Автор Тема: Вработување  (Прочитано 739569 пати)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20336
Одг: Вработување
« Одговори #4230 на: 23 Септември 2022, 19:46:15 pm »
Знам дека тука има многу ИТ дечки, па би сакал да прашам што мислење имате за Codeacademy академијата, како за еден почеток од 0, за влез во тие води, со оглед што цената на курсот е прилично висока ?

Што сакаш да работиш во ИТ?

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #4231 на: 23 Септември 2022, 19:57:19 pm »
Знам дека тука има многу ИТ дечки, па би сакал да прашам што мислење имате за Codeacademy академијата, како за еден почеток од 0, за влез во тие води, со оглед што цената на курсот е прилично висока ?

Ништо. Кога ќе види колку често се употребуваат V и W во секој код, ќе се откаже за брзо...
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1920
« Одговори #4232 на: 23 Септември 2022, 20:08:50 pm »

Ништо. Кога ќе види колку често се употребуваат V и W во секој код, ќе се откаже за брзо...

Не го слушај него, ПХП куца ;D

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7515
  • French diamond
« Одговори #4233 на: 23 Септември 2022, 20:10:30 pm »
;D ;D

Па што сакам да работам, незнам. Немам допир со ИТ т.е учев на факултет пред 10 години на таа тема, ама се откажав на пола пат, пошто се  вработив.

Инаку не ми е само за парите, како што знаете работам моментално во ДЕ па пари има доволно, него тоа ми изгледа како постабилна и посигурна иднина, како некој влог во иднината.

Академијата кошти 2.1К €, па тоа со проба со поефтини курсеви ми изгледа како добра идеа.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #4234 на: 23 Септември 2022, 20:11:40 pm »

Куцав у средно со лакт, сега како Ајс Нигрутин:
На баскету све мање могу да скочим,
Зато играм с онима што су исто лоши.
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1920
« Одговори #4235 на: 23 Септември 2022, 20:18:31 pm »
;D ;D

Па што сакам да работам, незнам. Немам допир со ИТ т.е учев на факултет пред 10 години на таа тема, ама се откажав на пола пат, пошто се  вработив.

Инаку не ми е само за парите, како што знаете работам моментално во ДЕ па пари има доволно, него тоа ми изгледа како постабилна и посигурна иднина, како некој влог во иднината.

Академијата кошти 2.1К €, па тоа со проба со поефтини курсеви ми изгледа како добра идеа.

За почеток јутуб и слични курсеви, колку да стекнеш поим што е како е. После само книги по мене, тие јудеми по мене се колку да научиш основа на нешто, ама полни се дупки туториалите. Ништо детално не се учи, јас се што сум учел учев сам од книги. Отвори scanlibs има милион книги.
Тоа акамедиите кај нас не знам како се, знам дека мн се жалеа од таа бреинстер што ја форсираат насекаде, маркетинг 100ка а колку се квалитетни кој знае.

П.С. По мене програмирање тешко да научиш за пола година, година дена па така и академиите ми се мн глупи, сигурно нафрлаат материјал а ништо нема да разбереш.

Отсутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 738
    • ibiz.mk
« Одговори #4236 на: 23 Септември 2022, 21:42:24 pm »
Akademii se dzabe frleni pari. A posebno  brainster.

Kako sto kazaa pogore pocni so nekoja kniga i video kurs. Kolku da vidis koja nasoka, nauci osnovi. Nekoe sitno proektce. I apliciraj kako junior. Ima mnogu firmi ako vidat kapacitet kako junior ke te obucat t.e.investiraat.

Akademija najvekje moze da ti pomogne samo za zapoznavanje ljuge. Kontakti.

Ali najbitno vidi vo koja nasoka ke se razvivas.
I pocni so osnovi. Potoa so framework ke ti e polesno koga ke znaes kako raboti

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #4237 на: 23 Септември 2022, 22:53:11 pm »
Разгледај и qa tester/software tester. Некако многу луѓе се попалија по ова, било лесен влез во ит.

