Автор Тема: Вработување  (Прочитано 663761 пати)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14715
Одг: Вработување
« Одговори #4095 на: 31 Јануари 2022, 16:31:25 pm »
Јас пак ќе кажам, висината на платата си ја кажува најчесто тежината на работната позиција.

А тоа што треба и не треба за QA, тоа ми е во опис на работна позиција и јас многу добро знам секој level што треба да знае и што не треба да знае.

Ако некој е прозван за што се треба да знае еден QA тоа сум јас, бидејќи тоа и го работам на дневна основа, како во Македонија така и во странство.

Е сеа нели Македонија - сите експерти за се и ќе се фаќаме за детали и ќе извртуваме приказни.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #4096 на: 31 Јануари 2022, 16:33:50 pm »
Тестери, не се закачајте, дајте некој другар сигурно имате што сака да биде Junior Dev, а? :)
Министерство за транс, поп и виски.

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #4097 на: 31 Јануари 2022, 16:35:37 pm »
Трчајќи по платата, заборавате дека не секој е предодреден за некоја работа. Не можеме сите да бидеме програмери/доктори/штоидае.
Реално, секој од нас има одредени карактерни особини што го прават подобен за одредена професија. Дополнително што за добар производ треба добар програмер но и добар познавач на идниот производ. Едно без друго не бива.
Јас лично знам што НЕ би можел/сакал да бидам. Некогаш и тоа е почеток пред да смените професија. Сите гледате за висината на платата на програмерите а заборавате дека треба мин 8 саати кодови да гледате и да интелектуално се напрегате решавајќи проблеми. Да не зборам што обично се 24/7 на штрек, пошо секогаш фрките настануваат за викенд.

Коментарот ти е прецизен и комплетно на место, освен еден детаљ :)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #4098 на: 31 Јануари 2022, 16:36:15 pm »
Што правиме со автоматските deploys преку викенд :D

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #4099 на: 31 Јануари 2022, 16:37:34 pm »
Едноставно е.

Земете со Карпатски на семафор, стартајте у втора и кој победи до следен семафор е у право.

Кој изгуби - колата ја дава на мене за надоместок од 900 евра почетна цена. :))))

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #4100 на: 31 Јануари 2022, 16:38:43 pm »
Едноставно е.

Земете со Карпатски на семафор, стартајте у втора и кој победи до следен семафор е у право.

Кој изгуби - колата ја дава на мене за надоместок од 900 евра почетна цена. :))))

Нема што да се тркаме, Карпат се објаснува за сениор позиција што треба. Јас објаснувам за почетници што е потребно. Ја утна поентата уште на претходната страна.

Присутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 790
« Одговори #4101 на: 31 Јануари 2022, 16:39:54 pm »
Сте се фатиле за утовар истовар во Нептун/Анхоч, а што да кажат жените во 7ца сендвичарата :)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #4102 на: 31 Јануари 2022, 16:58:59 pm »
Лупз имаш линк до оглас нешто something/something да видам што точно се бара па да ти предложам некои дечки ако најдам.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3960
« Одговори #4103 на: 31 Јануари 2022, 16:59:21 pm »
На тема компјутери, јас работам фриленс неколку часа неделно како SSA (Senior software architect) и можам да кажам дека во последно време многу многу полоши нови програмери испаѓаат од кај нас а и општо во странство, судејќи според фирмиве во кој што работам.
Незнам дали е до академииве што почнаа да испаѓаат на секој чекор и во секој град има по минимум 1-2 и секако дипломите се даваат секако без озбилни тестирања и евалуации. Дали е до тоа што стана модерно и финансиски нај исплатливо да се биде програмер па сите се запишуваат на тој факс или на некаков курс за програмирање, но е многу потешко за работа.
Гледам некој дечки што завршиле Економски/Правен па потоа одново запишале дали академија, некој има и што скроз оддново почнале на ФИНКИ.

Исто чест случај е што има млади програмери/ки што скокаат од фирма во фирма по за 2 години работно искуство имаат сменето 3 фирми и неколку проекти и во CV-то си пишале големо искуство на различни проекти и бараат некој сулуди плати од 2000 евра. Таа сума никој не ја дава така.
За да се зима плата од 2000 евра, програмерот на фирмата треба да и донесе 5000 евра.

Така да како што кажа Карпатиан. Обично платата си кажува за тежината на работата. Никој не е глуп да дава толкава плата за работа која што може да се заврши за поефтино(Освен нели ако не се најде човек во право време на право место при отворање на некоја нова ИТ фирма па да успее да лапне 300-400 евра повисока плата од тоа што заслужува заради тоа што најтешко е да се најде првичниот персонал во нова фирма)
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #4104 на: 31 Јануари 2022, 17:00:41 pm »
Дали е до тоа што стана модерно и финансиски нај исплатливо да се биде програмер па сите се запишуваат на тој факс или на некаков курс за програмирање, но е многу потешко за работа.

Ова е.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #4105 на: 31 Јануари 2022, 17:08:56 pm »
Саше последниот пат кога се видовме знам со бело работеше, од кај сеа програмер излезе?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #4106 на: 31 Јануари 2022, 17:11:56 pm »
Што правиме со автоматските deploys преку викенд :D

Па некој со 10к евра плата ја има измислено таа работа. Не е тоа работа за обичен развивач. Треба искуство бато.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #4107 на: 31 Јануари 2022, 17:20:06 pm »
Саше последниот пат кога се видовме знам со бело работеше, од кај сеа програмер излезе?

Се пензионирал човекот :D

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #4108 на: 31 Јануари 2022, 17:23:54 pm »

Па затоа вика „фриленс неколку часа“, меѓу време бело ;D

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3960
« Одговори #4109 на: 31 Јануари 2022, 17:25:40 pm »

Day Job ми е тоа, ова е навечер за Американците 😁
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA