Автор Тема: Вработување  (Прочитано 578415 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
Одг: Вработување
« Одговори #1845 на: 24 Јули 2014, 22:32:18 pm »
Така ќе е сега. Со дупли придонеси.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43718
  • Il Moderatore
« Одговори #1846 на: 24 Јули 2014, 22:35:10 pm »
Јако им текна ова а? Браос! Кој го смисли - алал да му е!
BTW, колку се придонеси да речеме за 30-тина иљадарки нето? (Јас како хонорарец сакам да ми исплатат 30 бона, не ме занима колку ќе биде „оптеретен“ работодавачот).

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1847 на: 24 Јули 2014, 23:17:20 pm »
Не може да се плаќаат придонеси од договор на дело, тоест хонорарна работа.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1848 на: 24 Јули 2014, 23:25:38 pm »
Читај де:
Цитат
Агенцијата за вработување ќе ги избрише од листата на невработени хонорарците и лицата кои работат со договор на дело или авторски договор, а кои остваруваат годишни приходи повисоки од 12 минимални загарантирани плати. Во исто време за овие лица покрај персоналниот данок, работодавецот ќе мора да плаќа и придонеси за пензиско и за социјално и здравствено осигурување.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1849 на: 24 Јули 2014, 23:33:43 pm »
Ако, тоа е така смислено за оние кои не сакаат да вработат луѓе па да им плаќаат придонеси туку сакаат вечно да им пикаат договори за дело и да ги плаќаат во кеш.
Конечно нешто разумно и позитивно да направат во оваа држава. Тоа е под услов лицето да не е вработено на друго место.

BTW, колку се придонеси да речеме за 30-тина иљадарки нето? (Јас како хонорарец сакам да ми исплатат 30 бона, не ме занима колку ќе биде „оптеретен“ работодавачот).

Тебе ко хонорарец ќе ти плаќаат само персонален данок зошто тебе придонесите ти ги плаќа фирмата која те вработила.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #1850 на: 24 Јули 2014, 23:44:57 pm »
Тој муабет не ти е доречен. Така е законот ама не точно дека си ти без здеавствено, едноставно дрчавата смета дека ти можеш да одвоиш од тие заработени пари 1500 за здравствено осигурување.
Za mene ne e problem jas mozam vo privatno so tie pari sto sum gi zarabotil, no kako e mozno nekoj sto godisno zarabotil 100.000 denari godisno = 8333 denari mesecno od niv sekoj mesec ke odvaja po 3000 denari za slednata godina da ima pari da im dava na ludive od drzavnoto zdravstvo....
stramotaaaa , sTramota I greotaaa ...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1851 на: 24 Јули 2014, 23:46:48 pm »
Фаланга, читај http://fokus.mk/i-vrabotenite-i-honorartsite-za-sekoj-priliv-k-e-si-plak-aat-pridonesi/?fb_action_ids=10203917846203849&fb_action_types=og.likes

Цитат
Доколку сте вработени и осигурани, а остварувате дополнителни приходи по однос на авторски договори или договор на дело, и на тие договори ќе треба да плаќате пензиско и здравствено осигурување.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #1852 на: 24 Јули 2014, 23:59:38 pm »
ne mi de veruva ej... koja glupost... udri po narodot u pm...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13932
« Одговори #1853 на: 25 Јули 2014, 01:18:17 am »
Прашање:

Пензиски фонд што се плаќа 18% ...дали пример може да си плаќам во некој приватен пензиски фонд и дали има разлика во процентите?

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1854 на: 25 Јули 2014, 08:25:41 am »
Уште немам одговор од министерство за труд и социјална политика зашто не ми е исплатен надоместок за технолошки вишок. Поминати се точно 6 месеци.. За долг према државата очи ќе ти извадат, они кога дужат куд кој мили мој..

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #1855 на: 25 Јули 2014, 08:56:24 am »
Тој муабет не ти е доречен. Така е законот ама не точно дека си ти без здеавствено, едноставно дрчавата смета дека ти можеш да одвоиш од тие заработени пари 1500 за здравствено осигурување.
Za mene ne e problem jas mozam vo privatno so tie pari sto sum gi zarabotil, no kako e mozno nekoj sto godisno zarabotil 100.000 denari godisno = 8333 denari mesecno od niv sekoj mesec ke odvaja po 3000 denari za slednata godina da ima pari da im dava na ludive od drzavnoto zdravstvo....
stramotaaaa , sTramota I greotaaa ...

ova i nas nise sluci, soprugata bese na zamena i imala primanja nad taa suma ne i sleduvalo zdravstveno, i pukanje filma na salter prasuvam " a sto mislite vie deka nie platata ja stekavme na strana ili se hranevme 4-ca so nea i plakavme smetki?
nemase povraten odgovor...
gi prefrliv site kaj mene so zdravstveno osiguruvanje...

Присутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #1856 на: 25 Јули 2014, 09:19:00 am »
Прашање:

Пензиски фонд што се плаќа 18% ...дали пример може да си плаќам во некој приватен пензиски фонд и дали има разлика во процентите?
Приватниот (3-от столб) е твој личен избор и можеш нормално. Ама тие 18% се задолжителни за првите два столба. АМА пак се мали процентите и каматите. Мој совет разгледај си животно осигурување со штедење за пензија.

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
« Одговори #1857 на: 25 Јули 2014, 09:23:30 am »
za koj privaten sektor zborite? fabriki,pazari, lokalni kolonijali? 90% od lugjeto sto gi poznavam zimaat nad 400 evra plata. poznavam lugje koi rabotat na pazar i imaat dnevnica od 20 evra. lugje, koj kako si ka naredil, obrazovanieto nema mnogu vrska. sve zavisi dali ti fakja crpkata i dali znaes da se izboris za povisoka plata... u globala site sakame da lezime i da ziame po 100000000 evra plata. e made moe, nemoze. alo sakas plata kje go ispotis gzot. 20 dena baram majstor za kosuljica i koj kako dojde za 15 kvadrata mi bara 200 evra za rabota sto moze da se zavrsi i eden den. dosta kukame, ko ciganine sme!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1858 на: 25 Јули 2014, 09:28:55 am »
Па ко циганине, се фалиме со 400евра плата и 20евра дневница...

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13932
« Одговори #1859 на: 25 Јули 2014, 11:46:22 am »
Прашање:

Приватниот (3-от столб) е твој личен избор и можеш нормално. Ама тие 18% се задолжителни за првите два столба. АМА пак се мали процентите и каматите. Мој совет разгледај си животно осигурување со штедење за пензија.

Да сериозно размислувам за животно. Имав презентација од Grawe. Некои ми фалат други.

Значи муабетов е морам да платам 18%...па плус да си плаќам животно а? Мислам минималното беше 250 евра годината (барем за Grawe).