(пс, немам никакво искуство во ит, само пренесувам што сум слушнал. Дали е точно? Не знам)
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20336
« Одговори #4238 на: 24 Септември 2022, 04:47:21 am »
-
« Последно менување: 24 Септември 2022, 04:57:45 am DarthJe5us »

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3818
« Одговори #4239 на: 24 Септември 2022, 08:10:53 am »
Akademii se dzabe frleni pari. A posebno  brainster.

Kako sto kazaa pogore pocni so nekoja kniga i video kurs. Kolku da vidis koja nasoka, nauci osnovi. Nekoe sitno proektce. I apliciraj kako junior. Ima mnogu firmi ako vidat kapacitet kako junior ke te obucat t.e.investiraat.

Akademija najvekje moze da ti pomogne samo za zapoznavanje ljuge. Kontakti.

Ali najbitno vidi vo koja nasoka ke se razvivas.
I pocni so osnovi. Potoa so framework ke ti e polesno koga ke znaes kako raboti
Зошто џабе фрлени?
Снаа ми заврши курс по дигитален маркетинг таму и одма се запосли после курсот и за кратко време многу напредна.

Отсутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 738
    • ibiz.mk
« Одговори #4240 на: 24 Септември 2022, 08:58:12 am »
Retki slucaevi, a najbitno treba kliker i da sakas toa da go rabotis.
Povekjeto kaj akademii, glaven monivator e plata(da ne kazam i osnoven monivator)

Kaj mene na intervju za QA sum imal 50 + dusi od akademii. Posebno brainster sto si nemaat blage veze, bitno plata golema sakaat.

Ova IT zboram programiranje (dali backend ili frontend) QA manuelno, avtomatski.
Za tie oblasti ne te bas ucat

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5324
« Одговори #4241 на: 24 Септември 2022, 09:04:29 am »
Brainster e fabrika za pari kako i ostali 99% od privatnine

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4518
« Одговори #4242 на: 24 Септември 2022, 09:25:27 am »
Знам неколку луѓе кои со Бреинстер или некоја друга „академија“ сменија професии и запливаа во ИТ води и тоа успешно, но не како програмери. Највеќе е до човекот, џабе академијата ако се нема желба за учење.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10608
« Одговори #4243 на: 24 Септември 2022, 21:54:01 pm »
Зависи колку ќе се вложиш, другар со удеми земат 1500 еу бруто(дизајн), работи по 3ч на ден, еден братучед студираше политички науки, сега јават за 700 еу нето( до сега најверојатно е и унапреден), филан чоек зема 5000 еу ( во мк), ама е гуру. (програмер).
Е сега за пари ако ти е, дај мито за судија да станиш, извршител обвинител или нотар. Или стани доктор, ама да бидеш број 1, незаменлив. Имавме близок, болен од рак, сите дотори препорачаа само 1, тие не се нафаќаа. Операција на желудник whipple зафат трбаше да се изврши. Доктурот ни кажа да го почастиме 6.000 еу за веднаш, а пошто болниот не можеше да јади живееше на инфузии, една ден го кошташе 50 еу, и болеста се развиваше брзо, односно не можеше да се чека, па докторот си заработи за 10ч 6.000 чиња. Ако си програмер цел месец ќе ја тепаш глаата за тие пари и тоа тешко дека со 1 година курс ќе стигнеш до тоа ниво.
« Последно менување: 25 Септември 2022, 01:34:56 am Bicikle »

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10608
« Одговори #4244 на: 24 Септември 2022, 22:14:27 pm »

Куцав у средно со лакт, сега како Ајс Нигрутин:
На баскету све мање могу да скочим,
Зато играм с онима што су исто лоши.
Треба да седниме една ден ја и ти и да се оштетиме на Ајс. Со рачија. Се нема 2 год напиено, изгледа дека не су сретнал некој што го слуша Ајс. https://m.youtube.com/playlist?list=PLGcPauiUJ1VNxSmS6DyBFavzyg9dRXbUT