Автор Тема: MAC vs PC  (Прочитано 51283 пати)

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
Одг: MAC vs PC
« Одговори #15 на: 06 Април 2011, 16:56:47 pm »

Отсутен sinisa

• Редовен
  • Пораки: 1207
« Одговори #16 на: 06 Април 2011, 17:19:57 pm »
Интерсна тема :)
Спомнуваш HP, дали знаеш дека HP-њата што ги носат кај нас се ѓубре и ги склапаат на бродови?
Mac си е Mac, но кај нас дерат и тоа на стари модели, не дај боже да дојдат поновите.
За software Linux му е мајката ако неќеш да имаш проблеми со вируси, црвчиња итн.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #17 на: 06 Април 2011, 17:30:20 pm »
Спомнуваш HP, дали знаеш дека HP-њата што ги носат кај нас се ѓубре и ги склапаат на бродови?
Mac си е Mac, но кај нас дерат и тоа на стари модели, не дај боже да дојдат поновите.
За software Linux му е мајката ако неќеш да имаш проблеми со вируси, црвчиња итн.

БТЊ - ХП павилион го нарачав од УСА пред 3 години преку еден познат....кај нас во ХП во Скопје немаа чуено за такво нешто... има алтек ленсинг звучки и е правен за УСА маркет.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #18 на: 06 Април 2011, 17:32:17 pm »

БТЊ - ХП павилион го нарачав од УСА пред 3 години преку еден познат....кај нас во ХП во Скопје немаа чуено за такво нешто... има алтек ленсинг звучки и е правен за УСА маркет.
Јас имам од последната верзија на тој што го спомна, нормално од Америка. Со прекрасна конфигурација и истите ззвучки со сабвуфер. Зачудувачки звук вади, а за перформанси да не зборам. Освен еднаш што се уништи заради апдејт на виндоусот, одличен е. Дефинитивно би го препорачал.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #19 на: 06 Април 2011, 17:36:59 pm »

Јас имам од последната верзија на тој што го спомна, нормално од Америка. Со прекрасна конфигурација и истите ззвучки со сабвуфер. Зачудувачки звук вади, а за перформанси да не зборам. Освен еднаш што се уништи заради апдејт на виндоусот, одличен е. Дефинитивно би го препорачал.

Како машина нешто најдобро од лап топ што сум го користел до сега едино оперативниот систем (срањето нарешено виста) ме нервираше а дојде со лиценцирана виста а таму каде што одам проверуваат браќа дали е лиценциран софтверот па не можев ни да го сменам.
само ист таков на колегата му рикна нема месец дена (хардот) ама тој беше купен од мајка Блгариа.
« Последно менување: 06 Април 2011, 17:38:46 pm Sportex »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #20 на: 06 Април 2011, 17:40:43 pm »

Како машина нешто најдобро од лап топ што сум го користел до сега едино оперативниот систем (срањето нарешено виста) ме нервираше а дојде со лиценцирана виста а таму каде што одам проверуваат браќа дали е лиценциран софтверот па не можев ни да го сменам.
само ист таков на колегата му рикна нема месец дена (хардот) ама тој беше купен од мајка Блгариа.
Јас имам на Мек работено и многу ми фалат некои програми од него што ги нема за Виндоус, и тоа прастар Мек. Тоа дефинитивно вреди, ама мора да се има уште една машина дома. Ако ништо друго хакинтош не бега. Ама немам нерви да се замарам со тоа сега си имам друга работа.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #21 на: 06 Април 2011, 17:44:20 pm »
Зависи што апликации ти требаат, во последно време има многу извадено за МАК...јас мислев за работа ќе ми фалат некои апликации ама засега нема нешто што го нема на Ејпл стор а што ми треба.
Полесен е за работа 100 пати од Вин.

Отсутен sinisa

• Редовен
« Одговори #22 на: 06 Април 2011, 18:11:55 pm »
Имав и јас HP Pavilion dv6000 нај лошата серија што искочи од HP, си имав премоногу маки и го дадов џабе, сеа си терам на Sony Vaio и сум презадоволен, нит работи ко трактор, добро направен и е fancy :D

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #23 на: 06 Април 2011, 20:55:37 pm »
Извини ама Сони е добар само за ТВ и ништо друго.
Лани 20 комада зема една кошиска фирма од Сони Ваио и ни еден веќе не е во функција - хардверот живо срање да простиш и извиниш...се израсипаа за неполна година сите комплет.

« Последно менување: 06 Април 2011, 21:30:59 pm Sportex »

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11735
  • Архитект
« Одговори #24 на: 06 Април 2011, 21:43:59 pm »
ОК е што плаќа фирма, но да беше твоја фирмата сигурен сум дека ќе те интересираше делот за купување на истата конфигурација но за драстично пониска цена.

