podobro ke bese so sredno elektro da se brcnev vo nekoja firma i 6-8 godinki da si napravev staz i renome, a posle ako trebase da si upisam ili uplatam diploma od privatnive...
dzabe vie skolo zemete rabotete nesto, ke zapoznaete luge nasekade i ke vi se najdat koga togas...samo brkajte gi dodeka ste na rabota, zs ako ostanete bez rabota nikoj nema ni da znae deka postoite...
BTW vo UJP e vraboten eden maalski drugar so 3 godini ASUC i se smee deka se macat da go naucat da ja raboti aplikacijata na kompjuter, a mene mi nudat da vozam TAXI za 10 000 den ... e pa zatoa starosvatovcite si izbegaa za norveska , sestra mi kidna, 4 bratucedki i 2 bratucedi se ispozenija omazija tamo...rmbaat ali pari ima za se, i za ovaa dupka od zemja polna so nesposobni kadri da secat veni....
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D