Инаку за порачките од Епл можеш да си порачаш конфигурација со незначителни можни варијации. Но најбитно, секогаш изборот е ограничен на стара генерација на компоненти. За разлика од нив, на не-брендиран компјутер можеш да си избереш иљадници комбинации на конфигурација. На пример, јас зимото во 2008-ма имав Core i7 со 12GB RAM. Можност за таков процесор Епл понуди речиси година дена подоцна. Во Јануари 2009 имав nVidia GeForce GTX295, само што излезе. Графичка карта од нејзин ранг е научна фантастика да ја имаш во Мек конфигурација. Конкретно еве фотка од конфигурацијата која ја имав тогаш:
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Своевремено таа кофнигурација го бришеше патосот со најмоќната конфигурација на Епл која чинеше 2-3 пати повеќе, и тоа во сите можни апликации, игри и софтвери познати на човештвото.

Муабетов е отиден во крајности. Но целта ми е да ги разбијам заблудите и стереотипите околу производите на Епл. И тоа не кај тебе лично, туку општо на сите читатели. Епл имаат страшно добар маркетинг и премногу агенти кои работат на промоција на нивните производи. Рака на срце производите им се убави, квалитетни и функционални, но не вредат колку што ги продаваат. А во случајот за компјутери знаат да бидат безобразни и наместо хардвер да продаваат налепница и лого. Е тоа ме вади од такт.

LIKE! LIKE! LIKE!!!! Оверклок до безкрај......  Колку ми бараш да ти го рентам за рендерирање? :D :D :D

btw шо рам возиш?

Отсутен Obicen

• Почетник
  • *
  • Пораки: 49
« Одговори #25 на: 06 Април 2011, 23:48:34 pm »
За парите на еден MAC се прави исклучителна неMAC машина.

Отсутен sinisa

• Редовен
« Одговори #26 на: 07 Април 2011, 00:44:33 am »
Извини ама Сони е добар само за ТВ и ништо друго.
Лани 20 комада зема една кошиска фирма од Сони Ваио и ни еден веќе не е во функција - хардверот живо срање да простиш и извиниш...се израсипаа за неполна година сите комплет.

Мојот е донесен од Америка, немам доверба во нашите увозници :)
Сега за сега сум презадоволен, кулерот работи како кога е купен.
За сервис не му ја мислам, доволно сме обучени јас и моите колеги :)

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #27 на: 07 Април 2011, 00:57:16 am »
Се согласувам со Обичен. За парите кои ќе ги платиш на Епл ќе купиш боље конфигурација од секој можен аспект.

Се согласувам и дека квалитетот на изработка и функционалноста на производите од Епл се критериум за некој да ги купи, но пред се нивните производи се купуваат поради шминка и имиџ(читај снобизам).

Во секој случај не-компетентна е споредбата на Мекбук со ноутбук кој чини само 20% од неговата цена. Поправилно е да се спореди со ноутбук од ист ценовен ранг. А ако веќе парите не се репер има многу долга листа на ноутбуци кои се бар една класа над врвот од епл во секој можен аспект.

BTW, пред 3 години си купив ноутбук од HP со проверена платформа и направив апгрејд на истиот. Со сите апгрејди ме чинеше околу 1000 евра. Во перформанси беше подеднакво брз колку и најбрзиот ноутбук на епл, а кој кај нас се продаваше нешто ситно над 2200 евра. Рака на срце, мекбукот изгледаше по фенси, но со x2.2 пaти поголема цена. Инаку станува збор за HP Compaq 6830s со Intel PM45 chipset, Core2 Duo P9700ES @2.93GHz/6MB L2/1066MHz FSB/45nm/28W TDP, Seagate Momentus 7200.4 500GB 7200RPM 16MB, 4GB (2x2GB) DDR2-800 CL4, ATi Radeon 3470 512MB.

До ден денес ме служи безпрекорно и ако не рикне во наредни две години нема да го мењам. Фактички сеуште е побрз од било кој нов ноутбук под 600 евра(или Мекбук под 1200 евра).

Која ќе беше оправданоста ако на времето платев 2200 евра за Мекбук наместо анти-Мек ноутбукот кој верно ми служи во моментов? За шминката ли? или ќе имав поглем статус во општеството ако имав Епл Шминкабук?
Мислам дека е попаметно разликата од 1200 евра да се скурца по кафеани, ку*ви и останати лични задоволства. Нели?

П.С. на мојот ноутбук се инсталира Mac OS-X и си функционира по дифолт, но за среќа никогаш не ми потребал ниту пак сум имал желба да го глеам на екран.
« Последно менување: 07 Април 2011, 01:02:53 am gOJDO »
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11735
  • Архитект
« Одговори #28 на: 07 Април 2011, 01:01:07 am »
Браво за G5 - ки те, и јас сум на таков :) :) :)

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #29 на: 07 Април 2011, 01:20:22 am »
osmica8. Користам Transcend модули од по 2GB DDR3-2000 CL8. Графичката во моментов која ја користам е Radeon 5870 OC @GPU: 950MHz/vRAM: 5.4GHz, а процесорот Core i7 920 D0 е оверклокуван на 4.4GHz. Кога имаш многу за рендање, прати ми материјал и од 00:30 навечер до 15:30 може да го остаам да ренда.

Само ќе мора да ти ставам едно контролно броило за електрична енергија :D хахаха...срка многу енергија машинава.
Ум шо идит отпосле не јет ум!